Οι ΑΝΕΛ, η προεδρική εκλογή και το μαντρί

Οι ΑΝΕΛ, η προεδρική εκλογή και το μαντρί
Συζήτηση στην Βουλή επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) και την αλλαγή σκοπού του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Η διαγραφή της Ραχήλ Μακρή και η ένταξη του Νίκου Νικολόπουλου σε μία κρίσιμη στιγμή για την πολιτική επιβίωση του κόμματος του Πάνου Καμμένου, το οποίο κόβει σταδιακά γέφυρες με ΣΥΡΙΖΑ

Της Βίκυς Σαμαρά

Η νέα κρίση στο κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, από το οποίο έφυγε χθες η Ραχήλ Μακρή για να έρθει ο Νίκος Νικολόπουλος, αναδεικνύει ξανά τα πολιτικά διλήμματα στο χώρο της αντιμνημονιακής δεξιάς.

Οι αιχμές της κ.Μακρή μετά τη διαγραφή της (“καλό ταξίδι προς το μεγάλο μαντρί” έγραψε ειρωνικά στο facebook), σε συνδυασμό με τη σταδιακή απομάκρυνση των ΑΝΕΛ από το ΣΥΡΙΖΑ και με δεδομένο ότι παρά την κεντρική απόφαση για καταψήφιση της κυβερνητικής πρότασης για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η προεδρική εκλογή έχει διχάσει το κόμμα του Πάνου Καμμένου, ανοίγουν ξανά τα ερωτήματα για τη στάση των βουλευτών του χώρου τον κρίσιμο Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση επιθυμεί με τη ρητορική περί “εξόδου από τα μνημόνια” (παρόλο που ένα είδος προγράμματος με ευρωπαϊκή “βούλα” δεν θα αποφευχθεί κατά τα φαινόμενα) να επαναπροσεγγίσει την αντιμνημονιακή δεξιά.

Το Μαξίμου ποντάρει στη διάλυση και ενσωμάτωση των ΑΝΕΛ εδώ και σχεδόν ένα χρόνο και ειδικά μετά τις ευρωεκλογές, όμως το κόμμα του Πάνου Καμμένου επιδεικνύει προς το παρόν αντοχές, παρά τις απώλειες, πολλές εκ των οποίων οφείλονται και στη διαφωνία με την κεντρική γραμμή εν όψει προεδρικής εκλογής. Το ερώτημα είναι εάν η καταψήφιση Προέδρου της Δημοκρατίας και η επιμονή στη διαφοροποίηση από την κυβερνητική πολιτική μπορούν να διασφαλίσουν την είσοδο στη Βουλή στις επόμενες εκλογές.

Από την άλλη, το πρόβλημα για βουλευτές των ΑΝΕΛ (ή διαγραφέντες και αποχωρήσαντες εξ αυτών) που θα ήθελαν να αποφύγουν εκλογές στηρίζοντας τον υποψήφιο της δικομματικής, είναι ότι πρώτον δεν είναι βέβαιη έτσι κι αλλιώς χωρίς τη ΔΗΜΑΡ η προεδρική εκλογή και δεύτερον σε αντίθεση με όσους βρουν πολιτική στέγη στο ΣΥΡΙΖΑ, όσοι αναζητήσουν καταφύγιο στη Νέα Δημοκρατία δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την επανεκλογή τους, ακόμη και προβεβλημένα στελέχη.

Ο κ. Καμμένος παράλληλα από τις ευρωεκλογές και μετά έχει ξεκινήσει να κόβει τις γέφυρες με το ΣΥΡΙΖΑ, η προσέγγιση με τον οποίο ήταν ένα από τα θέματα που είχαν διχάσει το κόμμα των ΑΝΕΛ.

Βουλευτές που φλέρταραν με το ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον εκτός ΑΝΕΛ, καθώς πριν την κ.Μακρή την πόρτα της εξόδου είχε δει και η Χρυσούλα Γιαταγάνα, που μπορεί να δέχεται κρούσεις από γαλάζιους συναδέλφους της είχε παρακολουθήσει όμως χειροκροτώντας με ενθουσιασμό την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα