Οι αντιδράσεις του κουαρτέτου και οι πρώτες κινητοποιήσεις πονοκέφαλος για την κυβέρνηση

Οι αντιδράσεις του κουαρτέτου και οι πρώτες κινητοποιήσεις πονοκέφαλος για την κυβέρνηση
ΒΟΥΛΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ -ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ. (EUROKINISSI-ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Την πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση της συμφωνίας με τους δανειστές «ψάχνουν» στην Ηρώδου Αττικού κοιτώντας από τη μια να κλείσουν τον κύκλο των προαπαιτουμένων, αλλά και να αμβλύνουν τις αντιδράσεις με την εξεύρεση των ισοδυνάμων

O ΦΠΑ έκλεισε, έστω και κλιμακωτά, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι ένας από τους μεγάλους πονοκεφάλους του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει δυο μεγάλα ζητήματα:

– Τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, αλλά και των γονιών που βλέπουν να πλήττονται περισσότερο.

– Με την «απαλλαγή» από το 23% το οικονομικό επιτελείο ψάχνει, πλέον να βρει περίπου το μισό ισοδύναμο σε σχέση με πριν. Πληροφορίες αναφέρουν πως στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι προτάσεις που έπεσαν αφορούσαν τον προσανατολισμό μέρους της φορολογίας προς αυτόν τον σκοπό. Δεν αποκλείεται το οικονομικό επιτελείο να «κοιτάξει» και προς τον ηλεκτρονικό τζόγο, αλλά και τα τυχερά παίγνια.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στους υπουργούς του για το θέμα φαίνεται να ξεκαθάρισε πως τόσο στα νηπιαγωγεία όσο και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, εξαιτίας της αδυναμίας του δημοσίου να εξυπηρετήσει τα παιδιά, ο συντελεστής πρέπει να παραμείνει μηδενικός. Ζήτησε παράλληλα στα φροντιστήρια, που εξυπηρετούν το μεγαλύτερων κομμάτι της μεσαίας και χαμηλής τάξης, ο ΦΠΑ που θα επιβληθεί να είναι ο χαμηλότερος δυνατός.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες βράδυ στον ΣΚΑΪ και ο Τρύφων Αλεξιάδης σημειώνοντας πως «θέλουμε να βρούμε ισοδύναμα που δεν θα πλήττουν την κοινωνία και την κατανάλωση. Θα ήταν εύκολο να επιβληθεί ακόμα ένας φόρος, αλλά αυτός δεν είναι ο στόχος μας».

Η αδυναμία, πάντως της κυβέρνησης να βρεθεί ένα μεγαλύτερο ισοδύναμο προκειμένου να πάρει εξ’ ολοκλήρου πίσω το μέτρο, όπως είχε υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας και προεκλογικά, αλλά και από το βήμα της Βουλής, θεωρείται το πρώτο πισωγύρισμα του Μαξίμου από την ανάληψη της εξουσίας.

Περιμένουν τις πρώτες αντιδράσεις από το κουαρτέτο

Μια πρώτη γεύση για τις προθέσεις των δανειστών αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση σήμερα, με τη διπλή συνάντηση που θα έχει με το κουαρτέτο.

Ανάλογα με τη στάση και τα ζητήματα που θα θέσουν οι εταίροι, το Μαξίμου αναμένεται να προσαρμόσει και την στρατηγική του τόσο στη συγκρότηση των δεύτερων προαπαιτούμενων όσο και στην επίλυση του δύσκολου παζλ της εξεύρεσης των ισοδυνάμων.

Στο κυβερνητικό επίπεδο, πάντως το επόμενο διάστημα έχουν να αντιμετωπίσουν για πρώτη φορά μια σειρά από κινητοποιήσεις, που γνωρίζουν καλά πως ο αντίκτυπος τους στην κοινωνία θα πλήξει το κοινωνικό προφίλ που επιθυμούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο.

Πέρα από τις αντιδράσεις στον χώρο της εκπαίδευσης η μεγάλη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 12 Νοεμβρίου θα φέρει για πρώτη φορά την κυβέρνηση της Αριστεράς αντιμέτωπη με διαδηλωτές στους δρόμους του κέντρου, ενώ συλλαλητήρια οργανώνει και το ΠΑΜΕ για αύριο.

Το «κυνήγι» των ισοδυνάμων

Εκτός από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση στην οδό Νίκης έχει ήδη ξεκινήσει το «σαφάρι» σχετικά με τα αντισταθμιστικά μέτρα που πρέπει να βρεθούν για την κατάργηση των 5 ευρώ στα νοσοκομεία, τη φορολόγηση των αγροτών και την κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Το ασφαλιστικό

Ενημέρωση για τις βασικές κατευθύνσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έδωσε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος, παρουσία του πρωθυπουργού, με τις πληροφορίες του NEWS 247 να αναφέρουν πως υπήρξε ακόμα και κριτική με συναδέλφους του υπουργούς να χαρακτηρίζουν το σχέδιο «νεοφιλελεύθερο» και να ζητούν βελτιώσεις.

Χαρακτηριστική είναι η απόσταση που κράτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την επιτροπή των «σοφών» και το πόρισμά της:

«Η πρόταση της επιτροπής των σοφών μπορεί να είναι ένα κείμενο θέσεων, αλλά δε δεσμεύει την Κυβέρνηση. Εμείς πρέπει να επεξεργαστούμε τη συνολική μας πρόταση ως το τέλος του μήνα. Κρατώντας ό,τι είναι θετικό από τον δημόσιο διάλογο και απορρίπτοντας ό,τι δεν συνάδει με τη δική μας πολιτική αντίληψη», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα μπει σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς με στόχο να είναι ψηφισμένο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ενώ το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί προς την κυβέρνηση να παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρότασή του μέχρι τα τέλη του μήνα.

Στόχος του Μαξίμου είναι να μην γίνουν οριζόντιες μειώσεις με τις επικουρικές συντάξεις να ενσωματώνονται στις κύριες.

Τα «κόκκινα» δάνεια

«Να μην χαθεί ούτε μια πρώτη κατοικία» ήταν η χθεσινή επισήμανση του πρωθυπουργού σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια που συνδέονται άμεσα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 15 δισ. ευρώ που πρέπει να εισέλθουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «κουρέματος».

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί διεξοδικά στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο προκειμένου σύντομα να προχωρήσει το σχετικό νομοσχέδιο και να κατατεθεί στη Βουλή.

Την ευκαιρία να τοποθετηθεί σε όλα τα θέματα, αλλά και να απαντήσει στις επικρίσεις τις αντιπολίτευσης, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκμεταλλευτεί ο πρωθυπουργός το Σάββατο το βράδυ από το βήμα της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα