Οι δανειστές πιέζουν, η Αθήνα απαντά: Έχουμε κάνει το 90%. Επισπεύδει όμως τις εκκρεμότητες
Με το μαχαίρι της μη καταβολής της δόσης στο λαιμό, η κυβέρνηση προωθεί τα νομοσχέδια με τις εκκρεμότητες από το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων (που θα περιλαμβάνει ενεργειακά και λιπάσματα) και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
- 27 Οκτωβρίου 2015 13:10
Σύσκεψη εργασίας με υπουργούς, παρουσία και του Προέδρου του Κοινοβουλίου Νίκου Βούτση, έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.
Αντικείμενο της σύσκεψης είναι τα νομοσχέδια που αφορούν στις εκκρεμότητες από το πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπό την πίεση των δανειστών, που επικαλούνται τις καθυστερήσεις από την πλευρά της Αθήνας απειλώντας με μη καταβολή της πρώτης υπο-δόσης.
Πληροφορίες από το Μαξίμου φέρουν το πρώτο νομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες να κατατίθεται ακόμη και σήμερα, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται το έτερο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως ανακοίνωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής.
Στην ίδια ανακοίνωση δίδεται απάντηση στις κατηγορίες των δανειστών για καθυστερήσεις: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι υπήρξε ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων που αφορούσαν το χρονικό διάστημα έως και τα μέσα Οκτωβρίου.
“Η ύπαρξη ορισμένων εκκρεμών ζητημάτων (όπως για παράδειγμα το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, η εφαρμογή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων) οφείλεται στην πολυπλοκότητα τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους Θεσμούς. Για τα θέματα αυτά οι συζητήσεις συνεχίζονται” προσθέτει το ΚΥΣΟΙΠ.
Ενδεικτικό του ότι η Αθήνα προχωρά με το μαχαίρι της μη καταβολής της δόσης στο λαιμό είναι πάντως το γεγονός ότι ενώ οι πληροφορίες το σαββατοκύριακο τοποθετούσαν τις νομοθετικές αυτές κινήσεις στα τέλη της εβδομάδας, η κυβέρνηση φαίνεται τώρα να επισπεύδει τις εκκρεμότητες.
Το νομοσχέδιο με τις εκκρεμότητες του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων, θα περιλαμβάνει σύμφωνα με πληροφορίες, γενικότερα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας που εκκρεμούσαν τα τελευταία χρόνια και για τα οποία η χώρα μας καλείται να καταβάλει σημαντικά πρόστιμα, την υλοποίηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι δε θα πωληθούν τα λιπάσματα στη Δραπετσώνα και εφαρμοστικές διατάξεις για τα προαπαιτούμενα που ήδη έχουν ψηφιστεί.
Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναμένεται να εμπεριέχει και τις λεπτομέρειες για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκφράζουν άλλωστε ανησυχία σχετίζοντας τυχόν καθυστέρηση με ακραίους κύκλους που θα ήθελαν να επιδιώξουν ένα «κούρεμα» των ελληνικών καταθέσεων.
H κυβέρνηση επίσης θα πρέπει να νομοθετήσει τις επόμενες ημέρες την αύξηση της φορολογίας των αγροτών, τη μείωση κατά το ήμισυ της επιστροφής φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο, να βρει ισοδύναμα για την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, να προχωρήσει σε εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των κλειστών αγορών και των επαγγελμάτων. Το δεύτερο πακέτο των προαπαιτουμένων θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.
Τα ανοιχτά θέματα
– Κόκκινα δάνεια
Με το χάσμα στα κόκκινα δάνεια να παραμένει και χωρίς να υπάρχει συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές, το θέμα των πλειστηριασμών έχει αναδειχθεί στη βασικότερη κόκκινη γραμμή της Αθήνας.Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να καμφθούν οι μεγάλες αντιρρήσεις που εκφράζουν οι ξένοι τεχνοκράτες ως προς τα όρια υπαγωγής των δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη. Η προσέγγιση των δανειστών στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι εξαιρετικά σκληρή, καθώς αυτό που επιδιώκουν είναι να περιοριστεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μόνο στα πολύ φτωχά νοικοκυριά. Μπορεί κατά τις συναντήσεις που είχε χθες με το οικονομικό επιτελείο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις να υπήρξε συμφωνία στην κατεύθυνση εξεύρεσης ενός έντιμου συμβιβασμού, ωστόσο η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους δανειστές παραμένει ακόμη μεγάλη.
– ΦΠΑ στην εκπαίδευση
Ξεκάθαρο όχι στην πρόταση της Αθήνας για ΦΠΑ τριών ταχυτήτων στην εκπαίδευση λέει ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη.Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το καθεστώς ΦΠΑ στην εκπαίδευση προβλέπει κλιμακωτούς συντελεστές ως εξής:1. Μηδενικός ΦΠΑ σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία2. ΦΠΑ 6% στα φροντιστήρια 3. ΦΠΑ 23% σε ιδιωτικά σχολεία και ΙΕΚΩστόσο ο Μοσκοβισί διαμηνύει σε όλους τόνους πως δεν υπάρχει δυνατότητα χρήσης διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε διαφορετικές βαθμίδες εκπαίδευσης, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως εφόσον η κυβέρνηση επιλέξει να φορολογήσει την ιδιωτική εκπαίδευση υποχρεούται να επιβάλλει ΦΠΑ 23% ή να αναζητήσει ισοδύναμα μέτρα.
– Ανακεφαλαιοποίηση
Σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως επισημάνθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες και το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.