Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Να εστιάσουμε στα νόμιμα μονοπάτια

Διαβάζεται σε 4'
MED9
MED9 Associated Press

Ο πρωθυπουργός μετά τη σύνοδο των MED9 αναφέρθηκε στη συνεργασία με τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία στο μεταναστευτικό. “Να ορίσουμε με τους δικούς μας όρους ποιος μπαίνει στην ΕΕ”, είπε.

Η νέα “συμμαχία του Νότου” για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή επισφραγίστηκε στη σύνοδο των MED9 στη Μάλτα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέκεται στις δηλώσεις του ιδιαίτερα στη συνεργασία με την Τουρκία για την αποτροπή μετανατευτικών ροών, αλλά και στη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Η πρόταση Μητσοτάκη να αυξηθούν τα κονδύλια της ΕΕ για την αποκατάσταση καταστροφών από την κλιματική κρίση, αλλά και για στήριξη των χωρών υποδοχής μεταναστών βρήκε φυσικά αποδοχή από τους ηγέτες των χωρών του Νότου.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 και 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα θα πραγματοποιηθεί σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και θα συνεδριάσει άτυπα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ενώ η τακτική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Στις δύο αυτές Συνόδους επομένως οι χώρες του Νότου θα κινηθούν σε κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό, τη στήριξη απέναντι στην κλιματική αλλαγή, αλλά και χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του επανέλαβε την πρόταση του να αυξηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι με επιστολή του προς τους ηγέτες της MED9 στις 15 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός είχε υποστηρίξει ειδικότερα ότι πρέπει να ενισχυθούν οι σχετικοί πόροι από το Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό. Αλλά και την ανάγκη δράσης της ΕΕ έξω από τα συνήθη πλαίσια με περισσότερη ευελιξία, εν όψει και της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και των κανόνων οικονομικής διακυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε από τη Μάλτα εκ νέου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ανισορροπία μεταξύ των πόρων που διαθέτει η ΕΕ για την πράσινη μετάβαση και των κονδυλίων για την αποκατάσταση των φυσικών καταστροφών που εν τω μεταξύ προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Και προειδοποίησε ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες δεν θα μπορούν να πείσουν τους πολίτες τους για τις πολιτικές πράσινης μετάβασης όταν δεν υπάρχει επαρκής στήριξη για την αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων.

Όσον αφορά στη μεταναστευτικό, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της δημιουργίας νόμιμων διόδων μετανάστευσης προς την ΕΕ, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση των δικτύων διακινητών.

“Θα πρέπει να έχουμε μία κοινή γραμμή, εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πραγματικά το μεταναστευτικό και να παρέχουμε ευκαιρίες σε αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μας βοηθήσουν να αναπτυχθούμε και οικονομικά. Να εστιάσουμε στο ότι πρέπει να ορίσουμε με τους δικούς μας όρους ποιος μπαίνει στην ΕΕ. Αυτό δεν θα το αφήσουμε στους λαθροδιακινητές”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα συνεργαστούμε περισσότερο με τρίτες χώρες όπως η Τουρκία”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός και επανέλαβε: “Να εστιάσουμε στα νόμιμα μονοπάτια”.

Νωρίτερα άλλωστε στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της MED9, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά, «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως είπε.

Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί “πολιτική ενεργητικής αποτροπής” τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, επιδιώκει, ωστόσο, τη συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού πριν τη Σύνοδο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο κ.Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τον κ.Μακρόν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων. Αλλά τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.

Δείτε live τις δηλώσεις

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα