Οι δήμοι, η Μέρκελ και η διαπραγμάτευση

Οι δήμοι, η Μέρκελ και η διαπραγμάτευση
Greek Prime Minister, Alexis Tsipras visits the State Duma and meets the President Sergey Naryshkin, Moscow, Russia, on April 9, 2015. / , , 9 , 2015. Sooc

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει τις τρύπες της διαπραγμάτευσης ένα καινούργιο μέτωπο από την τοπική αυτοδιοίκηση έρχεται να προκαλέσει νέους πονοκεφάλους στο Μέγαρο Μαξίμου. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις επόμενες κινήσεις του κυβερνητικού επιτελείου

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχουν ζητήσει για σήμερα Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες σε ένα κοινό μέτωπο που έχουν δημιουργήσει κατά της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών τους διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Η σημερινή ημέρα και η στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση θεωρείται εξαιρετικά σημαντική, ενώ την ίδια ώρα ένα μεγάλο «όχι» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήρθε και από την πλευρά των Πρυτάνεων και των δικηγόρων που χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την κίνηση της κυβέρνησης.

Η απάντηση ήταν άμεση από το Μέγαρο Μαξίμου με κυβερνητικούς κύκλους «να καλούν δημάρχους και περιφερειάρχες να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους δημότες και τη χώρα», ενώ κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι εξασφαλισμένα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, καθώς έχει ψηφιστεί συγκεκριμένη τροπολογία στη Βουλή, όπου προβλέπεται και δικαίωμα αποζημίωσης του δημοσίου προς τους φορείς.

Δεν είναι τυχαία η χθεσινοβραδινή παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου παίρνοντας το ρόλο του «κυματοθραύστη» από τη κυβέρνηση, κλήθηκε να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά».

Οι κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως το πλαίσιο είναι ασφυκτικό, αφού έχει περάσει ήδη ο μισός χρόνος του τετράμηνου προγράμματος χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Τα μεγάλα αγκάθια του εργασιακού και του ασφαλιστικού παραμένουν, με την χθεσινή ατζέντα του Brussels Group να περιλαμβάνει νέα θέματα, όπως τα κόκκινα δάνεια, χρηματοπιστωτικά, τραπεζικά και τα κλειστά επαγγέλματα.

Η Ελληνική πλευρά αποτιμά θετικά το τετραήμερο που πέρασε επισημαίνοντας πως έχουν εξειδικευτεί πολλά θέματα, ενώ δεν αποκλείει τα βήματα που έχουν γίνει να αποτελέσουν το έναυσμα για καταβολή κάποιας δόσης ή την απελευθέρωση χρηματοδοτικών εργαλείων.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υποστηρίζουν πως η λύση μπορεί να δοθεί σε ένα έκτακτο Eurogroup στα τέλη Απριλίου, ή στις αρχές του άλλου μήνα πριν το προγραμματισμένο ραντεβού των υπουργών Οικονομικών της 11ης Μαΐου.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που τόνιζε κορυφαία κυβερνητική πηγή πως «εάν γίνουν ουσιαστικά βήματα προσέγγισης, το να μην κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας δεν θα είναι και κάτι καθοριστικό».

Το νέο τετ α τετ Μέρκελ – Τσίπρα

Μετά το Βερολίνο ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ξανασυναντήσει την Γερμανίδα καγκελάριο στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η πρωτοβουλία ήρθε από την Γερμανική πλευρά μετά από επικοινωνία των δυο γραφείων.

Και μπορεί το θέμα που θα συζητήσουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης να «καίει» το νότιο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου, όμως για τον Αλέξη Τσίπρα, το νέο ραντεβού, όση ώρα και αν διαρκέσει, θεωρείται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου να μπουν στο τραπέζι εκ νέου κάποια θέματα της διαπραγμάτευσης.

Η χρονική συγκυρία άλλωστε, μια ημέρα πριν το Eurogroup και μια ημέρα μετά το Euroworking Group «βολεύει» τον Έλληνα πρωθυπουργό προκειμένου να θέσει τα «αγκάθια» των συζητήσεων με τους δανειστές, αλλά και όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την πορεία των διαβουλεύσεων των τεχνικών κλιμακίων.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα