Οι ευθύνες της κυβέρνησης για το “Ευαγγέλιο” του ΕΟΔΑΣΑΑΜ
Διαβάζεται σε 5'
Η αμφισβήτηση της αξιοπιστίας ενός τμήματος του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ δημιουργεί μια εικόνα “χάους” ως προς τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.
- 07 Απριλίου 2025 17:23
Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην υπόθεση των Τεμπών και κυρίως η κατεπείγουσα έρευνα που διέταξε ο Άρειος Πάγος καταδεικνύουν το εξής: Η κυβέρνηση δεν δημιούργησε τις συνθήκες για μία ουσιαστική και αξιόπιστη διερεύνηση των αιτιών του δυστυχήματος που κόστισε την ζωή σε 57 ανθρώπους. Αντιθέτως όλα δείχνουν πως κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Ο ισχυρισμός τεκμηριώνεται από τα εξής ειδησεογραφικά δεδομένα:
Πρώτον: Την μερική αμφισβήτηση και το «ξαναγράψιμο» ενός τμήματος του πορίσματος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για το δυστύχημα στα Τέμπη. Έναν οργανισμό που δημιούργησε και «προπαγάνδισε» ή ίδια η κυβέρνηση ως απόδειξη των προθέσεών της για εις βάθος έρευνα.
Δεύτερον: Το ότι ένας κορυφαίο μέλος της κυβέρνησης το 2023, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος πρόκειται να κριθεί από την Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή ως «ελεγκτέος» από τη Δικαιοσύνη για τυχόν ποινικές ευθύνες που σχετίζονται με την αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος.
Η αντίφαση
Οι σημερινές εξελίξεις θέτουν ερωτήματα για την αξιοπιστία ενός τμήματος του πορίσματος που παρουσίασε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Αυτό αφορούσε μία συγκεκριμένη ενότητα η οποία ανέφερε πως η πυρόσφαιρα που καταγράφεται στα βίντεο του δυστυχήματος παραπέμπει στην πιθανή ύπαρξη ενός άγνωστου υγρού καυσίμου. Σε ένα πόρισμα που στις βασικές αιτίες του δυστυχήματος περιλάμβανε την εικόνα ενός σιδηροδρομικού δικτύου σε καθεστώς συνειδητής εγκατάλειψης με κραυγαλέες ελλείψεις τόσο σε τεχνικές υποδομές ασφάλειας όσο και ελλείψεις προσωπικού.
Τις σημερινές εξελίξεις – που συνέπεσαν με το «κλείσιμο» των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον Χρήστο Τριαντόπουλο – φαίνεται πώς έχει σπεύσει να εκμεταλλευθεί το Μέγαρο Μαξίμου. Αυτό καταδεικνύει π.χ. η ανάρτηση του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Άκη Σκέρτσου που αναφέρει μεταξύ άλλων πως «απολογούμενοι, για τις θεωρίες περί παράνομων φορτίων που καταπέφτουν, πλέον, με κρότο είναι το ΠΑΣΟΚ και κάθε άλλη πολιτική δύναμη που έστησε επάνω τους αιτήματα για προανακριτικές επιτροπές και λαϊκά δικαστήρια».
Όμως η επικοινωνιακή τακτική της κυβέρνησης παρουσιάζει μια εμφανέστατη αντίφαση: Βάλει εναντίον ενός πορίσματος μιας επιτροπής που ή ίδια όχι απλά δημιούργησε, άλλα βάσισε επάνω της τον ισχυρισμό ότι δεν επιδιώκει συγκάλυψη των αιτιών του δυστυχήματος. Μάλιστα ο ίδιος ο Άκης Σκέρτσος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά για τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ: «Αποτελεί συλλογική κατάκτηση το ότι έχουμε πλέον αυτό το πόρισμα στα χέρια μας. Η κυβέρνηση το 2023, ένα μήνα πριν το τραγικό δυστύχημα, νομοθέτησε τη σύσταση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Αν υπήρχε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ από το 2004, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά στους ελληνικούς σιδηρόδρομους. Έπεσε στις πλάτες αυτής της κυβέρνησης να νομοθετήσει τη σύστασή του. Δεν μπορεί η κυβέρνηση που πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει τον ΕΔΟΣΑΑΜ και να υποστηρίξει την εκπόνηση αυτού του πολύ σημαντικού πορίσματος, το οποίο πρέπει να είναι το ευαγγέλιο της εθνικής μας αυτογνωσίας, να κατηγορείται για συγκάλυψη, ενώ είναι αρωγός στην αποκάλυψη».
Μια δήλωση που ήρθε σε πλήρη ευθυγράμμιση με όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και στην συζήτηση για τα Τέμπη στις 5 Μαρτίου, αναφέροντας πως «είναι πολύ σημαντικό ότι σήμερα συνεδριάζουμε έχοντας στα χέρια μας την έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Είναι ένας φορέας που αυτή η κυβέρνηση συγκρότησε και θέλω να θυμίσω στον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Φάμελλο, χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης». Μάλιστα υπενθύμισε ότι «αυτός ο οργανισμός έπρεπε να περιμένει πολλά χρόνια μέχρι να τον στελεχώσει και να τον ιδρύσει αυτή η κυβέρνηση και πάντως θα ήθελα να ακούσω από τους αρχηγούς των κομμάτων αν δέχονται επί της αρχής το κείμενο του πορίσματος».
Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης έχει επίσης δηλώσει πως ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ και το πόρισμά του «είναι εθνική κατάκτηση για την αλήθεια», τονίζοντας πως «επιτέλους έχουμε ένα Εθνικό Οργανισμό που διερευνά τέτοιες πολύ σοβαρές υποθέσεις».
Συγκάλυψη δια του χάους
Είναι σαφές ότι πλέον δημιουργείται μια εικόνα «χάους» ως προς τις συνθήκες με βάση τις οποίες έγινε το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.
Ένας προβληματισμός των ειδικών και των επιστημόνων σχετικά με αυτές θα ήταν εύλογος ακόμη και αν έφτανε σε σημείο διαφωνίας. Ιδίως από την στιγμή που – όπως φαίνεται – εξαρχής δεν υπήρξαν οι συνθήκες μιας σωστής έρευνας.
Είναι δεδομένο πως ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ ξεκίνησε μετά από μήνες καθυστερήσεων να ερευνά το πεδίο, ενώ η δικαστική έρευνα για τον Χρήστο Τριαντόπουλο καλείται να δώσει απαντήσεις στο αν πραγματοποιήθηκε αλλοίωση του πεδίου αυτού.
Αντί για έναν προβληματισμό όμως έχουμε έναν βομβαρδισμό ανακοινώσεων που βρίθουν από υπονοούμενα όσον αφορά στους εμπλεκόμενους στην έρευνα.
Ένα δεδομένο που σαφώς «θολώνει το τοπίο», δίνοντας έτσι την ευκαιρία στην κυβέρνηση να υιοθετήσει (ξανά) τον πολιτικό ισχυρισμό ότι είναι θύμα θεωριών συνομωσίας…