Οι εντολές του Λουκά Παπαδήμου στους υπουργούς του

Οι εντολές του Λουκά Παπαδήμου στους υπουργούς του
Eurokinissi

Ανακοινώθηκε η σύνθεση της κυβέρνησης Παπαδήμου. Πρωθυπουργός, υπουργοί και υφυπουργοί, ορκίστηκαν ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Παραδόσεις-παραλαβές στα υπουργεία που αλλάζουν ηγεσία. Παρακολουθήστε ζωντανά από τη νέα πλατφόρμα live blogging του News247 όλα όσα συμβαίνουν καθώς και όσα έχουν προηγηθεί

Για να μπορείτε να δείτε τα βίντεο που δημοσιεύουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς αυτόματη ανανέωση, μπορείτε να επιλέγετε το Off, στη μπάρα κάτω από τη κεντρική φωτογραφία. Για να συνεχίσετε να ενημερώνεστε λεπτό προς λεπτό αφού δείτε το βίντεο, επιλέγετε ξανά το on

21:54 Τη Δευτέρα θα γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου και την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

21:35 “Η υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και όχι ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα στις προτεραιότητές μας”, δήλωσε ο νέος υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης.                               

21:17 Τέσσερις προτεραιότητες έθεσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο. Αυτές είναι:

1. Εμπρόθεσμη εκταμίευση της 6ης δόσης

2. Έναρξη διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα δανειακή σύμβαση

3. Κατάθεση στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου του προϋπολογισμού του 2012.

4. Ολοκλήρωση έως τις αρχές του 2012 της διαμόρφωσης νομικού πλαισίου για το “κούρεμα” κατά 50% του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες.

20:58 Μια δυσάρεστη είδηση από το Μεξικό. Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας έχασε τη ζωή του. Το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε συνετρίβη. Διαβάστε εδώ.

20:40 Συνεργασία και αλληλεγγύη, ζήτησε από τα μέλη της νέας κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, για να προχωρήσει η ψήφιση της δανειακής σύμβασης και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 27ης Οκτωβρίου, στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

“Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο για να πραγματοποιήσουμε ένα δύσκολο έργο και χρειάζεται η συμβολή όλων”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδήμος και τόνισε ότι “τα τελευταία δύο χρόνια έγινε μεγάλη προσπάθεια με καλό αποτέλεσμα για τη μείωση των ελλειμμάτων αλλά σήμερα έχει προκύψει ένα πιστωτικό πρόβλημα με την καταβολή της 6ης δόσης και την επανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας”.

20:30 Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα ότι είναι “πεπεισμένος” ότι η Ελλάδα θα τιμήσει όλες τις δεσμεύσεις της στην ευρωζώνη.

“Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, δε θα αφήσει να πλανάται η σκιά της αμφιβολίας για την δέσμευσή της να βγάλει την Ελλάδα από τη σοβαρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ότι θα τιμήσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τη ζώνη του ευρώ”, δήλωσε ο κ. Γιούνκερ σε ανακοίνωσή του.

20:15 Το βίντεο με τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά

20:09 Είμαι εξαιρετικά χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό για να τιμήσω τόσο την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη. Αισθάνομαι ασφάλεια που είστε εσείς κύριε υπουργέ προϊστάμενος στο υπουργείο” δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τον οποίο υποδέχθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

19:57 Διαβάστε

αναλυτικά τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά για τη νέα κυβέρνηση.

19:53 Παράδοση-Παραλαβή στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στη θέση του Πάνου Μπεγλίτη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

19:50 “Αναλαμβάνω το υπουργείο Εσωτερικών σε μια στιγμή βαθύτατης κρίσης για τη χώρα. Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση οι υπερβάσεις είναι πάρα πολλές και δεν εξαρτώνται μόνο από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση δεν αποτελείται από μάγους” δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

19:38 Στο υπουργικό συμβούλιο , ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ζήτησε από τους υπουργούς να ετοιμάσουν σημειώματα με τις προτάσεις τους για τις προτεραιότητες των υπουργείων τους, ώστε να συμπεριληφθούν στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οι οποίες, πιθανότατα, θα αναγνωστούν το απόγευμα της Δευτέρας. Στόχος της κυβέρνησης είναι, αφού προηγηθούν συνεννοήσεις με το Προεδρείο της Βουλής και τα κόμματα, η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή να διεξαχθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

19:37 Βίντεο από την παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εσωτερικών.

19:33 Παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εξωτερικών. Αναλαμβάνει ο Στάυρος Δήμας στη θέση του Σταύρου Λαμπρινίδη.

19:29 Επί δέκα μέρες η χώρα μας βρέθηκε χωρίς κυβέρνηση, χωρίς πρωθυπουργό. Πήραμε πρωτοβουλία με 4 στόχος. Να μη γίνει δημοψήφισμα, να αλλάξει στόχος, να δημιουργηθεί κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να αλλάξει κυβέρνηση και πρωθυπουργό στο μέσο της 4ετίας. Αντί να έχουμε άλλα δύο χρόνια κυβέρνηση Παπανδρέου, θα έχουμε σε 3 μήνες νέα κυβέρνηση. Οι απόψεις μας δεν αλλάζουν. Η αξιοπρέπεια των Ελλήνων δεν είναι προς διαπραγμάτευση. Δεν υπόσχομαι τίποτα, σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω ότι υπάρχει ελπίδα. Όλοι μαζί θα στηρίξουμε την κυβέρνηση Παπαδήμου” δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

19:25 Πραγματοποιήθηκε η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Εσωτερικών. Στη θέση του Χάρη Καστανίδη, ο Τάσος Γιαννίτσης.

19:24 “Δουλέψαμε με ευθύνη για τη συνεργασία, ας την κάνουμε ευθύνη και συνεργασία” για το καλό της χώρας, δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

19:19 Ολοκληρώθηκε το υπουργικό συμβούλιο. Θα ακολουθήσουν παραδόσεις-παραλαβές στα υπουργεία που αλλάζουν ηγεσία.

19:07 Στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους έφτασε ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. “θερμή” υποδοχή από στελέχη του κόμματος.

18:52 Αμηχανία στο πρώτο υπουργικό, λόγω της “συγκατοίκησης” ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ.

18:51

Από το ΔΝΤ μας είπαν ότι ούτε σήμερα αναμένεται ανακοίνωση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Επιβεβαίωση: Δευτέρα ο Τόμσεν στην Αθήνα.

18:46 Το υπουργικό συμβούλιο είναι σε εξέλιξη. Διαβάστε

αναλυτικά τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

18:39 Το υπουργικό συμβούλιο μόλις άρχισε. Η πρώτη ομιλία του κ. Παπαδήμου δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά.

18:38 Όλα έτοιμα για την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

18:34 Έφτασε στη Βουλή ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για το πρώτο υπουργικο συμβούλιο της νέας κυβέρνησης. Απέφυγε να κάνει δηλώσεις.

18:23 Διαβάστε

αναλυτικά τι ειπώθηκε στη συνάντηση Παπανδρέου-Παπαδήμου στο Μαξίμου.

18:07 Διευρυμένη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου θα πραγματοποιηθεί, υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

17:59 Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, για να του ευχηθεί καλή επιτυχία, στα νέα του καθήκοντα.

17:47 Δείτε τι είπαν Παπανδρέου και Παπαδήμος κατά τη συνάντησή τους στο Μαξίμου.

17:41 Σε λίγα θα ξεκινήσει το πρώτο υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης Παπαδήμου.

17:29 Βίντεο από τη συνάντηση ΠαπανδρέουΠαπαδήμου στην πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

17:19 “Χέρι-χέρι πορεύονται πλέον και επισήμως, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ, καταστρατηγώντας με τον πιο προκλητικό τρόπο κάθε έννοια λαϊκής εντολής”, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

17:18  Με το σύνθημα “κάτω η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου” και τη φράση του ποιητή Κώστα Βάρναλη “απ’ τα τσακάλια δε γλυτώνεις μ’ εφκές ή παρακάλια”, αντέδρασε το ΚΚΕ στην ανακοίνωση της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης υπό το Λουκά Παπαδήμο.

17:15 “Καλορίζικος” ευχήθηκε ο Γ. Παπανδρέου, πριν αποχωρήσουν οι κάμερες.
17:14 Ο κύριος Παπανδρέου έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μια τεράστια προσπάθεια, σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τον ευχαριστώ προσωπικά για την εμπιστοσύνη του. Η κυβέρνηση συνεργασίας θα κάνει το καλύτερο για τη χώρα, δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος
17:05 “Αναλαμβάνετε σε μια δύσκολη και κρίσιμη στιγμή για τη χώρα. Είμαστε όλοι ενωμένοι στην προσπάθεια να πετύχει αυτή η κυβέρνηση και να κάνουμε όλες τις μεγάλες αλλαγές” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στον νέο πρωθυπουργό.

17:02 Έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Λουκάς Παπαδήμος. Τον υποδέχθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ασπάστηκε τον νέο πρωθυπουργό.

16:56 Σε λίγα λεπτά θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή το πρώτο υπουργικο συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

16:49 Βίντεο από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

16:47 Τα “άγνωστα” μέλη της νέας κυβέρνησης. Διαβάστε

.

16:45 Υπουργοί και υφυπουργοί υπογράφουν για την ανάληψη των καθηκόντων τους.

16:38 Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση.

“Καλή δύναμη” ευχήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

16:34 Άρχισε η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

16:30 Βίντεο από την ορκωμοσίας του Λουκά Παπαδήμου.

16:23  Η Νέα Δημοκρατία συμμετέχει με 6 στελέχη (κανένας βουλευτής), ο ΛΑΟΣ (3 βουλευτές, 1 εξωκοινοβουλευτικός) με 4, ενώ δύο είναι οι επιλογές Παπαδήμου ( Σταυρόπουλος και Γιαννίτσης).

16:21 Συνολικά μαζί με τον Λουκά Παπαδήμο, η νέα κυβέρνηση έχει 48 μέλη. Η απερχόμενη κυβέρνηση είχε 42.

16:19 Το βίντεο της ορκωμοσίας του Λουκά Παπαδήμου.

16:13 Ορκίστηκε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και η νέα κυβέρνηση

16:07 Άρχισε η ορκωμοσία του Λουκά Παπαδήμου ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

16:03 Όλα έτοιμα για να αρχίσει η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Το σχήμα παρά τις πληροφορίες για ολιγομελή κυβέρνηση, είναι μεγαλύτερο.

16:01 Από λεπτό σε λεπτό η ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου βρίσκονται ήδη ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, υπουργοί και υφυπουργοί.

15:52 Η σύνθεση της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Πρωθυπουργός: Λουκάς Παπαδήμος

Αντιπρόεδροι Κυβέρνησης: Ευάγγελος Βενιζέλος – Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Γεώργιος Σταυρόπουλος

Υπουργός Εσωτερικών: Τάσος Γιαννίτσης

Αναπληρώτρια Υπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υφυπουργός: Πάρης Κουκουλόπουλος

Υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: Δημήτρης Ρέππας

Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας

Υφυπουργός: Παντελής Τζωρτζάκης

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χρήστος Παπουτσής

Υφυπουργός: Μανώλης Όθωνας

Υπουργός Οικονομικών: Ευάγγελος Βενιζέλος

Αναπληρωτής υπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

Αναπληρωτής υπουργός: Παντελής Οικονόμου

Υφυπουργός: Γιάννης Μουρμούρας

Υπουργός Εξωτερικών: Σταύρος Δήμας

Αναπληρώτρια Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

Υφυπουργός: Δημήτρης Δόλλης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Αβραμόπουλος

Αναπληρωτής υπουργός: Γιάννης Ραγκούσης

Αναπληρωτής υπουργός: Γιώργος Γεωργίου

Υφυπουργός: Κώστας Σπηλιόπουλος

Υπουργός Ανάπτυξης, με καθήκοντα Ενέργειας και Ναυτιλίας: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Ξυνίδης

Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

Υφυπουργός για θέματα Ναυτιλίας: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργός Περιβάλλοντος: Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Σηφουνάκης

Υφυπουργός: Γιάννης Μανιάτης

Υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων: Άννα Διαμαντοπούλου

Αναπληρωτής Υπουργός: Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου

Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Μάκης Βορίδης

Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης

Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: Γιώργος Κουτρουμάνης

Υφυπουργός: Γιάννης Κουτσούκος

Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: Ανδρέας Λοβέρδος

Υφυπουργός: Μιχάλης Τιμοσίδης

Υφυπουργός: Μάρκος Μπόλαρης

Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Κώστας Σκανδαλίδης

Υφυπουργός: Αστέριος Ροντούλης

Υφυπουργός: Γιάννης Δριβελέγκας

Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου

Υφυπουργός: Γιώργος Πεταλωτής

Υπουργός Πολιτισμού: Παύλος Γερουλάνος

Υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα τουρισμού: Πέτρος Αλιβιζάτος

Υφυπουργός: Γιώργος Νικητιάδης

15:50 Ανακοινώθηκε επίσημα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

15:49 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενόψει της ορκωμοσίας.

15:43 Παραμένει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Παραμένει υπουργός Πολιτισμού ο Πέτρος Γερουλάνος. Υφυπουργοί οι κκ Αλεβιζάτος και Νικητιάδης.

15:42 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασαν οι Άδωνις Γεωργιάδης και Γιώργος Γεωργίου.

“Δύσκολη στιγμή για τη χώρα, πρέπει να την κάνουμε εύκολη”, δήλωσε ο Γιώργος Γεωργίου.

15:41 Επιμένει το Eurogroup στο αίτημα για έγγραφες διαβεβαιώσεις των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, σε ό, τι αφορά την τήρηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου και την εφαρμογή του νέου προγράμματος.

15:39 Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και νέος υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης.

15:36 Οι κκ Αρβανιτόπουλος και Δήμας, αναχωρούν από τα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού και κατευθύνονται στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Δήμας είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Αρβανιτόπουλος ο νέος υφυπουργός Παιδείας.

15:33 Άδωνις Γεωργιάδης και Αστέριος Ροντούλης (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης) έφτασαν ήδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

15:28 Θέση στο κυβερνητικό σχήμα θα έχει και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Άδωνις Γεωργιάδης. Πιθανότατα θα πάει στο υπουργείο Ανάπτυξης και θα αναλάβει τη Ναυτιλία.

15:26 Υφυπουργός οικονομικών θα είναι ο Γιάννης Μουρμούρας.

15:23 Νέος υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι ο δικαστικός κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος. Προέρχεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

15:21 Ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος, στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και πρόεδρος της νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής της ΝΔ Β’ Θεσσαλονίκης, θα αναλάβει υφυπουργός Υγείας.

15:19 Υπουργός Επικρατείας θα αναλάβει πρόσωπο από τον δικαστικό χώρο και δεν θα είναι στέλεχος από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ. Θα πρόκειται για άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Λουκά Παπαδήμου.

15:11 Παραμένει στο υπουργείο Εξωτερικών ο υφυπουργός Δ. Δόλλης και στο υπουργείο Υποδομών ο υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης.

15:05 Παρά την επιθυμία του

για μικρό σχήμα, αυτό με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν θα γίνει.

15:03 Υφυπουργοί στο Εθνικής Άμυνας ο Γιώργος Γεωργίου και ο Παναγιώτης Καράμπελας.

14:58 Διατηρούν τις θέσεις τους οι Σκανδαλίδης, Κουτρουμάνης, Χρυσοχοΐδης, Παπακωνσταντίνο.

14:46 Το κυβερνητικό σχήμα έχει πλέον κλείσει. Περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση.

14:41 Υπουργός Εξωτερικών θα είναι τελικά ο Σταύρος Δήμας. Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

14:38 Στο υπουργείο Παιδείας παραμένει η Άννα Διαμαντοπούλου, με υφυπουργούς τον κ. Αρβανιτόπουλο και την κα Χριστοφιλοπούλου.

14:36 Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Πρώτη επιλαχούσα η κα Ελένη Κουντουρά.

14:35 Επιμένει μέχρι αυτή την ώρα ο απερχόμενος πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών ο Σταύρος Λαμπρινίδης. Από πλευράς ΝΔ, προτείνεται για αυτή τη θέση ο Σταύρος Δήμας.

14:33 Έκλεισε το σχήμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Υπουργός παρεμένει ο Δ. Ρέππας με υφυπουργούς του κκ Ρόβλια και Τζωρτζάκη.

14:23 Στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενόψει της ανακοίνωσης της  σύνθεσης της νέας κυβέρνησης. Στο +0,04% αυτή την ώρα ο Γενικός Δείκτης Τιμών.

14:16 “Οι υποστηρικτές της λύσης Παπαδήμου και της κυβέρνησης που τον στηρίζει, προκειμένου να τον εμφανίσουν ως Μεσσία, καλλιεργούν υπερβολικές προσδοκίες που προσκρούουν στην πραγματικότητα”, δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

14:06 Με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά η Νέα Δημοκρατία τελικά δεν θα έχει αντιπρόεδρο στη νέα κυβέρνηση.

14:01 Σύμφωνα με πληροφορίες ο νυν υπουργός Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης θα είναι αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.

13:58 Σε εξέλιξη η συνάντηση ΠαπαδήμουΠαπανδρέου στο Μαξίμου, ώστε να ξεπεραστεί η εμπλοκή ως προς τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

13:50 Όλα δείχνουν ότι παραμένει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

13:41 Σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μπει και ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης. Ο κ. Γιαννίτσης είναι πιθανό να αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών με αναπληρώτρια την κα Φώφη Γεννηματά.

Το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να αναλάβει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης.

13:31 Και συνοψίζουμε: σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από Ν.Δ στο υπουργείο Άμυνας ο Δ. Αβραμόπουλος με υφυπουργό τον Π. Καράμπελα. Ο Σ. Δήμας στο υπουργείο εξωτερικών. Αναπληρωτής υπουργός παιδείας, ο Κ. Αρβανιτόπουλος και στο υπουργείο οικονομικών ως αναπληρωτής ο Ι. Μουρμούρας. Ο Π. Αλιβιζάτος, ακουγεται οτι θα συμμετάσχει και αυτος στην κυβέρνηση και οδεύει προς το υπουργείο Τουρισμού.

13.25: Γρίφος παραμένει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χτύπησε και το τηλέφωνο του Πέτρου Αλιβιζάτου, στελέχους της ΝΔ. Λέγεται ότι θα είναι αρμόδιος σε θέματα τουρισμού.

13.08: Έφτασε ο Γιώργος Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συνεργαστεί στενά με τον Λουκά Παπαδήμο για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

12.59: Παραμένει στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος.

12.55: Λύση διεξόδου χαρακτήρισε την κυβέρνηση συνεργασίας η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στο BBC. “Περιμένουμε μια νέα κυβέρνηση. Ελπίζω ότι σαν αποτέλεσμα των συνομιλιών θα προέλθει μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται τουλάχιστον από τα 2/3 του Ελληνικού Κοινοβουλίου, από τα 2 μεγάλα κόμματα και ένα μικρότερο”, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

12.46: Στις 16.00 η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης, λόγω καθυστερήσεων στις διεργασίες.

12.39: Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άννα Διαμαντοπούλου δεν αποκλείεται να αναλάβει τα ηνία του υπουργείου Εξωτερικών, σε περίπτωση μετακίνησής της από το υπουργείο Παιδείας.

12.38: Στο υπουργείο Ανάπτυξης παραμένει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και στο υπουργείο Υγείας ο Ανδρέας Λοβέρδος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης.

12.15: Οργιάζουν οι φήμες για τα μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου, παρά την απαίτηση του Λουκά Παπαδήμου να μην διαρρεύσουν ονόματα και αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.

12.04: Προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε ότι “είναι πρόκληση όλο αυτό, αλλά είμαστε αισιόδοξοι”.

11.54: Καταιγιστικές εσωκομματικές εξελίξεις αναμένονται στο ΠΑΣΟΚ. Θέμα ηγεσίας θέτουν ακόμα και παπαανδρεϊκά στελέχη, μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου να θέσει υποψήφιο πρωθυπουργό της χώρας τον Φίλιππο Πετσάλνικο.

.

11.41: Tα συνδικάτα και ο ελάχιστος χρόνος διακυβέρνησης, οι σκόπελοι της νέας κυβέρνησης. Ο Ντάνιελ Γκρος εκτιμά ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν θα τα καταφέρει.

11.32: Εν αναμονή της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ξεκίνησαν από το πρωί οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, σε κλίμα νευρικότητας. Αυτή την ώρα ο γενικός δείκτης κινείται στις 761,95 μονάδες, μειωμένος κατά 0,04%.

11.29: “Όλοι οι χειρισμοί που έγιναν κατέδειξαν την αδήριτη και επιτακτική ανάγκη για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος, η οποία μπορεί να προκύψει μόνο από τη λαϊκή ετυμηγορία. Οι ουσιαστικοί πολιτικοί λόγοι σε συνδυασμό με τη θεσμική ανακολουθία και τις αποκλίσεις που υπήρξαν, θεμελιώνουν την αρνητική ψήφο μας στη νέα κυβέρνηση και επιβεβαιώνουν την ανάγκη αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών με εκλογές”, η αναλυτική ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την καταψήφιση της νέας κυβέρνησης.
11.26: “Ας ευχηθούμε η νέα κυβέρνηση να βγάλει την Ελλάδα από τη δύσκολη καμπή της ιστορίας της και να ξαναβρεί το δρόμοτης, ισότιμα με τις άλλες χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, είπε.

11.25: Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Λουκά Παπαδήμο, με ευχές για καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντά του, απέστειλε αργά το απόγευμα της Πέμπτης, από την Κωνσταντινούπολη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος.

11.20: Το ολονύχτιο παζάρι για το ποιος θα πάρει υπουργείο και ποιος θα βρεθεί εκτός κυβέρνησης, κράτησε μέχρι τις 03.00 τα ξημερώματα.

11.05: Κατέφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου ο νέος πρωθυπουργός. Με το κινητό ανά χείρας εισήλθε στο εσωτερικό του Μεγάρου. Σε συνεχείς τηλεφωνικές συνομιλίες.

11.00: Εν αναμονή της ανακοίνωσης της σύνθεσης της κυβέρνησης συνεργασίας βρίσκεται η χώρα.

10.47: Αναχώρησε από την οικία του στο Ψυχικό, ο Λουκάς Παπαδήμος, με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα πραγματοποιηθεί η ορκομωσία της νέας κυβέρνησης.

10.40: Ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απέκλεισε τη δυνατότητα

σε τηλεοπτικό δίκτυο της Πορτογαλίας. “Μια τέτοια ενέργεια δεν είναι δυνατή βάσει των ευρωπαϊκών συνθηκών”, τόνισε.

10.19: Διαβάστε

όσα διαδραματίστηκαν χτες, μέχρι να καταλήξουμε στην επιλογή του Λουκά Παπαδήμου.

10.16: Αναμένονται δηλώσεις μέσα στην ημέρα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την νέα κυβέρνηση. Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την ελληνική πολιτική σκηνή.

10.10: Ο Σταύρος Δήμας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Αναλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο του  υπουργείου Εξωτερικών, όπως μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα.

10.02: Πυρετός διαβουλεύσεων όλο το βράδυ. Τα τρία κόμματα έσβηναν και έγραφαν ονόματα μέχρι αργά τη νύχτα έως ότου καταλήξουν στα ονόματα που παρέδωσαν στον Λουκά Παπαδήμο. Διαβάστε αναλυτικά

όλα όσα διαδραματίστηκαν πίσω από τις κάμερες.

09.49: Θα καταψηφίσει τη νέα κυβέρνηση η Δημοκρατική Αριστερά. Αυτό αποφάσισε αργά το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από μαραθώνια συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ, η οποία κατά πλειοψηφία επέλεξε οι βουλευτές της να δώσουν αρνητική ψήφο στη νέα κυβέρνηση στη Βουλή.

09.44: “Αισθάνομαι πολύ ωραία με πρώτο ξάδερφο πρωθυπουργό”, δηλώνουν συγγενείς του Λουκά Παπαδήμου από τη Δεσφίνα Φωκίδας, τον τόπο καταγωγής του. Ως “το μεγαλύτερο κεφάλι στο σόι” τον περιγράφουν. Από πατέρα διευθυντή του ΑΣΔΥ και μητέρα γιατρό ο νέος πρωθυπουργός.

09.30: Το

χρησιμοποιεί το hashtag

στο Twitter. Ακολουθήστε τον λογαριασμό του

στο Twitter για να μαθαίνετε πρώτοι λεπτό προς λεπτό τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες είναι συγκεντρωμένες όλες στο

.

09.11: Πλούσιο δημοσιογραφικό υλικό στις σημερινές εγχώριες εφημερίδες. Δείτε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

.

09.03: Τουλάχιστον ένα υπουργείο στο ΛΑ.Ο.Σ., σχολιάζουν πρωϊνές τηλεοπτικές εκπομπές. Φουντώνουν τα σενάρια για τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Αναζητώνται οι άριστοι και η διατήρηση των απόλυτων ισορροπιών.

08.57: Σβήνουν και γράφουν στο Μέγαρο Μαξίμου τα ονόματα της νέας κυβέρνησης. Σε μία ώρα περίπου μία πιο ξεκάθαρη εικόνα.

08.45: Ως κίνηση “συμβολισμού” περιγράφουν σε τηλεοπτικές εκπομπές την παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από το βουλευτικό του αξίωμα, καθώς η ΝΔ από την αρχή μιλούσε για συμμετοχή εξωνκοινοβουλευτικών στελεχών στη μεταβατική κυβέρνηση.

08.30: Θέμα διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο βουλευτής του κόμματος, Δ. Λιντζέρης, τονίζοντας ότι “ο κ. Παπανδρέου οφείλει να κινήσει τις συνταγματικές διαδικασίες και τις καταστατικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επόμενη μέρα”.

08.15: Εν αναμονή της ανακοίνωσης της σύνθεσης της νέας κυβέρνησης. Τέσσερα στελέχη από τη ΝΔ στο μικρό και ευέλικτο σχήμα.

07.45: Τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί, είχε χθες ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να συζητήσουν για την ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ο Mπαράκ Ομπάμα συζήτησε ξεχωριστά με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί.

07.30: Στο νέο κυβερνητικό σχήμα, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας θα συμμετέχουν 4 στελέχη. Οι αντιπρόεδροι του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας και οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, Γιάννης Μουρμούρας και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είναι σίγουρα μέσα στο νέο κυβερνητικό σχήμα, μετά και τον χτεσινό μαραθώνιο διαπραγματεύσεων και τετ α τετ συναντήσεων.

Μετά από έντεκα μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα και τις αγορές, η χώρα απέκτησε νέο πρωθυπουργό.

Ο

μετά από

ανέλαβε τα ηνία της χώρας, ως επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης. Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός ζήτησε ενότητα και συναίνεση και έστειλε

.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις

και

Ελλάδος.

Είχε προηγηθεί έντονο πολιτικό παρασκήνιο, εντάσεις ακόμα και…

από βουλευτές.

Τον ελληνικό λαό αποχαιρέτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με

, δηλώνοντας ότι θα στηρίξει τον νέο πρωθυπουργό και τη νέα κυβέρνηση, η οποία… δεν ανακοινώθηκε ποτέ.

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών έληξε άδοξα, καθώς λόγω “παρεξήγησης”

ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Μετά το

, αποφασίστηκε να επαναληφθεί η σύσκεψη στις 10:00 το πρωί της Πέμπτης, την ώρα που η υποψηφιότητα Πετσάλνικου

οριστικά και στο τραπέζι έπεφτε ξανά το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, ο οποίος έθεσε τρεις όρους για να αναλάβει την πρωθυπουργία.

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, εντάσεις και ανατροπές, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έφτασαν σε συμφωνία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.

Νωρίτερα

η υποψηφιότητα του Λουκά Παπαδήμου, που μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης φερόταν ως φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού.

Στα αξιοσημείωτα της ημέρας το

των Βρυξελλών για έγγραφες εγγυήσεις και η

του Αντώνη Σαμαρά να υπογράψει.

Επίσης,

σε φορτισμένο κλίμα για τελευταία φορά του υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε τις παραιτήσεις των υπουργών του.

Το σκληρό παζάρι Παπανδρέου-Σαμαρά συνεχίστηκε και τη Δευτέρα. Αργά το βράδυ οι δύο αρχηγοί έφτασαν σε συμφωνία.

Ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε

για να δεχθεί να γίνει πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα η συμφωνία να μην προχωρήσει.

Το βράδυ της Δευτέρας επικρατέστερος να αναλάβει ήταν ο

, ενώ είχε ακουστεί και το όνομα του

.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετείχε στο Eurogroup, το οποίο αντιμετωπίζει θετικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, ζητώντας όμως

από την κυβέρνησης που θα προκύψει, ότι η συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί.

Αργά το βράδυ ανακοινώθηκε ότι υπήρξε

μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει άμεσα σε εκλογές χωρίς τη συμμετοχή του Γ. Παπανδρέου. Νωρίτερα προηγήθηκε

συμβούλιο όπου ο Γ. Παπανδρέου ανέλαβε πρωτοβουλία για κοινή συνάντηση με Σαμαρά στο Προερδικό Μέγαρο προαναγγέλλοντας τη παραίτησή του.

Μάλιστα δημοσιοποίησε και τις

που πρέπει να υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση.

Το μεσημέρι ο Α. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον Κ. Παπούλια στον οποίο επανέλαβε ότι προϋπόθεση για συμφωνία με τη κυβέρνηση αποτελεί η

του Γ. Παπανδρέου.

Ο πρωθυπουργός επισκεπτόμενος τον πρόεδρο της Δημοκρατίας

για άλλη μια φορά ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνηση συμμαχίας αλλά και ότι ο ίδιος δεν θα παραμείνει γαντζωμένος στην καρέκλα του.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Α. Σαμαράς

, ζητώντας εκλογές άμεσα. Από τη πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ,

προς τον Α. Σαμαρά να το ξανασκεφτεί και να πει “ναι” στην εθνική συνεννόηση.

Τα

για τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας δίνουν και παίρνουν, ενώ η κυβέρνηση έκανε

.

Η κυβέρνηση με 153 ψήφους παίρνει

από τη Βουλή, μετά από μια δραματική συνεδρίαση, με τους διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να στηρίζουν με την προϋπόθεση ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, ανακοινώθηκε η επανένταξη της Λούκας Κατσέλη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Η κα Κατσέλη ψήφισε “ναι” στηρίζοντας την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου

τονίζει ότι δεν είναι γαντζωμένος στην καρέκλα του και ανακοινώνει ότι το Σάββατο θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τα άλλα κόμματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, οργισμένος μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

ότι η κυβέρνηση απέρριψε ουσιαστικά την πρότασή του και κλείνει την πόρτα στη συνεργασία.

Νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, έχει δηλώσει στη Βουλή, ότι η νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα

μέχρι τέλη Φεβρουαρίου.

Ο  Γιώργος Παπανδρέου  δηλώνει αργά το βράδυ από το βήμα της Βουλής ότι

Υποστηρίζει ότι θα πρέπει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση και ακολούθως να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης συναίνεσης.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς ζήτησε την παραίτηση Παπανδρέου ως προϋπόθεση,  για τη

. Εκλογές ζήτησε σύσσωμη η

.

Το μεσημέρι ο Γιώργος Παπανδρέου πέρασε

στη κοινοβουλευτική ομάδα που αμφισβητήθηκε ανοικτά. Διαμαντοπούλου  και Βάσω Παπανδρέου ζήτησαν την

του. Η βουλευτής Εύα Καιλή νωρίτερα δήλωσε ότι δεν θα παράσχει  ψήφος εμπιστοσύνης, δεχόμενη

από τον Σωκράτη Ξενίδη.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι τα

Η αντίστροφη μέτρηση για την κυβερνητική κρίση ξεκίνησε ουσιαστικά στη Χάγη , όταν Μέρκελ και Σαρκοζί ξεκαθάρισαν στον Γιώργο Παπανδρέου, ότι αν διεξαχθεί δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, η

και θα σταματήσουν οι πιστώσεις.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την επιστροφή του στην Ελλάδα , διαχώρισε τη θέση από τον πρωθυπουργό, τασσόμενος

.

Τετάρτη 2/11

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι η εκταμίευση της ” πολυπόθητης” 6ης δόσης,

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα χαρακτηρίζει ”

τον Γιώργο Παπανδρέου.

Στα πρωτοσέλιδα του ξένου τύπου κυριαρχούν τίτλοι με ελληνικούς χαρακτήρες , όπως το

της Liberation.

Τρίτη 01/11

Οι ανακοινώσεις Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος προκαλούν δυσαρέσκεια σε

.

Αναταράξεις προκαλείται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η Μιλένα Αποστολάκη

. Η Βάσω Παπανδρέου ζητά τη συγκρότηση

του ΠΑΣΟΚ ζητούν την παραίτηση Παπανδρέου.

Τη

ζητά ο πρόεδρος της Ν.Δ Αντώνης Σαμαράς , στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Δευτέρα 31/10

Η Ελλάδα μπαίνει επισήμως σε πολιτική κρίση , όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα, ανακοίνωσε τη

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα