Οι επόμενες κινήσεις της ΝΔ μετά την απόφαση του ΣτΕ
Κύριος στόχος της ΝΔ η πτώση της κυβέρνησης. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για το αν θα αναζητήσει σημεία συνεννόησης για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Στο γαλάζιο μικροσκόπιο η στάση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού
- 27 Οκτωβρίου 2016 06:15
Ως «παταγώδη πολιτική ήττα» της κυβέρνησης που πολιτικά την απονομιμοποιεί πλήρως και ανοίγει το δρόμο για την πτώση της, αντιμετωπίζουν στη ΝΔ την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά. Ήδη με τη γνωστοποίηση της απόφασης του ΣτΕ η Πειραιώς έκανε λόγο για «δικαίωση» της πολιτικής στάσης που είχε κρατήσει κατά του νόμου και κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, χαρακτηρίζοντας «περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ» την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την εξουσία.
Τα επόμενα βήματα της ΝΔ αναμένεται να συζητηθούν σήμερα το πρωί, σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος ανέβαλε την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος, ύστερα από την απόφαση του ΣτΕ, καθώς σύμφωνα με τη ΝΔ «αποτελεί καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο».
Η ΝΔ, με το που έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ, απέφυγε κάθε αναφορά ως προς το τι θα πράξει σε σχέση με τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης με βάση τα καινούργια δεδομένα. Παράλληλα, καυτηριάζοντας τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη, η ΝΔ έκανε λόγο για «ολισθηρό δρόμο εκτροπής από τη δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα» και κάλεσε «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις, ενωμένες» να μην το επιτρέψουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό στοιχείο που θα καθορίσει τη στάση της ΝΔ από εδώ και πέρα σε ότι αφορά τους πολιτικούς της χειρισμούς είναι πως κάθε πρωτοβουλία της στο θέμα της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου θα υπακούει στο πολιτικό της αίτημα για πρόωρες εκλογές, καθώς τα στελέχη της ΝΔ θεωρούν ότι το πολιτικό κλίμα είναι περισσότερο παρά ποτέ ευνοϊκό για το γαλάζιο στρατόπεδο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο είναι όλα ανοιχτά ως προς το τι θα πράξει η ΝΔ για την συγκρότηση του ΕΣΡ. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η ΝΔ σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, που ζήτησαν την παραίτηση Παππά για να υπάρξει συναίνεση για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, δεν θέτει καν θέμα Παππά αλλά θέτει θέμα αποχώρησης του ίδιου του πρωθυπουργού και συνολικά της κυβέρνησής του από την εξουσία.
Στο ίδιο πλαίσιο, πηγές της ΝΔ αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ότι αφορά τις πολιτικές της πρωτοβουλίες εντός της βουλής, χωρίς να αποκλείονται εκ των προτέρων κινήσεις όπως μια πρόταση μομφής. Αξίζει να προσεχθεί ότι η ΝΔ κάλεσε όλες τις «δημοκρατικές δυνάμεις ενωμένες» απέναντι στην κυβέρνηση και την υποδοχή της απόφασης του ΣτΕ, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «επικίνδυνη για τη Δημοκρατία». Υπ’ αυτό το πρίσμα θεωρείται βέβαιο ότι το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχει βάλει στο μικροσκόπιο την τοποθέτηση ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να συναινέσουν με την κυβέρνηση για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου αν «θυσιαστεί» ο υπουργός Επικρατείας.
Στόχος της ΝΔ είναι να κινηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσει κλίμα πολιτικής απομόνωσης για την κυβέρνηση και να τροφοδοτήσει καταστάσεις «ανεξέλεγκτης φθοράς» για το μέγαρο Μαξίμου.
Ήδη η κίνηση από χτες της ΝΔ να προαναγγείλει νομοθετική πρωτοβουλία από τη μεριά της για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου προϊδεάζει μάλλον αρνητικά σε ότι αφορά την αναζήτηση σημείων συνεννόησης με την κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Πειραιώς περιμένουν τι σχέδιο νόμου θα καταθέσει η κυβέρνηση για την προσωρινή αδειοδότηση και εν συνεχεία θα τοποθετηθούν συγκεκριμένα.