Οι επτά ‘σωματοφύλακες’ του μνημονίου
"Δεύτερο σπίτι τους" αναμένεται να κάνουν το Μέγαρο Μαξίμου μέσα στο Νοέμβρη επτά υπουργοί της κυβέρνησης από την αποτελεσματικότητα και το έργο των οποίων εξαρτάται η πορεία υλοποίησης της συμφωνίας. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τις "ειδικές αποστολές" που έχουν να επιτελέσουν, αλλά και τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρήσουν
- 30 Οκτωβρίου 2015 06:03
Μετά την κατάθεση των δυο νομοσχεδίων στη Βουλή και την ολοκλήρωση του Euroworking Group, στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν να φτάνουν στην τελική ευθεία όσον αφορά την εκταμίευση της πρώτης δόσης, προκειμένου η Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης να περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι η κατάρτιση του δεύτερου πακέτου των προαπαιτουμένων.
Τα τηλέφωνα μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών του έχουν πάρει φωτιά το τελευταίο διάστημα και οι άτυπες συναντήσεις τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στην Βουλή δεν σταματούν.
Ευκλείδης Τσακαλώτος
Το «κεντρικό βιολί» της κυβέρνησης έχοντας την γενική επίβλεψη της πορείας υλοποίησης του μνημονίου έχει επωμιστεί ένα πολλαπλό βάρος. Το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου θεωρείται η «μητέρα των μαχών» για την νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα που χρήζουν πολιτικής διαπραγμάτευσης, όπως τα κόκκινα δάνεια, αλλά και η γενικότερη πορεία της συμφωνίας.
Ξεκινώντας το «μασάζ» ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε χθες τους βουλευτές του κόμματος σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τονίζοντας πως «μια πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση ξεκλειδώνει την άρση των capital controls». Παράλληλα εκτίμησε πως το ποσό που θα χρειαστεί να χορηγηθεί στις τράπεζες θα είναι πολύ μικρότερο από το αρχικό των 25 δισ. ευρώ.
Ζητούμενο είναι μέχρι τέλος Νοεμβρίου να έχει πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση και να έχει αποτυπωθεί η στρατηγική των κόκκινων δανείων, φέρεται να είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Οι υποχρεώσεις του «τσάρου» της οικονομίας δεν σταματούν εδώ, καθώς είναι ο άνθρωπος που έχει εξαπολύσει ένα «σαφάρι» προκειμένου να βρεθούν μια σειρά από ισοδύναμα τόσο για τους αγρότες όσο και για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Γιώργος Κατρούγκαλος
Γνωρίζοντας καλά το Μέγαρο Μαξίμου πως το ασφαλιστικό θα είναι το νέο μεγάλο «μέτωπο» που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επισκέφτηκε χθες το απόγευμα την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κάνει το δικό του «μασάζ» στα στελέχη του κόμματος.
Μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι έτοιμη και ο Γιώργος Κατρούγκαλος να ισορροπήσει μεταξύ ενός διαλυμένου συνταξιοδοτικού συστήματος που «πνέει τα λοίσθια» και των λιγότερων δυνατών μειώσεων που μπορούν να γίνουν στους πολίτες που ήδη έχουν πληρώσει ακριβά το «μάρμαρο» της κρίσης.
Ο υπουργός Εργασίας μίλησε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος για την εθνική σύνταξη που σχεδιάζει η κυβέρνηση και η οποία θα είναι ίση για όλους αποφεύγοντας σε αυτή τη φάση να αναφερθεί σε αριθμούς. Η αναλυτική παρουσίαση αναμένεται να γίνει στο υπουργικό συμβούλιο, πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν έλειψαν, πάντως οι παρατηρήσεις από στελέχη του κόμματος σχετικά με το ποσό των συντάξεων που θα κοπεί, αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί σε ειδικές κατηγορίες πολιτών, όπως οι χαμηλοσυνταξιούχοι και τα ΑΜΕΑ.
Τα ζητήματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της άρσης των ομαδικών απολύσεων είναι τα επόμενα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε ένα περιβάλλον όπου οι εργασιακές σχέσεις είναι ιδιαιτέρως φορτισμένες.
Γιώργος Σταθάκης
Με τους δανειστές να ζητούν η αντικειμενική αξία της κατοικίας, για το «καυτό» ζήτημα των πλειστηριασμών, να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα όρια της φτώχειας το έργο του υπουργού Οικονομίας σίγουρα δεν είναι καθόλου εύκολο.
Στις δύσκολες αρμοδιότητες του Γιώργου Σταθάκη είναι και η ολοκλήρωση του έργου των αποκρατικοποιήσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, θέματα στα οποία εμπλέκεται και ο υπουργός Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας. Από το «κάδρο» δεν βγαίνουν η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, καθώς και η αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
Η διεύρυνση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και η απορρόφηση του ΕΣΠΑ που ανήκει στην «υψηλή εποπτεία» του υπουργού Οικονομίας αποτελούν για πολλούς τα «κλειδιά», προκειμένου να αρχίσει να κινείται και πάλι η επιχειρηματικότητα τόσο στην περιφέρεια όσο και σε καινοτόμες δράσεις.
Πάνος Σκουρλέτης
«Η κυβέρνηση θα αντιπροτείνει στους δανειστές εναλλακτικό σχέδιο στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ δεν επιθυμεί περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ». Αυτός είναι ο σχεδιασμός του υπουργού Ενέργειας, ο οποίος καλείται να λύσει άλλον έναν γρίφο που έχει να κάνει με τα ισοδύναμα και τα εναλλακτικά σενάρια, τα οποία θα αλλάξουν τη συγκεκριμένη συμφωνία που υπόγραψε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι. Η αντιπρόταση του υπουργείου είναι να φτιαχτεί μια ξεχωριστή από τη ΔΕΗ εταιρία διαχείρισης των δικτύων υψηλής τάσης, αλλά αυτή να είναι δημόσια.
Μεγάλα ερωτηματικά για τον Πάνο Σκουρλέτη είναι η κρίσιμη διαχείριση των μεταλλείων στις Σκουριές, αλλά και ο αγωγός φυσικού αερίου που η ελληνική πλευρά επιθυμεί να κατασκευάσει με τη συμβολή της Ρωσίας.
Βαγγέλης Αποστόλου
Έχοντας να αντιμετωπίσει, πλέον και τις δυναμικές κινητοποιήσεις των αγροτών ο Βαγγέλης Αποστόλου καλείται να διαχειριστεί ίσως τα πιο δύσκολα και επώδυνα μέτρα που έχει να περάσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα: Την αύξηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο από τα 66 στα 200 ευρώ ανά χιλιόλιτρο και την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% και στη συνέχεια στο 26%.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως αποστολή την άμβλυνση των φορολογικών βαρών, με τον πραγματικό προσδιορισμό του αγροτικού εισοδήματος μέσα από την τήρηση βιβλίων εσόδων – εξόδων και τον επανακαθορισμό της έννοιας του επαγγέλματος του αγρότη, στοχεύοντας στη διαφορετική φορολογική μεταχείρισή του. Σε γενικές γραμμές το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει να παρέχονται κίνητρα στους νέους παραγωγούς της αγροτικής γης, καθώς και να είναι μικρότερα τα «βάρη» για όσους η δουλειά στην ύπαιθρο είναι η βασική τους απασχόληση.
Νίκος Φίλης
Τη στιγμή που οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας σχετικά με την επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση έχουν ήδη προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, η εφαρμογή του μέτρου, ακόμα και του κλιμακωτού συντελεστή είναι γεγονός πως χρήζει ειδικής μεταχείρισης. Μπορεί η εξεύρεση του ισοδύναμου να μην είναι δική του ευθύνη, όμως τις επιπτώσεις του μέτρου θα κληθεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Παιδείας. Η αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου για την οποία έχει μιλήσει πολλές φορές ο Νίκος Φίλης αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα το οποίο θα κληθεί να υλοποιήσει. Ειδικά αν τα δημόσια σχολεία επιβαρυνθούν αρκετά από μεταφορές μαθητών, των οποίων οι γονείς θα αναγκαστούν να μετεγγράψουν από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που μέχρι πρότινος φοιτούσαν.
Γιάννης Μουζάλας
Το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή το προσφυγικό, σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους, αλλά και ηγέτες με τον Γιάννη Μουζάλα να καλείται να διαχειριστεί μια κρίση που έχει να κάνει πρωτίστως με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Τόσο σε επίπεδο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους όσο και στον τομέα της επίλυσής του το προσφυγικό μπορεί να αποτελέσει το κρίσιμο ζήτημα, που θα ήταν ικανό να βάλει σε κίνδυνο την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας αν τα πράγματα ξεφύγουν από τον έλεγχο.
Η σύνδεση του προσφυγικού με την δημοσιονομική χαλάρωση, μπορεί επίσημα να μην τίθεται από την κυβέρνηση, καθώς θεωρείται μια «αυτονόητη κρίση». Για τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, όμως είναι ένα νέο πεδίο διαπραγμάτευσης το οποίο θα αναδείξει την κατάλληλη στιγμή. Ο στόχος είναι διττός: Η κυβέρνηση θέλει από την μια να κερδίσει τη συμβολή και την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε οικονομοτεχνικό επίπεδο, και από την άλλη την ενίσχυση της Τουρκίας έτσι ώστε η ταυτοποίηση των μεταναστών να γίνεται στα ηπειρωτικά της γειτονικής χώρας.