Οι ευρωεκλογές και το ασανσέρ του Κασσελάκη

Διαβάζεται σε 4'
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης SOOC

Συνεχίζει να ανεβοκατεβάζει τον «πήχη» των ευρωεκλογών ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εγκαλούν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για ασαφές πολιτικό και ιδεολογικό στίγμα. Όμως εξίσου δύσκολο όπως φαίνεται να προσδιοριστεί είναι και κάτι πιο απλό: Ο «πήχης» των ευρωεκλογών για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμη και σήμερα 19 μόλις ημέρες πριν τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης αποφεύγει να προσδιορίσει το ποσοστό των ευρω-εκλογών με το οποίο θα κριθεί μετεκλογικά. Με τις δηλώσεις του να αποτελούν … «ασανσέρ που ανεβοκατεβαίνει».

Το ζήτημα αυτό δεν έχει προκύψει φυσικά τις τελευταίες ημέρες. Αντιθέτως η ασάφεια ως προς το εκλογικό πήχη φαίνεται να είναι …συστατικό στοιχείο της προεκλογικής καμπάνιας του Στέφανου Κασσελάκη. Καθόλου τυχαίο ότι η επισήμανση αυτής της απροσδιοριστίας εντοπίζεται από τους δημοσιογράφους σε όλες τις συνεντεύξεις που παραχωρεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε πρόκειται για αμιγώς πολιτικές, είτε για συνεντεύξεις «life style», μια και η «ποσόστωση» των συνεντεύξεων του επικεφαλής της Κουμουνδούρου είναι …«50-50»

Σε λίγα μόνον 24ωρα

Παρά το γεγονός ότι οι αντικρουόμενες δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη για το εκλογικό αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες είναι δεκάδες, δεν χρειάζεται κανείς να πάει κανείς …πολύ πίσω. Αφού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε δύο διαφορετικές εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα μόλις τα τελευταία 24ωρα.

Η πρώτη ήταν στην περίφημη συνέντευξη με το «σπίτι στην Νέα Υόρκη» που έδωσε στο περιοδικό Down Town. Εκεί απαντά ως εξής στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με το αποτέλεσμα:

«Πάμε στις ευρωεκλογές. Μας έχετε μπερδέψει με αντικρουόμενες δηλώσεις. Τελικά πού είναι ο πήχης σας;

Με αυτά που ξέρω, πάμε πολύ καλά. Το λέω ξεκάθαρα. Θεωρώ ότι είναι εφικτό ακόμα και να κόψουμε το νήμα πρώτοι

Αυτό δεν είναι ακριβώς πήχης. Τι θα ήταν αποτυχία;

Να αλλάξω αυτό που είμαι. Να απογοητεύσω τον κόσμο. Με το που το κάνεις αυτό, δεν υπάρχει επιστροφή. Η εμπιστοσύνη κατακτιέται κάθε μέρα, χτίζεται σιγά και χάνεται σε μία στιγμή».

Η εκτίμηση περί «πρώτης θέσης» όμως δεν περιλαμβάνεται στην συνέντευξη που παραχώρησε μόλις χθες στον δημοτικό ραδιοσταθμό της Θεσσαλονίκης «FM100». Εκεί ο Στέφανος Κασσελάκης δέχεται ανάλογη ερώτηση σχετικά με την θέση του περί ανατροπής: «Αυτή η ανατροπή με νούμερα πώς μεταφράζεται, θα θέλατε να μας πείτε;Δηλαδή θέλετε ένα ποσοστό άνω του 18%;»

Η απάντηση που δίνει ο Στέφανος Κασσελάκης είναι «θα ήμουνα πολύ ικανοποιημένος εάν μπορούσαμε να περάσουμε το 20%. Φυσικά, εάν η ΝΔ είναι στο 30% ή πιο κάτω καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μία τελείως διαφορετική πολιτική πραγματικότητα από την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών». Ανάλογη επισήμανση έκανε και στην τελευταία περιοδεία του. Λέγοντας πως «Αυτό που ζητώ από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες είναι να κοιτάξουν το ψηφοδέλτιό μας, να στηρίξουν αυτούς τους πραγματικά εξαιρετικούς ανθρώπους και πολλούς νέους ανθρώπους που θέλουν να προσφέρουν, να μας δώσουν ένα τουλάχιστον πολύ δυνατό ποσοστό, το οποίο να έχει το «2» μπροστά».

Όμως ήδη έχουν καταγραφεί και εκτιμήσεις του Στέφανου Κασσελάκη όπως αυτή η, στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ πριν από έναν μήνα. Εκεί όπου δήλωσε πως «θέλω να είμαστε σίγουρα πάνω από το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών». Πράγμα που σημαίνει ότι αναζητά ποσοστό μεγαλύτερο του 17,8%».

Ενίοτε πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να αξιοποιεί τις σπουδές του στα μαθηματικά, παρουσιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα ως … «εξίσωση πολλαπλών μεταβλητών». Αναφέροντας ότι η εκτίμηση της επίδοσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα γίνει σε συνδυασμό με το ποσοστό που θα συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία.

Με το βλέμμα «μέσα»

Εύλογα κανείς αντιλαμβάνεται πως η αντιφατική ρητορική του Στέφανου Κασσελάκη δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τους στόχους της προεκλογικής εκστρατείας, που ούτως η άλλως έχει έντονο το προσωπικό στίγμα του. Φαίνεται να «είναι δεμένη», κυρίως, με την «επόμενη μέρα» των εκλογών. Συγκεκριμένα στις διαδικασίες που θα υπάρξουν ευρύτερα στο πολιτικό αλλά κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Αφού το κόμμα θα κληθεί να αποτιμήσει το ποσοστό που επιτεύχθηκε στις εκλογές.

Θυμίζουμε ότι κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως για παράδειγμα ο Νίκος Παππάς έχουν θέσει πολύ ψηλότερα το πήχη μιλώντας για ποσοστά «αρκετά πάνω» από το 20%, με τον Γιώργο Τσίπρα να έχει μιλήσει για ποσοστό κοντά στο 25-26%. Επίσης πρόσφατα η Όλγα Γεροβασίλη επισήμανε πως «θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε πάνω από τις δημοσκοπήσεις και να είναι η διαφορά μας με τη Ν.Δ. τέτοια που να επαναφέρει την ισορροπία στο πολιτικό σύστημα της χώρας” προσθέτοντας πως το ζητούμενο είναι «για να το πω απλά, να πάψει να είναι πολιτικό σύστημα του ενάμισι κόμματος»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα