Οι ΗΠΑ θέλουν κι άλλες βάσεις, η κυβέρνηση σε αμηχανία
Επ' αόριστον επέκταση της αμυντικής συμφωνίας και βάσεις σε επιπλέον νησιά θέλουν οι ΗΠΑ, ενώ ο Μητσοτάκης είχε εξαγγείλει 5ετή διάρκεια.
- 30 Σεπτεμβρίου 2021 06:04
Οι ΗΠΑ μπορεί να έδωσαν τις… ευλογίες τους για την αγορά τριών φρεγατών από τη Γαλλία και τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής που δίνει στο Παρίσι ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και απέναντι στην Τουρκία, αλλά δείχνουν ξεκάθαρα πως θεωρούν ότι η χώρα μας παραμένει προσδεμένη κυρίως στο δικό τους άρμα.
Το γεγονός ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι μια νέα επικαιροποίηση της Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας- ΗΠΑ, δηλαδή της συμφωνίας για τις βάσεις, θα συμπεριλαμβάνει την επ’ αόριστον χρονική παράταση της, προκάλεσε αμηχανία όμως στην Αθήνα.
Και αυτό διότι κατά την υπογραφή της συμφωνίας με τη Γαλλία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει την πενταετή επέκταση της συμφωνίας για τις βάσεις με τις ΗΠΑ. Επέκταση που σύμφωνα με πληροφορίες θα κλείδωνε επισήμως κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αμερική τον Οκτώβριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ότι αποκρύπτει την αλήθεια για την επέκταση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ από τον ελληνικό λαό.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες οι ΗΠΑ επιθυμούν βάσεις και σε άλλα ελληνικά νησιά. Υποψήφια για την εγκατάσταση βάσεων θα μπορούσαν πχ να είναι η Θάσος και η Λήμνος, με το βλέμμα όχι τόσο στην Τουρκία, αλλά κυρίως στα Στενά και στη Ρωσία.
Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση έρχεται σε αμηχανία με το αμερικανικό “φέρ’τα όλα”, καθώς ήδη φέρεται να είχε δρομολογηθεί η πενταετής και όχι μονοετής, όπως συνηθιζόταν από το 1990 που ξεκίνησε η διμερής συμφωνία έως σήμερα, επέκταση όπως επιθυμούσαν οι Αμερικανοί.
Ενδεικτικό είναι ότι από την πλευρά του ΥΠΕΞ παρέπεμπαν στις δηλώσεις Μητσοτάκη για το θέμα και στην ενημέρωση που θα κάνει ούτως ή άλλως στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα για τη συμφωνία με τη Γαλλία ο κ.Δένδιας, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να τοποθετηθεί και για την επέκταση της συμφωνίας με ΗΠΑ.
Η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας υπενθυμίζεται ότι ξεκινήσει να συζητείται στην αρμοδία κοινοβουλευτική επιτροπή την Τρίτη 5 Οκτωβρίου και θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί και η προ ημερησίας που ζήτησε ο κ.Μητσοτάκης.
Είναι ξεκάθαρο πάντως ότι η αμερικανική πίεση για τις βάσεις δεν έχει σχέση με τη συμφωνία με τη Γαλλία, για την οποία όπως αναφέρθηκε οι ΗΠΑ ήταν και ενήμερες και θετικές.
Υπό μία έννοια η Ουάσινγκτον αφήνει τη Γαλλία να “κάνει παιχνίδι” στην Ανατολική Μεσόγειο και να βάζει εκείνη φρένο στην Τουρκία, καθώς οι ΗΠΑ δεν θέλουν μεν να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με την Άγκυρα, δε θέλουν όμως και να την αφήσουν ανεξέλεγκτη. Η κύρια ανησυχία των ΗΠΑ άλλωστε στην Ευρώπη είναι η Ρωσία. Η οποία βεβαίως συνεχίζει να “παίζει” με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δεν μπορεί να χωνέψει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν παραδίδουν στην Τουρκία τα F35. Όμως η Ουάσινγκτον δεν κάνει πίσω και προειδοποιεί την Άγκυρα με νέες κυρώσεις σε περίπτωση αγοράς και νέων S400.
Η Αθήνα σημειωτέον ότι έχει επιλέξει να παίζει το ρόλο του “αξιόπιστου συμμάχου” των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την Τουρκία για αποσταθεροποίηση με προκλήσεις και διπλά παιχνίδια. Ως εκ τούτου, η τύχη της αμυντικής συμφωνίας με ΗΠΑ αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις