Οι ισορροπίες Μητσοτάκη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων
Διαβάζεται σε 4'Ρόλο στη Μέση Ανατολή με στόχο την αποκλιμάκωση επιδιώκει η Αθήνα, όμως η κατάσταση είναι πλέον εξαιρετικά εύφλεκτη. Τα σενάρια για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ.
- 23 Οκτωβρίου 2023 06:32
Με ορατό πλέον τον κίνδυνο διάχυσης της κρίσης σε όλη τη Μέση Ανατολή, η Αθήνα ανησυχεί και προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες και να έχει ένα ειρηνευτικό ρόλο.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει ειδικότερα να εκφράζει τη στήριξη της στο Ισραήλ, αλλά και ενστάσεις για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα και τη διαφωνία της με το βίαιο εκτοπισμό των Παλαιστινίων.
Στη γραμμή αυτή κινήθηκε άλλωστε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβαση του το Σάββατο στη διάσκεψη του Καϊρου, που συγκάλεσε η Αίγυπτος με στόχο να βρεθεί καταρχήν ανθρωπιστική διέξοδος.
Σημειωτέον δε ότι την ίδια στιγμή φαίνεται πως η Αθήνα είναι σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ, καθώς εκκρεμεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού, που είχε ακυρωθεί με την επίκληση λόγων ασφαλείας μετά το βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Από το Μαξίμου πάντως μέχρι χθες το βράδυ δήλωναν άγνοια για το σενάριο που κυκλοφόρησε στο Ισραήλ, πως το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης το Σάββατο στο Κάιρο επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας σε συμφωνία όμως με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο. Τόνισε μάλιστα ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους.
Ο πρωθυπουργός διαχώρισε επίσης σαφώς τη Χαμάς από τους Παλαιστίνιους. “Η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συγχέουμε. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή Αρχή έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης”, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Ανθρωπιστική λύση και όχι πρόσφυγες
Η Αθήνα στέκεται δε αλληλέγγυα με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, που ανησυχούν για βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας. Ο πρωθυπουργός άλλωστε είχε επισημάνει και στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης εβδομάδας πως οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να φύγουν από τη Γάζα και διαφώνησε με τον εξαναγκασμό τους στο δρόμο της προσφυγιάς.
Άλλωστε εάν Παλαιστίνιοι αναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες στην Αίγυπτο και άλλες αραβικές χώρες, είναι αναμενόμενο να επιχειρήσουν στη συνέχεια να μετακινηθούν προς την Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ άνοιξε το πέρασμα της Ράφα, αλλά υπάρχουν καταγγελίες ότι επιτρέπεται μόνο η μεταφορά φαρμάκων και όχι τροφίμων, ενώ το Ισραήλ έστελνε νέα τελεσίγραφα για εκκένωση της Γάζας.
Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε επίσης στο Κάιρο ότι δεν έχει αλλάξει η ελληνική πάγια θέση για κράτος Παλαιστίνης.
«Το μέλλον που θέλουμε για αυτή την περιοχή, το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί της βάσης των δύο κρατών. Κι ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.
Φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου με Χεζμπολάχ- Ιράν
Η κατάσταση όμως στη Μέση Ανατολή παραμένει εξαιρετικά εύφλεκτη και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου, όπως φοβάται και η Αθήνα.
Το Ισραήλ μοιάζει να αγνοεί τις αμερικανικές εκκλήσεις να αποφύγει χερσαίες επιχειρήσεις και φέρεται να βομβαρδίζει θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, κατηγορώντας ταυτόχρονα το Ιράν ότι σύρει και το Λίβανο στον πόλεμο.
Οι ΗΠΑ στέλνουν επιπλέον συστήματα αεράμυνας και τρίτο αεροπλανοφόρο στην περιοχή, ενώ ταυτόχρονα διαμηνύουν σε Ιράν- Χεζμπολάχ πως δεν θα διστάσουν να δράσουν στρατιωτικά εάν επιχειρηθεί κλιμάκωση.
Στην Αθήνα παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις και όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης στο Κάιρο το Σάββατο η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλλει σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ευθυγραμμιζόμενη και με τις προσπάθειες της ΕΕ.