Οι “καραμπόλες” του νέου υπουργικού συμβουλίου

Οι “καραμπόλες” του νέου υπουργικού συμβουλίου
Στιγμιότυπο από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 πως κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας στο συγκεκριμένο υπουργικό συμβούλιο και ποια είναι τα τηλέφωνα που έγιναν την τελευταία στιγμή

Το σενάριο υπουργοποίησης του Νίκου Νικολόπουλου μπήκε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στο τραπέζι από την πλευρά του Πάνου Καμμένου, όμως οι πληροφορίες αναφέρουν πως προσπεράστηκε σχεδόν αμέσως, καθώς υπήρχαν σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Στη θέση του επελέγη να τοποθετηθεί ο κ. Σγουρίδης ως υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η θέση του Πάνου Σκουρλέτη για το «καυτό» υπουργείο Εργασίας φαίνεται να είχε κλειδώσει το τελευταίο τριήμερο, ενώ αρχικά υπήρξε η πρόθεση για τοποθέτησή του στο υπερυπουργείο Εσωτερικών.

Οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ θεώρησαν πως στο υπουργείο εργασίας απαιτούνται κρίσιμοι πολιτικοί χειρισμοί, τους οποίους ο πρώην εκπρόσωπος τύπου είχε κάνει με μεγάλη επιτυχία το τελευταίο διάστημα.

Όσον αφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η «αλλαγή ρόλων» με την κα. Βαλαβάνη στηρίχτηκε στο ότι στον ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησαν ότι η οικονομική διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από το υπουργείο Εξωτερικών. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος προοριζόταν για τον οδό Νίκης, η κα. Βαλαβάνη επελέγη τελικά να είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη διαχείριση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.

Αναμφισβήτητα, η μεγαλύτερη καραμπόλα πραγματοποιήθηκε στο τρίγωνο υπουργείο Εσωτερικών – υπουργείο Δικαιοσύνης – Προεδρείο Βουλής.

Το γεγονός ότι ο κ. Νικολούδης είπε το ναι για το υπουργείο κατά τη διαφθοράς και αυτό αποσυνδέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης που ανέλαβε ο κ. Παρασκευόπουλος, ξεκλείδωσαν μια σειρά από μετακινήσεις, καθώς αυτές οι δυο συμμετοχές θεωρήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ δυο εξαιρετικές εξωκοινοβουλευτικές παρουσίες στην κυβέρνηση.

Ως φυσικό επακόλουθο οδήγησαν στην μετακίνηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, από το υπουργείο Δικαιοσύνης αρχικά στο υπερυπουργείο Εσωτερικών. Όμως, η συνεπής κοινοβουλευτική της παρουσία τα τελευταία 2,5 χρόνια και η επιθυμία και της ίδιας να τοποθετηθεί στο Προεδρείο της Βουλής την έφεραν ακριβώς εκεί, πολλώ δε μάλλον που ο έμπειρος κοινοβουλευτικός Νίκος Βούτσης προτιμούσε να τοποθετηθεί στο κυβερνητικό σχήμα.

Ως κίνηση για άνοιγμα ερμηνεύτηκε η επιλογή του Γιάννη Πανούση για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με το σενάριο για συμμετοχή του Φώτη Κουβέλη να φαίνεται να μένει πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό τηλεφώνημα για την συμμετοχή τους στην κυβέρνηση δέχτηκαν χθες το πρωί οι κ.κ Γαβριήλ Σακκελαρίδης, Νίκος Ξυδάκης και Σταύρος Κοντονής.

Η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης

«Για μικρό και ευέλικτο Κυβερνητικό σχήμα» κάνουν λόγο πηγές της Κουμουνδούρου, συμπληρώνοντας πως «αυτό που δεν μπόρεσαν να κάνουν τόσα χρόνια το κάναμε σε μια μέρα. Μόνο 10 Υπουργεία. Αποτελεί την αρχή της αναγκαίας μεταρρύθμισης του κράτους», συμπληρώνουν.

Στις δε επικρίσεις της ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ απαντούν πως το σχήμα που οργάνωσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι μια κυβέρνηση με 10 αντί για 18 Υπουργεία, με 13 Υπουργούς  αντί για 19 και με 5 Υφυπουργούς αντί για 20.

Η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει να φτιάξει ένα 15μελές Κυβερνητικό Συμβούλιο αντί για Κυβερνητική Επιτροπή, που θα έχει εβδομαδιαία λειτουργία και θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα.

Ο κ. Δραγασάκης που έχει την ευθύνη του συντονισμού των οικονομικών Υπουργείων θα προεδρεύει στο Ε.Σ Υ.ΟΙ.Π. (Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής), αλλά και στην Εθνική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που θα δημιουργηθεί.

Το Υπουργείο Επικρατείας που έχει την ευθύνη του Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, στο οποίο προΐσταται ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα Αλέκος Φλαμπουράρης, θα εποπτεύει τη Γενική Γραμματεία Συντονισμού.

Ο Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Παναγιώτης Νικολούδης θα εποπτεύει τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς Δημόσιας Διοίκησης , ενώ ο Υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς θα εποπτεύει τη Γ.Γ. του Πρωθυπουργού, αλλά και τη Γ.Γ. Μέσων Ενημέρωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα