Πλημμύρες: Μητσοτάκης – Φον ντερ Λάιεν συζήτησαν για 2,2 δισ. ευρώ βοήθεια στην Ελλάδα

Πλημμύρες: Μητσοτάκης – Φον ντερ Λάιεν συζήτησαν για 2,2 δισ. ευρώ βοήθεια στην Ελλάδα
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν INTIME NEWS

Ο πρωθυπουργός και η πρόεδρος της Κομισιόν αναζήτησαν κονδύλια για τη στήριξη των πληγέντων από την κακοκαιρία, τη χρηματοδότηση επενδύσεων και μέτρα για τους αγρότες

Για ένα πακέτο συνολικής βοήθειας της ΕΕ προς την Ελλάδα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες ύψους πάνω από 2 δισ ευρώ, συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο Στρασβούργο.

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών καθώς η ΕΕ είναι μία ένωση αλληλεγγύης. Ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για τη χρηματοδότηση επενδύσεων και τις αποζημιώσεις, μετά τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία “Daniel”.

“Το κύριο μήνυμα μου είναι ότι η Επιτροπή θα κινητοποιήσει όσους πόρους είναι δυνατόν” είπε και πρόσθεσε ότι θα χρησιμοποιηθούνκεφάλαια από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα Ταμεία Συνοχής τα οποία διαφορετικά θα χαθούν.

Μία δεύτερη πηγή είναι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Υποστήριξης, από το οποίο θα διατεθούν κεφάλαια που επίσης θα χανόταν.

Τρίτον, η κ. Φον Ντέρ Λάιεν αναφέρθηκε στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. “’Εχουμε αχρησιμοποιήτους πόρους από προηγούμενα προγράμματα αλλά θα εξετάσουμε και τα χρήματα από την επόμενη χρονιά. Τα χρήματα αυτά θα αποκαταστήσουν δάση και αγροτικές υποδομές”, σημείωσε.

Τέταρτον, δήλωσε ότι η ΕΕ θα εξετάσει αίτημα στήριξης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, ώστε να διατεθούν ειδικότερα έως 400 εκατ. ευρώ, του χρόνου.

Πέμπτον, η πρόεδρος της Κομισιόν δεσμεύθηκε ότι θα δοθούν πόροι και από το πρόγραμμα Next Generation 2.

Εκτίμησε συνεπώς ότι συνολικά θα μπορούν να διατεθούν 2,25 δισ ευρώ για την Ελλάδα, παραπέμποντας πάντως κυρίως στον επόμενο χρόνο. “Οι Έλληνες μπορούν να βασίζονται στην ΕΕ”, τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις πυρκαγιές στον Έβρο εκτός από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Εκτίμησε ότι ίσως ήταν η χειρότερη καταιγίδα που έπληξε ποτέ την Ευρώπη και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στους συγγενείς των θυμάτων. Έδειξε μάλιστα μία φωτογραφία του χωριού Μεταμόρφωση στην κ.Φον Ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι σε πολλά ακόμη χωριά αντιμετωπίζουν αντίστοιχες καταστροφές.

Τουλάχιστον η οικονομία μας πηγαίνει καλά, μπορούμε να καλύψουμε πολλές ανάγκες χωρίς να βγούμε από τα δημοσιονομικά πλαισια, αλλά όπως είπατε πρέπει η ΕΕ να δείξει στηριξη και ευελιξία”, πρόσθεσε απευθυνόμενος στην πρόεδρο της Κομισιόν. Αναφέρθηκε και εκείνος στη δυνατότητα να διατεθούν στην Ελλάδα αχρησιμοποίητα κονδύλια από προηγούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα, καθως και στην ανακατανομή των κονδυλίων της επόμενης περιόδου, ώστε να διατεθούν συνολικά πάνω από 2 δισ ευρώ.

“Οι παλιοί κανόνες του παιχνιδιού δεν ισχύουν πια”, σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης που συγκροτήθηκε πριν από 20 χρόνια πλέον δεν επαρκεί και δηλώνοντας ότι θεωρεί προσωπική αποστολή να πείσει τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αυξηθούν τα κονδύλια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

«Το σημαντικό είναι να μην απελπιζόμαστε. Η Ευρώπη θα υποστηρίξει τη χώρα μας και ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ταχύτητα με την οποία ανταποκριθήκατε στο αίτημά μου. Ήδη δημιουργήσαμε task force που θα κάνει τη λεπτομερή δουλειά για να ξεπεράσουμε κλασικά γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε οι ευρωπαϊκοί πόροι να έρθουν το συντομότερο στην Ελλάδα. Εσείς προσωπικά και η Ε.Ε έχετε στηρίξει την Ελλάδα σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα», υπογράμμισε τέλος ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα