Οι λεπτές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι λεπτές ισορροπίες του ΣΥΡΙΖΑ
Session of the parliamentary group o SYRIZA, in Athens, Greece, on July 15, 2015. / , , 15 , 2015. Sooc

Το γάντι στους διαφωνούντες βουλευτές πέταξε με ένα μήνυμα του στη χθεσινοβραδυνή συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας ζητώντας ουσιαστικά να τον «διευκολύνουν» στο κυβερνητικό έργο από εδώ και πέρα

Σε ένα ξέσπασμά του ο πρωθυπουργός κατά των 32 βουλευτών, που επέλεξαν να ψηφίσουν «όχι»,  ζητά ουσιαστικά τη επόμενη ημέρα της ψηφοφορίας την παραίτησή τους και ενώ επίκειται ανασχηματισμός. «Η επιλογή, αυτών των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς», τόνισε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ηρώδου Αττικού θέτοντας τους βουλευτές του προ των ευθυνών τους για την επόμενη ημέρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποιεί και με εκλογές, καθώς συμπληρώνει πως είναι πλέον αναγκασμένος να συνεχίσει μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας με κυβέρνηση  που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων.

Ο πρωθυπουργός κάνει μια τελευταία προσπάθεια να συνετίσει τους διαφωνούντες του κόμματος προκείμενου  η κυβέρνηση να αποκτήσει και πάλι μεγαλύτερο ορίζοντα από αυτόν που τέθηκε μετά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή και φέρει τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγεί τη χώρα σε εκλογές το φθινόπωρο.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού τονίζουν πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέσα στο κόμμα, γνωρίζοντας καλά πως υπάρχει ακόμα μια κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή και αφορά τη δεύτερη δόση των προαπαιτούμενων.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει να αναφέρεται στους 32 βουλευτές που ψήφισαν «όχι», αφήνοντας ένας περιθώριο στους υπόλοιπους 7 να επιστρέψουν κοντά στην πλειοψηφία.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η παρέμβαση του πρωθυπουργού αποτελεί μια απάντηση στον Παναγιώτη Λαφαζάνη που ισχυρίζεται πως στηρίζει την κυβέρνηση, αλλά και όσα στελέχη πραγματοποιούν δημόσιες τοποθετήσεις για το ευρώ.

Το βλέμμα του πρωθυπουργού την ίδια ώρα είναι στραμμένο και στο εσωτερικό του κόμματος θέλοντας να επαναφέρει τις ισορροπίες στη σωστή τους βάση.

Οι 107 υπογραφές των στελεχών που διαφωνούσαν με τη συμφωνία προβλημάτισε τους επιτελείς του κόμματος και η «μητέρα των μαχών» αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πιθανότητα το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Αριστερή Πλατφόρμα φέρεται να είναι αποφασισμένοι να «τραβήξουν το σχοινί», με τις εξελίξεις να φαντάζουν απρόβλεπτες αυτή τη στιγμή για το κόμμα.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα