Οι μεγάλες φωτιές ήρθαν νωρίς – Σε επιφυλακή η κυβέρνηση

Διαβάζεται σε 5'
Φωτιά στο Κορωπί
Φωτιά στο Κορωπί EUROKINISSI

Σε συναγερμό έχει τεθεί η Πολιτική Προστασία μετά την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού στη Βάρης- Κορωπίου. Για εμπρησμό έκανε λόγο ο Κικίλιας. Το ζήτημα με τον καθαρισμό οικοπέδων.

Οι φόβοι για ένα δύσκολο καλοκαίρι φαίνεται δυστυχώς πως βγαίνουν αληθινοί, καθώς η πρώτη μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε χθες στη Βάρης- Κορωπίου.

Οι αρχές είχαν τεθεί σε επιφυλακή και παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού για τις επόμενες 48 ώρες καθώς συνεχίζεται το επικίνδυνο κοκτέιλ ζέστης, ξηρασίας και ισχυρών ανέμων.

Σύμφωνα δε με τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, οι αρχές διαθέτουν βίντεο που δείχνει εμπρηστή να βάζει φωτιά, αλλά και αποδεικτικά στοιχεία για εμπρησμό στην πυρκαγιά της Βάρης- Κορωπίου, καθώς έχει βρεθεί μπετόνι με βενζίνη. Ενώ στη Νάξο συνελήφθη άτομο για εμπρησμό εξ αμελείας.

Ενδεικτικό είναι σε κάθε περίπτωση ότι από το μεσημέρι και μετά ξεσπούσε μία νέα εστία κάθε 10 λεπτά. Και το κακό είναι ότι τα μελτέμια, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία θα συνεχιστούν ως την Παρασκευή

Αττική, Εύβοια και Βοιωτία, Λέσβος και Χίος, αλλά και το ανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου παραμένουν στις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η Πολιτική Προστασία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Το ζήτημα με τον καθαρισμό οικοπέδων

Το γεγονός πάντως ότι η πυρκαγιά στη Βάρης- Κορωπίου “έγλυψε” αυλές σπιτιών όπου ήταν ακαθάριστα οικόπεδα με παρατημένη καύσιμη ύλη, όπως ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, επανέφερε τη συζήτηση για τη νομοθεσία με τον υποχρεωτικό καθαρισμό οικοπέδων, η οποία εκτιμάται μάλιστα ότι κόστισε στη Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές.

Η προθεσμία για τον καθαρισμό των οικοπέδων στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου  H νέα πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα για υποβολή αίτησης καθαρισμού οικοπέδων από τους Δήμους, αλλά και για καταγγελία των ιδιοκτητών που δεν έχουν καθαρίσει ακάλυπτους χώρους. Ψευδής δήλωση οδηγεί σε πρόστιμα από 1.000 έως και 54.000 ευρώ.

Πρακτικά πάντως οι αρχές έχουν υπάρξει χαλαρές ως προς το θέμα των προστίμων λόγω των αντιδράσεων για το γραφειοκρατικό της διαδικασίας. Από εκεί και πέρα, μένει να φανεί πως θα έχουν ανταποκριθεί και οι δήμοι στην εφαρμογή του κανονισμου.

Μετά τις αντιδράσεις που είχαν υπάρξει άλλωστε, παραμένει μεν η υποχρέωση κατάρτισης τεχνικής έκθεσης, που θα καθορίζει τα μέτρα, ωστόσο το περιεχόμενο της δεν πρέπει απαραίτητα να ακολουθεί κατά γράμμα τον κανονισμό, όπως είχε διευκρινίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης. Πρακτικά οι πολίτες έχουν δυο υποχρεώσεις για εφέτος: Να προχωρήσουν σε εργασίες κλαδέματος και να απομακρύνουν από τα οικόπεδα τους την καύσιμη ύλη.

Σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση θέλει να εξετάσει θέσπιση κινήτρων για τον κανονισμό πυροπροστασίας. Όμως οι σκέψεις για οικονομικές διευκολύνσεις προκειμένου οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες να προβούν σε πιο δαπανηρές εργασίας όπως πχ αντικατάσταση κουφωμάτων και στεγών ή τοποθέτηση φράχτη, σκοντάφτουν στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ακινήτων που αφορά ο κανονισμός πυροπροστασίας είναι εκτός σχεδίου και αυθαίρετα, συνεπώς δεν μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα χρηματοδότησης εργασιών ανακαίνισης.

Προσευχές στον “στρατηγό άνεμο”

Στην κυβέρνηση δε προσεύχονται στον… “στρατηγό άνεμο” να μην αποδειχθεί το εφετινό καλοκαίρι ακόμη πιο δύσκολο από το περσινό, όταν στο Βόλο η φωτιά εισέβαλε σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης της Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλος, ενώ στον ‘Έβρο η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης κατέκαψε 808.000 στρέμματα. Και μετά ήρθαν οι πλημμύρες…

Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Ιουνίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε επισκεφθεί το επιχειρησιακό κέντρο Πολιτικής Προστασίας Θεσσαλίας στη Λάρισα. Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι έχουν διατεθεί πάνω δύο δισ. ευρώ για την ενίσχυση των δομών Πολιτικής Προστασίας. Είχε επίσης υπογραμμίσει τις δυνατότητες που δίνει η χρήση της τεχνολογίας για καλύτερη εικόνα σε real time, αλλά και μοντέλα τα οποία κάνουν πολύ πιο ακριβείς προβλέψεις για την πορεία όλων των καιρικών φαινομένων.

“Έχουμε μπροστά μας ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι”, είχε προβλέψει ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες από εδώ και στο εξής μπορεί να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

“Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία την οποία μπορούμε, αλλά προφανώς όλα αυτά θα κριθούν στο πεδίο και στην αποτελεσματικότητα με την οποία θα αντιμετωπίσουμε τις φωτιές του καλοκαιριού, ευχόμενοι βέβαια να μην πρέπει να ξανάδιαχειριστούμε αντίστοιχα πλημμυρικά φαινόμενα με αυτά τα οποία μας πόνεσαν τόσο πολύ τον περασμένο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε πιο έτοιμοι. Το τονίζω δεν λέω πότε “θα είμαστε έτοιμοι”. Θα είμαστε πιο έτοιμοι, διότι είναι διαρκής προσπάθεια”, είχε δηλώσει επίσης ο πρωθυπουργός.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα