Οι παρεμβάσεις Καραμανλή και οι φόβοι της ΝΔ για Σκοπιανό
Ο μουτζούρης του Βουκουρεστίου. Ποιοι υπουργοί και κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στο στόχαστρο της ΝΔ. Το ονοματολογικό και η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
- 17 Ιανουαρίου 2018 07:33
Σε μια δεύτερη κατά σειρά παρέμβαση για το Σκοπιανό το τελευταίο τριήμερο προχώρησε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, καθώς η χτεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους πανμακεδονικών οργανώσεων ανά την υφήλιο αποτέλεσε την αφορμή για επαναφορά της δήλωσής του ότι “δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος”. Δεν διέλαθε της προσοχής ότι πρόκειται για μια δήλωση η οποία γίνεται ακριβώς τη στιγμή που ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς ξεκινάει σήμερα στη Νέα Υόρκη συναντήσεις με τους διαπραγματευτές Αθήνας και Σκοπίων, ενώ αντίστοιχα στη γειτονική χώρα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ θα έχει ταυτόχρονα επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.
Επιπροσθέτως το ότι “δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος” όπως εκφράζεται από τον Κώστα Καραμανλή θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως απάντηση στο Μάθιου Νίμιτς και τις δηλώσεις του τελευταίου ότι ήδη “ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα”.
Το γεγονός ότι έχει γίνει σαφής πλέον η άποψη του πρώην πρωθυπουργού ότι η διαπραγμάτευση δεν πρέπει να έχει ως βάση εκκίνησης τον τελικό συμβιβασμό στο Βουκουρέστι που αφορούσε στη σύνθετη ονομασία, η παρέμβαση Καραμανλή δείχνει και προς την κατεύθυνση απόρριψης συγκεκριμένων σύνθετων ονομασιών που μπορούν να δημιουργούν τις προϋποθέσεις υποχωρήσεων από την πλευρά της Ελλάδας σε ότι αφορά την εθνική ταυτότητα της ΠΓΔΜ που συνδέεται με τα ζητήματα αλυτρωτισμού.
Την ίδια στιγμή ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι πηγές της ΝΔ πλέον ανοίγουν και άλλα ζητήματα με μεγαλύτερη ευκρίνεια εξηγώντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πλέον κάνουν λόγο πως σε “κάθε ενδεχόμενο να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από τη ΝΔ”, ενώ παράλληλα μιλώντας για το erga omnes της σύνθετης ονομασίας τονίζουν με έμφαση ότι αυτό σημαίνει “εντός και εκτός του γειτονικού κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του”. Το τελευταίο σημαίνει σε απλά ελληνικά ότι στη ΝΔ σπεύδουν να δηλώσουν αντίθετοι με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ή την ΕΕ με την προσωρινή της ονομασία. Γι’ αυτό άλλωστε και επιμένουν πως “το Βουκουρέστι είναι το ελάχιστο που οφείλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας”.
Γεγονός πάντως είναι ότι η ΝΔ στο σύνολό της αποστασιοποιείται από τους χειρισμούς της κυβέρνησης και το δηλώνει με κάθε ευκαιρία ιδίως τώρα που ξεκινούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αντ’ αυτού η ΝΔ πετάει το μπαλάκι στην κυβέρνηση στοχοποιώντας συγκεκριμένα στελέχη για παλιότερες δηλώσεις τους, όπως τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Κώστα Γαβρόγλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Νίκο Καρανίκα, Νίκο Ξυδάκη, Στέλιο Κούλογλου και Τριαντάφυλλο Μυταφίδη και θέτοντας το ερώτημα αν “οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν την αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία;”.
Επί της ουσίας η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να αποφύγει να χρεωθεί μια λύση την οποία η κυβέρνηση θα αποδίδει στο “κεκτημένο του Βουκουρεστίου” και ενδεχομένως η ΝΔ δεν θα μπορεί να διαχειριστεί στο εσωτερικό της. Άλλωστε είναι εμφανής η δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ΝΔ για το τι θέση θα πάρει για το συλλαλητήριο της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στην ονομασία της FYROM. Μάλιστα αύριο Πέμπτη οι βουλευτές της ΝΔ στη Μακεδονία θα έχουν νέα συνάντηση για το θέμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.