Οι πολιτικοί για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Οι πολιτικοί για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
AIDS/HIV (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images) AFP/Getty Images

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και των υπολοίπων εκπροσώπων της πολιτικής σκηνής της χώρας

“Θυμόμαστε όσους έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια. Οφείλουμε στη μνήμη τους να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο AIDS. Όπως οφείλουμε απέναντι στους νέους μας να προσφέρουμε πλήρη ενημέρωση, ενάντια σε συντηρητικά αντανακλαστικά που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές”, είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει αναλυτικά:

“Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, από το 1988 που θεσπίστηκε από τον ΟΗΕ, σηματοδοτεί και την απόφαση να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση της ασθένειας. Η πρόοδος που σημειώθηκε από τότε είναι μεγάλη, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της θεραπείας. Όμως, μένουν πολλά ακόμη να γίνουν.

Στην Ελλάδα ζήσαμε μια τεράστια αύξηση των κρουσμάτων την περίοδο 2010-2012, κυρίως διότι ο αριθμός των τοξικομανών που προσβλήθηκαν από τον ιό αυξήθηκε κατά 15 φορές. Αυτό αποδεικνύει πως η πολιτική της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να είναι περιορισμένη και επιλεκτική, αλλά πρέπει να παρέχεται καθολικά και δωρεάν και σε όλα τα αναγκαία επίπεδα.

Σήμερα, αναγνωρίζουμε και τιμούμε επίσης το έργο της επιστημονικής κοινότητας χάρη στο οποίο έχουν μειωθεί τα ποσοστά θνησιμότητας, και οι ασθενείς δύνανται να συνεχίζουν τη ζωή τους με υψηλή ποιότητα. Τιμούμε, επίσης, όσους εργάζονται για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη νόσο του AIDS, και προκειμένου να σπάσει κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού των φορέων και των ασθενών συμπολιτών μας.

Μα πάνω από όλα, θυμόμαστε όσους έχασαν τη ζωή τους από την ασθένεια. Οφείλουμε στη μνήμη τους να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στο AIDS. Όπως οφείλουμε απέναντι στους νέους μας να προσφέρουμε πλήρη ενημέρωση, ενάντια σε συντηρητικά αντανακλαστικά που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές”.

Σε δικό του μήνυμα, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει:

“Σήμερα, είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

Τις τελευταίες δεκαετίες, ο ιός HIV έχει στοιχίσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως. Η πρόοδος της ιατρικής έχει μετατρέψει τη νόσο από θανατηφόρα σε μακροχρόνια, χωρίς όμως να την έχει εξαλείψει.

Οι ασθενείς, πέρα από τη μάχη που δίνουν να κρατηθούν στη ζωή, βρίσκονται αντιμέτωποι και με τον κοινωνικό αποκλεισμό. Πρέπει όλοι μας να σταθούμε δίπλα τους. Να τους δείξουμε στην πράξη τη στήριξή μας στον αγώνα τους. Και βέβαια, να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουν άμεσα πρόσβαση στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Όσο πιο σύντομα διαγνωσθεί ο ιός και ξεκινήσει η θεραπευτική αγωγή, τόσο καλύτερα για τον ασθενή και για το κοινωνικό σύνολο. Γι αυτό και δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός.

Θα ήθελα, επίσης, με αφορμή τη σημερινή ημέρα, να συγχαρώ όλους όσους συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Αριστοτέλης» του πανεπιστημίου Αθηνών.

Τους αξίζουν συγχαρητήρια για το διεθνές βραβείο, που τους απονεμήθηκε πρόσφατα, για την έρευνα που πραγματοποίησαν με στόχο την πρόληψη νέων λοιμώξεων από τον ιό HIV.

Ακόμη πιο πολλά μπράβο όμως, τους αξίζουν γιατί με το πολύτιμο επιστημονικό έργο τους απέδειξαν ότι είναι εφικτή η μείωση της εξάπλωσης του AIDS κατά 78% ή κατά 2.000 νέες λοιμώξεις ετησίως στη χώρα μας.

Αυτήν την Ελλάδα θέλουμε. Για αυτήν την Ελλάδα αξίζει να παλεύουμε καθημερινά”.

Την ενημέρωση για το AIDS χωρίς taboo και προκαταλήψεις ορίζει το ΠΑΣΟΚ ως απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόληψη της εξάπλωσης του φαινομένου:

Σε ανακοίνωση του Τομέα Υγείας και του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του κόμματος, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS/HIV, σημειώνεται ότι “οι  γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πάνω από όλους οι ίδιοι οι ασθενείς δίνουν ένα καθημερινό αγώνα ενάντια στην ασθένεια αλλά και το στίγμα”.

“Οι οροθετικοί/ές είναι συμπολίτες μας με ίσα δικαιώματα”, τονίζει το ΠΑΣΟΚ και προσθέτει ότι “η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει την πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης”.

Επισημαίνει ακόμη ότι η καταστολή και η περιθωριοποίηση ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου οδηγούν στην εξάπλωση της ασθένειας και όχι στην καταπολέμηση της. Σύμφωνα τέλος με τη Χαριλάου Τρικούπη, η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών ουσιών κάνει ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη για στήριξη και ανάπτυξη των υφιστάμενων δράσεων υποστήριξης χρηστών, των προγραμμάτων υποκατάστατων και απεξάρτησης αλλά και για την ανάληψη καινοτόμων πρωτοβουλιών όπως αυτή του εποπτευόμενου σταθμού “ΟΔΥΣΣΕΑΣ” που λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό με ευθύνη του Δήμου Αθηναίων.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι:

“Μετά από 20 χρόνια μάχης με τον ιό του AIDS, ο μηχανισμός των Ηνωμένων Εθνών που λειτουργεί ως συνήγορος της παγκόσμιας δράσης κατά της μάστιγας, UNAIDS, μιλάει με αριθμούς.

78 εκατομμύρια έχουν μολυνθεί από τον ιό από την έναρξη της επιδημίας και από αυτούς 35 εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους.

36,7 εκατομμύρια είναι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σήμερα με τον ιό του AIDS (Σχετική έρευνα του 2014 έδειξε ότι 19 εκατομμύρια δε γνωρίζουν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό).

Από αυτούς μόνο 18,2 εκατομμύρια έχουν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία.

2,1 εκατομμύρια είναι τα νέα κρούσματα το τελευταίο έτος, αριθμός που δεν έχει μειωθεί καθόλου από το 2010.

150.000 από αυτά είναι παιδιά.

Αλλά…

Οι θάνατοι από τον ιό έχουν μειωθεί κατά 45% από το 2015.

Τα νέα κρούσματα σε παιδιά έπεσαν κατά 50%.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Ενημερώσου. Προφυλάξου. Στήριξε τους φορείς κατά του ιού και την προσπάθεια εξάλειψής του.

Το Ποτάμι θα συνεχίσει να μάχεται για μία κοινωνία ανεκτική στο διαφορετικό, λιγότερο φοβική στην οροθετικότητα από HIV, η οποία θα δίνει ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στις ιατροκοινωνικές υπηρεσίες, αλλά και ίσες ευκαιρίες εργασίας σε όσους έχουν ανάγκη με απώτερο σκοπό τον μηδενισμό της HIV λοίμωξης και την καταπολέμηση των διακρίσεων που αυτή προκαλεί”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα