Οι προσκλήσεις στον Καρατζαφέρη και η προεδρολογία, εκνευρίζουν τους καραμανλικούς

Οι προσκλήσεις στον Καρατζαφέρη και η προεδρολογία, εκνευρίζουν τους καραμανλικούς
Συζήτηση τροπολογιών σε νομοσχέδια υπουργείων και ψηφοφορία επί της τροπολογίας για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που παραβιάζουν τον Ποινικό Κώδικα την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Το ενδεχόμενο επιστροφής του προέδρου του ΛΑΟΣ στη Ν.Δ στο πλαίσιο μίας «δεξιάς πανστρατιάς» έρχεται συν τοις άλλοις σε αντίθεση με το αίτημα για στροφή στο κέντρο και επαναπροσέγγιση της μεσαίας τάξης

Της Βίκυς Σαμαρά

Τα σενάρια επιστροφής του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Νέα Δημοκρατία και οι νέες απόπειρες εμπλοκής του ονόματος του Κώστα Καραμανλή σε προεδρολογία προκαλούν εκ νέου ένταση στις σχέσεις Μαξίμου- καραμανλικών.

Η χθεσινή δημόσια πρόσκληση του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ,  δύο μήνες μετά από αντίστοιχες δηλώσεις του προκατόχου του και κοινοβουλευτικού πλέον εκπροσώπου Άδωνι Γεωργιάδη, ερμηνεύθηκε ως επιβεβαίωση των πληροφοριών ότι υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ με τον κ.Καρατζαφέρη. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ φέρεται να εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα σύμπραξης στη δημιουργία ενός δεξιού μετώπου μπροστά στο φόβο ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, ενδεχομένως με αντάλλαγμα μία κυβερνητική θέση ακολουθώντας το δρόμο που πήραν πρώτοι οι προαναφερθέντες πρώην συνεργάτες του και σημερινά στελέχη της σαμαρικής Ν.Δ.

Τόσο όμως το πρόσωπο του κ.Καρατζαφέρη, όσο και η ιδεολογική κατεύθυνση που σηματοδοτεί ενδεχόμενη επανένταξη του, συνιστούν casus belli για τους καραμανλικούς, οι οποίοι θεωρούν εαυτούς εκφραστές της κεντροδεξιάς και δεν ξεχνούν τις προσωπικές του επιθέσεις κατά του Κώστα Καραμανλή.

Οι περισσότεροι βουλευτές καραμανλικών αναφορών εκφράζουν ενόχληση για την εμμονή των προερχόμενων από το ΛΑΟΣ συναδέλφων τους στην επιστροφή του κ.Καρατζαφέρη, την οποία μάλιστα θεωρούν έκφραση μίας κεντρικής πολιτικής επιλογής της ηγεσίας της Ν.Δ για «πανστρατιά της δεξιάς», η οποία σαφώς δεν θα περιοριστεί στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Είτε αυτή γίνει μέσω μίας συνδιάσκεψης είτε με άλλες κινήσεις, στόχος είναι η συσπείρωση υπό τον Αντώνη Σαμαρά των θραυσμάτων της αντιμνημονιακής, σκληρής και λαϊκής δεξιάς του 16% που έχει απωλέσει η Ν.Δ από το 2011, βάσει της ρητορικής για τέλος του μνημονίου και αποχώρηση της τρόικας- ρητορική πάντως που δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από την πραγματικότητα.

«Δεν μπορούν οι νεοεισελθόντες να καθορίζουν την πολιτική φυσιογνωμία της Ν.Δ. Το θέμα είναι να φέρουμε πίσω τη μεσαία τάξη που ασφυκτιά με τον ΕΝΦΙΑ, όχι πρόσωπά που δεν εκπροσωπούν κανέναν. Εάν θέλουν να φτιάξουν ένα καθαρό δεξιό κόμμα του 15%, χάρισμα τους» έλεγαν γαλάζια στελέχη, που αμφιβάλλουν κατά πόσον εάν ο κ.Καρατζαφέρης επέστρεφε θα έφερνε μαζί του και το 2,7%, που έλαβε στις ευρωεκλογές από ψηφοφόρους που προτίμησαν την ψήφο  διαμαρτυρίας στο ΛΑΟΣ από τη στήριξη της Ν.Δ και δεν ξεχνούν ότι ο κ.Καραμανλής είχε δηλώσει «δεν συνεργαζόμαστε με τα άκρα» αναφερόμενος στο κόμμα του κ.Καρατζαφέρη.

Η επαναφορά δε των σεναρίων περί υποψηφιότητας του κ.Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας,  παρόλο που έχει διαμηνυθεί ξεκάθαρα πως δεν ενδιαφέρεται, ερμηνεύεται από ορισμένους ως προσπάθεια σαμαρικών κύκλων να πιέσουν τον πρώην πρωθυπουργό και εμμέσως να επιρρίψουν ευθύνες για τη διαφαινόμενη αποτυχία διασφάλισης προεδρικής πλειοψηφίας, και από άλλους αποδίδεται στις προσωπικές φιλοδοξίες υπουργών που σήμερα ανήκουν στο στενό πυρήνα της σκληρής δεξιάς κοντά στον κ.Σαμαρά και οι οποίοι θα προτιμούσαν «αποστρατευμένο τιμητικά» τον πρώην πρωθυπουργό την «επομένη ημέρα» της Ν.Δ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα