Οι συμβιβασμοί της κυβέρνησης για να υπάρξει συμφωνία
Κρίσιμες οι επόμενες δυο ημέρες στο Brussels Group με τον Αλέξη Τσίπρα να αποκαλύπτει στην ομιλία του στον ΣΕΒ ότι η Αθήνα έχει στείλει ένα αναλυτικό κείμενο που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία
- 19 Μαΐου 2015 07:23
Σήμερα συνεδριάζει το Brussels Group στις Βρυξέλλες με την κυβέρνηση να ελπίζει να αποκρυσταλλωθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας πιθανής συμφωνίας. Κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί και ιδιωτικοποιήσεις φέρεται να μην αποτελούν πλέον σημεία τριβής.
Η λύση μένει να βρεθεί για το ασφαλιστικό, το εργασιακό, το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και τον ΦΠΑ για τον οποίο έχουν ήδη σταλεί οι νέες προτάσεις της Ελληνικής πλευράς στους θεσμούς. Το επόμενο βήμα θα κληθεί να το κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Ρίγα της Λετονίας, όπου σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο θα θέσει όλα τα θέματα στο τραπέζι.
Ο πρωθυπουργός θέλοντας να δείξει την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για επίτευξη συμφωνίας τόνισε από το βήμα του ΣΕΒ, πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για υπαναχωρήσεις και συμβιβασμούς, ώστε να λυθεί με μόνιμο τρόπο το ζήτημα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό που θα ήθελε η Αθήνα σε αυτή τη φάση είναι μια υπόσχεση από την πλευρά των εταίρων για την επίτευξη της συμφωνίας. Ποιο θα είναι δηλαδή, το οικονομικό αντίκρισμα σε περίπτωση που όλα πάνε καλά και υπάρξει ο έντιμος συμβιβασμός που θέλει το Μέγαρο Μαξίμου.
Η απάντηση που περιμένει η κυβέρνηση αφορά το 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ από τη διακράτηση των ομολόγων, αλλά και τι θα γίνει με την εκκρεμούσα δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Το στίγμα και το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης, πάντως έδωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην εκπομπή «ΕΝΙΚΟΣ», τονίζοντας πως «δεν είναι στο ραντάρ μας η υπογραφή μιας μη βιώσιμης συμφωνίας», και εκτίμησε πως «η συμφωνία είναι θέμα εβδομάδων». Επιπλέον, επεσήμανε ότι «στόχος είναι η συμφωνία να σταματάει την κρίση ύφεσης-χρέους και να συνοδεύεται από ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».
Η χθεσινή ημέρα σημαδεύτηκε από την διαρροή μιας πρότασης από την Κομισιόν που χρεώθηκε προσωπικά ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και φάνηκε προς στιγμή να κόβει τον «γόρδιο δεσμό» της διαπραγμάτευσης.
Το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή δεν επιβεβαίωνε την ύπαρξη αυτού του εγγράφου τονίζοντας πως «ούτε επίσημα, ούτε ανεπίσημα ήρθε στα χέρια της κυβέρνησης ένα τέτοιο έγγραφο»
Μάλιστα κορυφαίος αξιωματούχος θέλοντας να κλείσει τη συζήτηση προσερχόμενος στην ετήσια εκδήλωση του ΣΕΒ δήλωνε πως «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο κείμενο της Κομισιόν. Τέλος».
Ενόχληση, πάντως για την συγκεκριμένη διαρροή υπήρξε με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη να γράφει στο twitter ότι «κάποιοι ίσως επιδιώκουν να κάψουν την προσπάθεια για διέξοδο».
Παρά το γεγονός, πάντως πως το κείμενο ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε, σε συνομιλίες του NEWS 247 με κυβερνητικά στελέχη ήταν ξεκάθαρο πως αυτό το κείμενο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας. Κορυφαίοι υπουργοί μιλούσαν για ένα κείμενο το οποίο θα μπορούσε να είναι το πλαίσιο Αθήνας – Βρυξελλών, καθώς υπάρχουν πολλές βασικές γραμμές της Ελληνικής πλευράς.
Πηγαίνοντας ένα βήμα πιο πέρα, άλλο κυβερνητικό στέλεχος εκτιμούσε πως μια συμφωνία ή οποία θα κινηθεί μέσα σε αυτές τις γραμμές θα ήταν δυνατόν να κατευνάσει και τα πνεύματα στο εσωτερικό του κόμματος και να περάσει χωρίς μεγάλες δυσκολίες από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και την κοινοβουλευτική ομάδα.
Στο μεταξύ, συνεδριάζει την Τετάρτη το μεσημέρι στις 14.00 η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα συζητηθούν η πορεία των διαπραγματεύσεων και οι επόμενες κινήσεις των στελεχών της κυβέρνησης.