Οι συμβουλές του Τσίπρα που δεν άκουσε ο Κασσελάκης

Διαβάζεται σε 5'
Οι συμβουλές του Τσίπρα που δεν άκουσε ο Κασσελάκης
INTIME

Δεν φαίνεται να μετακινείται από τις θέσεις του ο “σκληρός πυρήνας” της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ παρά την επικείμενη διάσπαση και τα δείγματα εκλογικής κατάρρευσης του κόμματος.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συμβουλές αλλαγής τακτικής στον Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να αποφευχθεί η περεταίρω διάσπαση και ο κατήφορος πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ, τότε η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του κόμματος έδειξε πως … «από το ένα αυτί μπήκαν, κι από το άλλο βγήκαν».

Τα μηνύματα Κασσελάκη

Σε επίπεδο προφορικών προκλήσεων προς όσους αμφισβητούν τις επιλογές της προεδρίας του ο Στέφανος Κασσελάκης πρόσθεσε στον χαρακτηρισμό «5η φάλαγγα» που χρησιμοποίησε για την Ομπρέλα στην τελευταία Κ.Ε, το «αποστάτες» για τα στελέχη των «6+6».

Ένα επίθετο που πιθανότατα αποτελεί και προειδοποίηση για ένα μεγάλο τμήμα των υπόλοιπων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ενστερνίζονται τους προβληματισμούς τους η μέρος αυτών. 

Στο επίπεδο της τακτικής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετακινήθηκε ούτε …πόντο σε όσα υποστηρίζει από την αρχή της ανάληψης της προεδρίας του. Δηλαδή τις επιλογές που διατηρούν «στο κόκκινο» την εσωκομματική ένταση και έχουν ήδη οδηγήσει σε μία διάσπαση.

Επίσης διατηρεί την κριτική προς την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 επιχειρώντας απλά να εστιάσει σε ευθύνες του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Εντυπωσιακή είναι επίσης η ανασκευή του αφηγήματος «θα νικήσω τον Μητσοτάκη» αφού πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης βάζει πλέον ως «ταβάνι» στις ευρωεκλογές το ποσοστό της ήττας του Ιουνίου!

Το μπαράζ του Τσίπρα

Όπως φάνηκε από τις χθεσινό «μπαράζ» συναντήσεων που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας με το ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη και σειρά στελεχών, καταβάλλεται μια προσπάθεια από τον πρώην πρόεδρο του κόμματος να αποφευχθεί μια ακόμη διάσπαση.

Θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε χθές με το Νάσο Ηλιόπουλο, βασικό στέλεχος των «6+6», όπως και με τον Διονύση Τεμπονέρα. Σε αμφότερες τις συναντήσεις εκφράστηκε – σύμφωνα με πληροφορίες- η ανησυχία του πρώην πρωθυπουργού για την πορεία του κόμματος. Τόσο σε εσωκομματικό επίπεδο όσο και στην επίδρασή του στην κοινωνία.

Αυτά ενώ χθες είδε το φώς της δημοσιότητας η πρώτη δημοσκόπηση (Opinion Poll) που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην 3η θέση, με το ΠΑΣΟΚ να περνάει στην 2η θέση. Επίσης συνεχίζονται οι αποχωρήσεις επώνυμων και μεσαίων στελεχών του κόμματος, ενώ την δημιουργία ανεξάρτητου πολιτικού σχηματισμού ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης.

Τα 4 σημεία

Η χθεσινή δημόσια παρέμβαση του Στέφανου Κασσελάκη μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου κωδικοποιείται στα εξής 4  σημεία:

Πρώτο: Όσον αφορά όσους διαφωνούν με τις επιλογές της προεδρίας του και τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος ο Στέφανος Κασσελάκης κρατά την ίδια ρητορική που είχε με την ανάληψη των καθηκόντων του. Ουσιαστικά επανέλαβε προς τους «6+6» συνολικά την ίδια πρόταση που είχε κάνει και στην Έφη Αχτσιόγλου.

Καλώντας τους να έχουν μία θέση στο πολιτικό κέντρο που πρόκειται να δημιουργήσει ξεκαθαρίζοντας όμως πως άπαντες θα λειτουργούν στις πρακτικές που έχει ήδη εξαγγείλει και υπό τον «συντονισμό» του Παύλου Πολάκη τον οποίο για μία ακόμη φορά εκθείασε προσθέτοντας πως δεν χρησιμοποιεί πλέον τοξική γλώσσα.

Υποστήριξε ότι τα όργανα λειτουργούν υπό την προεδρία του δίχως όμως αναφορές στο αν δεσμεύεται από τις αποφάσεις τους και καμία αλλαγή στα όσα είχε υποστηρίξει περί «αδιαμεσολάβητης σχέσης» του προέδρου με την «βάση του κόμματος».

Δεύτερο: Ξεκαθάρισε πως οποιοσδήποτε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραμείνει υπό τους όρους που θέτει θα θεωρηθεί «αποστάτης». Συσχετίζοντας μάλιστα τον (βαρύ όπως δήλωσε και ο Νίκος Χατζηνικολάου κατά την διάρκεια της συνέντευξης) χαρακτηρισμό με την περίοδο του Πολυτεχνείου. Υπονοώντας σαφώς την λεγόμενη «αποστασία Μητσοτάκη το 1965».

Μια φράση που κατέδειξε πως ο ηγετικός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις εκφράσεις «τείνω χείρα φιλίας» βρίσκεται σε ετοιμότητα ανά πάσα στιγμή να επαναφέρει την …γνωστή ρητορική που χρησιμοποιήθηκε και εναντίον των στελεχών της Ομπρέλας με φράσεις του είδους «5η Φάλαγγα».

Τρίτο: Στην συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη δεν καταγράφηκε καμία αλλαγή θέσης όσον αφορά τη κριτική που άσκησε στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2015-2019 που αποτέλεσε ένα ακόμη σημείο έντασης. Υπήρξε όμως προσπάθεια να …διαχωριστεί από την κριτική αυτή ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι ήταν ο πρωθυπουργός αυτής της κυβέρνησης.

Αντιθέτως υπήρξε μία σαφή πρόθεση να «χρεωθει» το περίφημο μαξιλάρι των 37 δις στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Επιστρατεύθηκε μάλιστα κόμη και το επιχείρημα του ότι «ο Τσίπρας έκανε 1000 πράγματα» και έτσι δεν μπορούσε εκείνος «να κάνει εικονομετρία με τον Σόϊμπλε».

Τέταρτο: Ο Στέφανος Κασσελάκης ανέτρεψε πλήρως το αφήγημα της …έκρηξης των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ με το οποίο και κέρδισε τις εσωκομματικές εκλογές. Ερχόμενος σε αντίθεση με την αίσθηση της γρήγορης ανόδου του ΣΥΡΙΖΑ που «στηρίζει» την αντίληψη περί «κυβερνώσας αριστεράς» το οποίο συχνά αναφέρει η ηγεσία του κόμματος. Αντιθέτως έθεσε ως πήχη στις επόμενες ευρωεκλογές το …πιο χαμηλό ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις δύο αναμετρήσεις του καλοκαιριού δηλαδή το 17%-18%!

Αυτά ενώ μόλις προχθές σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα ο Νίκος Παππάς, που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη στις εσωκομματικές εκλογές όταν ρωτήθηκε για τον πήχη των ευρωεκλογών απάντησε ότι πρέπει να είναι ένα ποσοστό “πολύ πάνω” από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών.

Επίσης ο Στέφανος Κασσελάκης συνόδεψε τις εκλογικές εκτιμήσεις του με μία αναφορά που προκάλεσε εντύπωση: «Προφανώς θα πρέπει να υπάρχει και μια ανασύνθεση ίσως του μίγματος των ψηφοφόρων μας, το οποίο δεν είναι κακό, είναι λογικό αυτό». Θέση που πιθανότατα παραπέμπει με έμμεσο τρόπο σε συνολική μετακίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα πολιτικά ακροατήρια και σίγουρα όχι προς τα αριστερά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα