Οι σκέψεις Σαμαρά για το νέο κυβερνητικό σχήμα, το οποίο θα είναι και πιθανότατα εκλογικό
Ανάβει ξανά στο εσωτερικό της Ν.Δ η συζήτηση “στροφή στα δεξιά ή στο κέντρο”. Τα ονόματα που ακούγονται για τον ανασχηματισμό Διαβάστε το ρεπορτάζ του NEWS 247
- 27 Μαΐου 2014 08:19
Της Βίκυς Σαμαρά
Με το χρόνο να μετράει αντίστροφα πλέον για τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξετάζει ως πρώτη κίνηση στον απόηχο των ευρωεκλογών αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τις ισορροπίες με το ΠΑΣΟΚ και τον. Ευάγγελο Βενιζέλο, όσο και τις στοχεύσεις της Νέας Δημοκρατίας.
Ο επικείμενος ανασχηματισμός θα είναι πιθανότατα και ο τελευταίος πριν τις κάλπες, καθώς το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκαθαρίσει πρώτον τι θα γίνει τελικά με την εκκρεμή συζήτηση για το χρέος, δεύτερον εάν η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξαγγείλει όπως επιθυμεί φορολογικές ελαφρύνσεις για το 2015 και τρίτον εάν η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα οδηγήσει αναγκαστικά σε πρόωρες εκλογές.
Οι εξελίξεις αναμένονται από την ερχόμενη εβδομάδα και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, με κύριο ερώτημα τις αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών. Η αποχώρηση του Γιάννη Στουρνάρα θεωρείται εδώ και καιρό το πιθανότερο σενάριο, ενώ σταθμός είναι και οι αλλαγές στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Πιθανή είναι η μετακίνηση του Άδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο Υγείας, όχι όμως η αποχώρηση του από το κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγές εξετάζονται στα υπουργεία Πολιτισμού, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης. Αναμένεται επίσης η αξιοποίηση προσώπων που το Μαξίμου στρατολόγησε στην αυτοδιοικητική και ευρωεκλογική μάχη και παρόλο που δεν εξελέγησαν είτε έδωσαν σημαντικό αγώνα είτε έκαναν μία καλή εμφάνιση (Γιώργος Κουμουτσάκος, Σταύρος Καλαφάτης, ‘Αρης Σπηλιωτόπουλος, Νίκη Τζαβέλλα, Ρόδη Κράτσα).
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών εν τω μεταξύ άνοιξε και πάλι στο γαλάζιο παρασκήνιο τη συζήτηση “στροφή στα δεξιά ή το κέντρο”. Στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος όπως το μέλος της πολιτικής επιτροπής της Ν.Δ Φαήλος Κρανιδιώτης επιμένουν πως με τις ανάλογες πολιτικές θα πρέπει να επιχειρηθεί εκ νέου ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων που έχουν φύγει προς τα δεξιά της Ν.Δ και αποτελούν πάνω από 15% του εκλογικού σώματος. Ακριβώς αντίθετη άποψη έχουν στο καραμανλικό στρατόπεδο, αλλά και κορυφαίοι όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη.