Οι ‘σκληροί’ και οι ‘συναινετικοί’ της ΝΔ

Οι ‘σκληροί’ και οι ‘συναινετικοί’ της ΝΔ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) MotionTeam

Σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης και αποφυγής Β' γύρου κυκλοφορούν στο γαλάζιο στρατόπεδο

Αν και σε πρώτη ανάγνωση η πορεία της κυβέρνησης και τυχόν μελλοντική κυβερνητική κρίση που θα προκαλέσει ακυβερνησία θέτοντας στη ΝΔ άλλα πολιτικά καθήκοντα πέραν από αυτά της αντιπολίτευσης, όπως μια συγκυβέρνηση με το ΣΥΡΙΖΑ ή μια λύση τύπου Παπαδήμου, δεν φαίνεται να απασχολεί άμεσα το εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης, εντούτοις καταγράφονται έμμεσα υπόγειες διεργασίες που εμπλέκονται με τη στρατηγική των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ στην εσωκομματική αναμέτρηση.

Τις τελευταίες μέρες Κυριάκος Μητσοτάκης και Απόστολος Τζιτζικώστας συμπίπτουν στο να χαρακτηρίζουν τυχόν επικράτηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ως «επιλογή ήττας» για τη ΝΔ. Μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας κατηγορεί τον κ. Μεϊμαράκη ότι «έλεγε πως θέλει να συνεργαστεί με τον κ. Τσίπρα. Εγώ δεν θέλω να συνεργαστώ μαζί του. Είναι ένας άνθρωπος με βαθιές ιδεοληψίες».

Προ ημερών και ο κ. Μητσοτάκης εκμυστηρευόταν σε συνομιλία του με δημοσιογράφους ότι «δεν βλέπω πως μπορούμε στη ΝΔ να συνεργαστούμε με τον Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ», ενώ δημόσια συνεχίζει να ασκεί κριτική στην προεκλογική τακτική που ακολούθησε το Σεπτέμβριο ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης την οποία θεωρούσε πέραν του δέοντος συναινετική με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά και ο Άδωνις Γεωργιάδης κινείται σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή αποκλείοντας κάθε δυνατότητα επικοινωνίας με την κυβέρνηση και υπενθυμίζει τη διαφωνία του με τη στάση της ΝΔ στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα είχε κάνει λόγο για «έγκλημα» της ΝΔ εκφράζοντας και την εκτίμηση ότι τώρα είναι «αργά» για να διορθωθεί.

Από την άλλη ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έχει γίνει δέκτης κριτικής ως επιλογή που θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας για την προεδρία της ΝΔ. Πάντως στο επιτελείο του εκτιμούν ότι αυτή η κριτική έχει επί της ουσίας προβοκατόρικο στόχο, ωστόσο δεν αρνούνται ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αποτελεί «επιλογή σταθερότητας για το πολιτικό σύστημα». Μάλιστα με τα ως τώρα δεδομένα δεν αποκλείουν στο επόμενο τετράμηνο να καταστεί «εθνική ανάγκη» για μια άλλη κυβερνητική λύση από κοινοβουλευτική ή κοινωνική κατάρρευση της παρούσας κυβέρνησης.

Γαλάζιος βουλευτής, που συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές του υπηρεσιακού προέδρου της ΝΔ σχεδόν προεξοφλούσε ένα τέτοιο σενάριο αλλά κατά τα φαινόμενα σ’ αυτή την περίπτωση η απαίτηση της ΝΔ είναι να μην είναι ο Αλέξης Τσίπρας πρωθυπουργός. Το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται να διχάσει τη ΝΔ όπως συνέβη και το 2011 με την τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου, ωστόσο σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επί της ουσίας διαφωνίες ως προς την «εθνικά υπεύθυνη στάση» που πρέπει να κρατήσει η ΝΔ σε μια τέτοια περίπτωση, προκειμένου «η χώρα να αποφύγει τις περιπέτειες».

Στο παρασκήνιο διεξάγεται παράλληλα και μια άλλη συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων προέδρων για το ενδεχόμενο να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών κοινή συναινέσει των δύο πρώτων. Προ ημερών σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι αν η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο είναι πολύ μεγάλη, τότε να υπάρξει μια συμφωνία ο πρώτος να αναλάβει την προεδρία χωρίς να υπάρξει δεύτερος γύρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσοστά που τοποθετούνται για να λάβει χώρα αυτό το σενάριο είναι ο πρώτος να έχει πάνω από 40%. Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών αυτών το επιχείρημα που προβάλλεται είναι η αποφυγή του διχασμού της παράταξης και η παρεμπόδιση παρασκηνιακών συναλλαγών μεταξύ των δύο νικητών και των δύο χαμένων που ενισχύουν φαινόμενα εσωστρέφειας και δυσκολεύουν τη συνύπαρξη κάτω από την ίδια κομματική στέγη την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με μια ορισμένη εκδοχή οι εσωκομματικές διεργασίες για αποφυγή δεύτερου γύρου ουσιαστικά θέλουν να φρενάρουν πρόωρες κόντρες και προστριβές που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες εσωκομματικές καταστάσεις τη ΝΔ και να βρεθεί κατακερματισμένη όταν θα τεθεί ενώπιον «εθνικών διλημμάτων» από μια ενδεχόμενη κρίση της παρούσας κυβέρνησης. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα