Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ισραήλ
Διαβάζεται σε 5'Τη στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και στον ενεργειακό τομέα θέλει να διαφυλάξει η Αθήνα, κρατώντας όμως ισορροπίες με τον αραβικό κόσμο και παίζοντας ρόλο γέφυρας με ΕΕ
- 24 Οκτωβρίου 2023 06:16
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, που είχε αναβληθεί την περασμένη Πέμπτη μετά την επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα, πραγματοποιήθηκε τελικά χθες.
Το Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα προέβη στη σχετική ανακοίνωση μόνο αφού ο πρωθυπουργός είχε φτάσει στο Ισραήλ, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Επικρατείας, Σταύρο Παπασταύρου. Όχι μόνο ή όχι τόσο για λόγους ασφαλείας, αλλά για να μη δημιουργηθούν εντυπώσεις σε περίπτωση νέας ματαίωσης.
Ο πρωθυπουργός είχε βέβαια εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι το ταξίδι στο Ισραήλ δεν είχε ακυρωθεί, αλλά απλώς είχε αναβληθεί. Εν τω μεταξύ σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε λάβει μέρος το Σάββατο στη διάσκεψη του Καϊρου, που συγκάλεσε η Αίγυπτος με κύριο στόχο να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Παλαιστίνη.
Η Αθήνα έχει όμως επενδύσει σε μία στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, με αιχμή τον ενεργειακό τομέα. Και το Ισραήλ αναμένει από όποιον θέλει να θεωρείται φίλος και σύμμαχος ξεκάθαρη παρουσία.
Η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ και η διάσκεψη του Καϊρου
Όπως επισήμανε στο NEWS 24/7 υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, υπάρχει μία στρατηγική σχέση με το Ισραήλ, που δημουργεί συνθήκες αλλεγγύης. Αλλά αυτή η στρατηγική και η αλλεγγύη στο Ισραήλ δεν οδηγεί σε μονομέρεια της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.
Η ίδια πηγή επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός ήταν ένας από τους ελάχιστους Ευρωπαίους ηγέτες που το Σάββατο βρέθηκε στο Κάιρο με όλους τους ηγέτες των αραβικών κρατών. Και αυτό αθώς η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στην πολυμερή διάσκεψη στο ανώτατο επίπεδο και όχι σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών, όπως πχ η Γερμανία. Και σημειώνει ότι τη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ισραήλ και είπε ακριβώς τα ίδια, που είχε πει και στο Κάιρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός και στη διάσκεψη του Καϊρου και στη συνάντηση με το Μπεντζεμίν Νετανιάχου καταδίκασε την τρομοκρατία και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Όχι όμως αυτοάμυνα χωρίς όρια, αλλά μέσα στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου.
Ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε επίσης ότι δεν εξισώνεται η Χαμάς με τους παλαιστίνιους, ότι είναι υποχρέωση η ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους και ότι οι όμηροι δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως διαπραγματευτικό πιόνι.
Το Μαξίμου επιμένει πως δεν αλλάζει η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική
Στο Μαξίμου θεωρούν επομένως άδικη την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που καταλογίζει στον πρωθυπουργό “ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική” λόγω της επίσκεψης στο Ισραήλ και της συνάντησης με Νετανιάχου, καθώς όπως υπενθυμίζουν το Σάββατο στο Κάιρο ο πρωθυπουργός συμμετείχε στη διάσκεψη με όλους τους Άραβες ηγέτες.
Εκτιμούσαν επίσης ότι αυτό σημαίνει πως την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ θα ακούσουν με προσοχή τον κ.Μητσοτάκη.
Σημειώνουν δε ότι ελάχιστοι ήταν οι ηγέτες που επισκέφθηκαν το Ισραήλ (Μπάιντεν, Ρούτε, σήμερα ο Μακρόν, και η Μελόνι). Και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα προσπαθεί να παίξει το δικό της ρόλο, ανάλογα φυσικά με το μέγεθος της.
Άδικη θεωρούν επίσης στο Μαξίμου την κριτική του ΚΚΕ για τη φράση Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση με Νετανιάχου “Ό,τι και αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος”.
Κορυφαία πηγή ανέφερε δε στο NEWS 24/7 ότι κατά τη συνάντηση Μητσοτάκη- Νετανιάχου ετέθη και το ζήτημα του βομβαρδισμού της μονής του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα, παρά τις περί του αντιθέτου ισραηλινές διαβεβαιώσεις.
Η παρέμβαση Καραμανλή για το Παλαιστινιακό
Αίσθηση προκάλεσε εν τω μεταξύ χθες η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή για το Παλαιστινιακό.
Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά, με τίτλο “Γιαβόλ! Αίμα, λήθη και υποτέλεια. Η άγνωστη ελληνογερμανική ιστορία” ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς, αλλά και τα ελληνοτουρκικά.
Σχολίασε καυστικά ότι δε θα φέρει ειρήνη στη Μέση Ανατολή η όποια επιχείρηση του Ισραήλη στη Γάζα. Και τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να θέσει ως προτεραιότητα τη λύση του Παλαιστινιακού. Λύση η οποία, διαμήνυσε, θα έλθει μόνο με διακοπή των ισραηλινών εποικικσμών και ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους.
Η παρέμβαση Καραμανλή ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως αποστάσεις του πρώην πρωθυπουργού από την κυβερνητική γραμμή. Βέβαια η κυβερνητική γραμμή έχει ισορροπήσει από την αρχική άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ, με το Μαξίμου και τον ίδιο τον κ.Μητσοτάκη να υπενθυμίζει ότι δεν έχει αλλάξει η πάγια ελληνική θέση για ίδρυση κράτους Παλαιστίνης.
Η Αθήνα έχει εκφράσει επίσης τις ενστάσεις της για τη σχεδιαζόμενη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα. Δεν είναι βέβαια η μόνη χώρα της Δύσης που επιχειρεί να αποτρέψει το Ισραήλ.
Ο “επικίνδυνος” Νετανιάχου
Από το Μαξίμου αποφεύγουν να μπουν σε άλλες λεπτομέρειες, είναι όμως σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε στο Ισραήλ στην ίδια γραμμή με τις ΗΠΑ, οι οποίες τάσσονται κατά χερσαίας επέμβασης στη Γάζα και δίνουν έμφαση στην απελευθέρωση των ομήρων.
Η Δύση άλλωστε δεν μπορεί και πρακτικά και ηθικά να στηρίζει ταυτόχρονα Ουκρανία και Ισραήλ, για αυτό και ζητά από τους Ισραηλινούς να μην το τραβήξουν άλλο. Ακόμη και η Χεζμπολάχ και το Ιράν προσπαθούν να μείνουν έξω από την κρίση, παρότι το Ισραήλ τους δείχνει ως εμπλεκόμενους.
Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το ενδεχόμενο ο Νετανιάχου να μη θέλει στην πραγματικότητα να τελειώσει η κρίση, γιατί τότε θα τελειώσει και ο ίδιος πολιτικά. Ως εκ τούτου φαίνεται ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στη χερσαία επέμβαση στη Γάζα, παρά τις αντίθετες συμβουλές των ΗΠΑ, που έχουν πάθει και έχουν μάθει από αντίστοιχες αποστολές.
Την ίδια στιγμή, η Τουρκία το παίζει σε διπλό ταμπλό. Αρχικά επιχείρησε να εκφράσει το μουσουλμανικό κόσμο με σκληρή ρητορική κατά του Ισραήλ και επαφές με τη Χαμάς. Χθες όμως ο Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως διακαώς επιθυμούσαν οι ΗΠΑ.