Οι τρεις και μία συναντήσεις του Μητσοτάκη

Οι τρεις και μία συναντήσεις του Μητσοτάκη
Συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρέοδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Πως αποτιμούν στο Μοσχάτο τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας του προέδρου της ΝΔ μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με Γεννηματά, Θεοδωράκη και Λεβέντη. Τι περιμένουν από τη σημερινή συνάντηση με Κουτσούμπα

Ικανοποιητικά εκτιμούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι τα αποτελέσματα των συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης μετά και την ολοκλήρωση των τετ α τετ που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τους Φώφη Γεννηματά, Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη. Στη ΝΔ θεωρούν ότι ο στόχος της πρωτοβουλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επετεύχθη καθώς όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «η ΝΔ κατάφερε να εκφράσει το όλον της αντιπολίτευσης».

Την εκτίμηση αυτή τη στηρίζουν στο γεγονός ότι και με τους τρεις αρχηγούς του τόξου της «ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης» εκφράστηκε η συμφωνία και η κοινή διαπίστωση με τη ΝΔ για τις «βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης» σε ότι αφορά την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς και οι «ολέθριες συνέπειες» της αβεβαιότητας αυτής στην πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Στη ΝΔ δεν θεωρούν πρόβλημα ότι στο βασικό τους αίτημα των εκλογών δεν συμφωνούν τόσο το Ποτάμι, όσο και η Ένωση Κεντρώων ωστόσο αποτιμούν ενθαρρυντικά για τους ίδιους το γεγονός ότι υπάρχει προγραμματική σύμπτωση στα θέματα των μεταρρυθμίσεων πέραν του μνημονίου και αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες στο βαθμό βεβαίως που τα κόμματα αυτά εξασφαλίσουν εκ νέου την είσοδό τους στη βουλή.

Από την άλλη μεριά στα γαλάζια κέρδη των συναντήσεων αυτών συγκαταλέγουν  στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ πως προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης είναι η έξοδος από την εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα. Σε ότι αφορά τη διαφωνία τους για τη διάδοχη κατάσταση στο επίπεδο της διακυβέρνησης, στη ΝΔ εμφανίζονται να μην αγωνιούν ιδιαίτερα διότι όπως εξηγούν θεωρούν φυσιολογική και λογική τη στάση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ελέω εσωκομματικών ισορροπιών, προσθέτοντας παράλληλα ότι στην κρίσιμη στιγμή το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλλει σε επιθυμητή για την αντίληψη της ΝΔ κυβερνητική λύση.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο το γαλάζιο επιτελείο παρά το γεγονός ότι δεν βρήκε την ανταπόκριση που ήθελε στο αίτημά του για εκλογές εκτιμά ότι ο στόχος να χτιστούν μετεκλογικές γέφυρες προωθείται ικανοποιητικά. Άλλωστε σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι μάλλον οι εκλογές αργούν, τουλάχιστον δεν είναι ορατές πριν το τέλος του 2017, οπότε το γεγονός ότι τα τέσσερα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης συμφωνούν στις ευθύνες της κυβέρνησης για τα «πήγαινε έλα» της διαπραγμάτευσης είναι ένα οιονεί αντιπολιτευτικό μέτωπο κατά του Αλέξη Τσίπρα που αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση για να κλείσει την αξιολόγηση αλλά και τις χρεώνει το πολιτικό κόστος μιας συμφωνίας που όταν θα επιτευχθεί θα έχει γίνει με μεγάλη καθυστέρηση.

Κατά τα άλλα η σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, έχει περισσότερο θεσμικό και εθιμοτυπικό χαρακτήρα καθώς οι διαφορές των δύο κομμάτων είναι δεδομένες και αξεπέραστες και ως εκ τούτου στη ΝΔ ευθύς εξαρχής δεν είχαν κάποια ιδιαίτερη προσδοκία για τα αποτελέσματά της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα