Οι χίλιες και μία ημέρες του Μητσοτάκη μέχρι το 2027

Διαβάζεται σε 5'
Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Τη στρατηγική τριετίας περιέγραψε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αλλάζει πολιτική πορεία και προτάσσοντας την “πολιτική αφασία του ΣΥΡΙΖΑ” για να υποστηρίξει ότι μόνη εναλλακτική είναι η ΝΔ

Ήταν ίσως η πιο χαμηλών τόνων εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ΔΕΘ. Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο το βράδυ του Σαββάτου δεν έκρυβε εκπλήξεις αφού το καλάθι ήταν μισοάδειο. Και η συνέντευξη τύπου την Κυριακή συνοψίστηκε στη φράση: “Δεν βλέπω να υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης”.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έμπαινε σε μία νέα κρίση, με τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για “πολιτική αφασία”. Ενώ υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί δύναμη “εκσυγχρονιστική”.

Για αυτό άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος τελικά απέφυγε “φιλολαϊκά” μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο ή δραστικές παρεμβάσεις για το AirBnB και απλώς μοίρασε μικρά “δωράκια” σε ειδικά κοινά όπως οι γιατροί, οι ένστολοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, ξεκαθάρισε και προς όσους στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας ζητούν αλλαγή πολιτικής, πως η “μεταρρυθμιστική” πορεία της κυβέρνησης δεν αλλάζει.

Έδειξε άλλωστε να εκτιμά πως έχει άπλετο πολιτικό χρόνο μέχρι το τέλος της τετραετίας, το 2027, ώστε να αλλάξει το πολιτικό κλίμα που μετά τις ευρωεκλογές δεν είναι ιδανικό ούτε για τη ΝΔ. Πολλώ δε μάλλον λόγω της κατάστασης στο ΣΥΡΙΖΑ.

“Έχουμε 1.000 μέρες καθαρού πολιτικού χρόνου ως τις επόμενες εκλογές”, είπε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης. “Οι κυβερνήσεις κρίνονται σε ορίζοντα τετραετίας. Οι μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση προφανώς δεν έχουν γίνει αισθητές στους πολίτες” εκτίμησε επίσης.

Οι ενδιαφέρουσες πολιτικά (μη) απαντήσεις Μητσοτάκη

Ενδιαφέρον είναι  το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου ώστε να ενισχυθεί η δυνατότητα αυτοδυναμίας. Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι η ΝΔ και πάλι μπορεί να κατακτήσει την αυτοδυναμία, επικαλούμενος ότι και με απλή αναλογική το 2023 θα είχε πάνω από 170 βουλευτές. Αλλά πρόσθεσε ότι το 2027 είναι μακριά…

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε άλλωστε ότι θεωρεί τις ευρωεκλογές απλώς ως μία “έκρηξη” διαμαρτυρίας επειδή η κάλπη αυτή ευνοούσε τη χαλαρή ψήφο. Και πως όταν τεθεί ξανά το δίλημμα της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας, η πλειοψηφία των δεξιών ψηφοφόρων θα επιστρέψει στο γαλάζιο μαντρί. Φρόντισε άλλωστε να τους καλοπιάσει, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως δεν είναι ακροδεξιοί όλοι όσοι ψήφισαν κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ.

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος με τον οποίο ο κ.Μητσοτάκης απάντησε στο ερώτημα εάν θα διεκδικήσει και μία τρίτη τετραετία το 2027 ή εάν σχεδιάζει να μεταπηδήσει στις Βρυξέλλες, καθώς τότε θα λήξει η θητεία του Πορτογάλου Αντόνιο Κόστα στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

“Έχουν περάσει 15 μήνες από τις εθνικές εκλογές του 2023. Θα φάνταζε αλαζονικό και αυτοαναφορικό να ασχολούμαστε τώρα με τι θα γίνει το 2027. Αυτό που μπορώ να πω, το έλεγα και πέρυσι, ότι δεν έχω κάποιο σχέδιο απότομης μεταπήδησης σε ευρωπαϊκή θέση, το επαναλαμβάνω και τώρα. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για πλήρη θητεία και αυτή θα την εξαντλήσω, έως την άνοιξη του 2027”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Στο μυαλό του Κυριάκου Μητσοτάκη

Φαίνεται επομένως ότι ο κ. Μητσοτάκης σε πρώτη φάση δεν αλλάζει πολιτική και στρατηγική. Συνεχίζει στην ίδια πορεία παρά τις φωνές και από το εσωτερικό της ΝΔ, διότι θεωρεί πως μέχρι το 2027 ελλείψει και αντιπάλου (και ενδεχομένως με νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου) θα έχει δυνατότητα επανεκλογής και αυτοδυναμίας.

Και εφόσον αυτή η προσδοκία του βγει, θα διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Κάτι που δεν έχουν πετύχει ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης ή ο Κώστας Καραμανλής. 

Εάν αντίθετα ο κ. Μητσοτάκης δει στο τέλος των 1.000 αυτών ημερών ότι “δεν του βγαίνει”, η λήξη της θητείας Κόστα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του προσφέρει την ευκαιρία να διεκδικήσει μία (κάτι παραπάνω) από αξιοπρεπή αποχώρηση για Βρυξέλλες.

Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός έβαλε αυστηρά φρένο στη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία χαρακτήρισε πρόωρη και προσβλητική για το θεσμό, αλλά και το πρόσωπο της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Δήλωσε ότι το θέμα αυτό θα ανοίξει τον Ιανουάριο και ξεκαθάρισε ότι δεν θα πει τίποτε επ αυτού.

Οι “κακές γαλάζιες γλώσσες” πάντως αποδίδουν στο Μαξίμου τις αρχικές διαρροές περί υποψηφιότητας του Νίκου Δένδια για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Με το σκεπτικό ότι έτσι ο κ. Μητσοτάκης δια της αναβαθμίσεως θα έβγαζε έναν ακόμη δελφίνο από τη μέση, όπως έκανε προτείνοντας και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, για επίτροπο.

Ο ίδιος ο κ.Δένδιας προσερχόμενος στη ΔΕΘ έκανε λόγο για “σενάρια που στερούνται σοβαρότητας”. Ο υπουργός Άμυνας άλλωστε επίσης φέρεται να θέλει να περιμένει το 2027 για να δει εάν θα μπορέσει να διεκδικήσει την ηγεσία της ΝΔ σε περίπτωση αποχώρησης Μητσοτάκη ή διαφορετικά, να ήταν εκείνος ο διάδοχος του Αντόνιο Κόστ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα