Οι υποκλοπές θρυμματίζουν την εικόνα Μητσοτάκη και στο εξωτερικό

Οι υποκλοπές θρυμματίζουν την εικόνα Μητσοτάκη και στο εξωτερικό
O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης AP

Σε δύσκολη πολιτικά θέση βρίσκεται ο πρωθυπουργός στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, μετά την παραδοχή ότι γινόταν και στην Ελλάδα παρακολουθήσεις με Predator 

Δεν έχει τέλος για την κυβέρνηση η υπόθεση των υποκλοπών, η οποία επηρεάζει πλέον αρνητικά την εικόνα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το θέμα και κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το οποίο μάλιστα ανέβασε ξεχωριστά το σχετικό απόσπασμα και επιπλέον το τουίταρε. Ο κ. Μητσοτάκης βεβαίως επανέλαβε ότι το δημοσίευμα της Documento είναι απολύτως ψευδές και επικαλέστηκε ότι σύντομα η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύσει τα κακόβουλα λογισμικά.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα για να παρουσιάσει ο ίδιος τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία ελπίζει ότι έτσι θα δείξει ότι δίνει θεσμικές λύσεις σε ένα ζήτημα, την ευθύνη για το οποίο αποτάσσεται.

Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε άλλωστε προχθές στη συνέντευξη του στον Ant1 ότι κανένα στοιχείο δεν “οδηγεί” στον ίδιο, ταυτόχρονα όμως παραδέχθηκε ότι γινόταν και στην Ελλάδα παρακολουθήσεις με Predator, τις οποίες “χρέωσε” σε κάποιον άγνωστο ιδιώτη. Επικαλέστηκε επίσης ότι υποκλοπές με κακόβουλα λογισμικά έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία), θέλοντας έτσι να υποστηρίξει ότι δεν είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Η παραδοχή αυτή όμως προκάλεσε ακόμη πιο έντονη κριτική, δεδομένου ότι η αρχική κυβερνητική γραμμή για τις υποκλοπές ήταν πως δεν συνέβησαν ποτέ (πλην της επίσημης παρακολούθησης Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ), αλλά και γιατί εάν κάποιος ιδιώτης παρακολουθεί το μισό πολιτικό κόσμο της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, προφανώς και υπάρχει πολιτικό θέμα.

Και ενώ στο εσωτερικό της χώρας η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτή την κριτική, η εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου (PEGA) παρουσίασε το πρωί της Τρίτης τα κύρια σημεία του προσχεδίου της έκθεσης της, επί του οποίου θα υποβάλλουν προτάσεις τα ευρωπαϊκά κόμματα και το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία ώστε το τελικό πόρισμα να εκδοθεί το Μάρτιο του 2023. Δηλαδή σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία αναμένεται να προκηρυχθούν οι πρώτες εκλογές, εφόσον ο πρωθυπουργός επιμένει ότι δεν θα πάει σε πρόωρες κάλπες.

Το προσχέδιο της έκθεσης της PEGA ήταν “χαστούκι” για το Μαξίμου, καθώς περιλαμβάνει σκληρές αναφορές για την Ελλάδα σχετικά με ύποπτες καθυστερήσεις και καταστροφή αποδείξεων. Μάλιστα η εισηγήτρια Σοφί Ιντ Βελντ κατά την παρουσίαση του προσχεδίου δήλωσε μεταξύ άλλων:

Ξέρουμε ότι τα spyware πωλούνται κυρίως σε κυβερνήσεις. Τα αγοράζουν και ιδιώτες αλλά πρέπει να είναι εκατομμυριούχοι για να έχουν τέτοιο λογισμικό.” Σημείωσε ότι ένας ιδιώτης για να κάνει παρακολουθήσεις, πρέπει να έχει προσωπικό συμφέρον και έθεσε το ερώτημα: “Ποιος έχει λοιπόν τέτοιο συμφέρον για να παρακολουθεί πολιτικά θέματα; Να έχει το ενδιαφέρον και το χρήμα, για να κάνει κάτι τέτοιο;” Και κατέληξε:

“Άλλοι βρίσκονται υπό επίσημη παρακολούθηση. Είναι σύμπτωση όμως πως οι ίδιοι που παρακολουθούνται για λόγους “εθνικού συμφέροντος” είναι και στη λίστα παρακολουθήσεων με παράνομα spyware;”

Η Νέα Δημοκρατία όμως κινητοποίησε, όπως φαίνεται, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για να επιτεθεί στην Ολλανδή ευρωβουλευτή με το επιχείρημα ότι επρόκειτο για ένα προσχέδιο και όχι για το τελικό πόρισμα.

Ο συντονιστής του ΕΛΚ στην PEGA, Χουάν Ιγκνάσιο Ζόιντο, άφησε ειδικότερα αιχμές για “πλατφόρμα ατομικής πολιτικής εκστρατείας”. Για “μίνι κοινοβουλευτικό πραξικόπημα”, κατηγόρησε την Ιντ Βελντ και η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ στην Ευρωβουλή, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Και εν τέλει ο πρόεδρος της PEGΑ, Jeroen Lenaers αναγκάστηκε να προβεί το απόγευμα της ίδιας μέρας σε δήλωση, στην οποία έκανε λόγο για “προσχέδιο έκθεσης” και όχι για την τελική μορφή του, προκειμένου να σταματήσει η δημόσια αντιπαράθεση.

Η μάχη βέβαια στην PEGA θα συνεχιστεί μέχρι το τελικό πόρισμα. Αλλά και μόνο η σχετική συζήτηση πέφτει σαν βαριά σκιά στην εικόνα Μητσοτάκη στην Ευρώπη, την ώρα που στη ΝΔ ανησυχούν ότι χάνουν μιντιακή υποστήριξη στο εσωτερικό της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα