Οικονόμου: Αυτή την εβδομάδα η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων, στις 21 Απριλίου η “επιταγή ακρίβειας”

Οικονόμου: Αυτή την εβδομάδα η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων, στις 21 Απριλίου η “επιταγή ακρίβειας”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου eurokinissi

Η κυβέρνηση τονίζει ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια. "Να επιδείξουν οι ισχυροί της αγοράς ευθύνη απέναντι στους καταναλωτές" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έκκληση στους ισχυρούς παράγοντες της αγοράς για την ακρίβεια απευθύνει η κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι για την αισχροκέρδεια και προσδοκώντας κάποια βελτίωση της οικονομικής και πολιτικής κατάστασης από τα μέτρα του Απριλίου.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται επιτέλους να λειτουργήσει η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων, ενώ τελικά στις 21 Απριλίου θα λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και λοιποί δικαιούχοι την “επιταγή ακρίβειας”.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα διαβεβαιώνει ότι υπάρχει επάρκεια σε αποθέματα τροφίμων, αποδίδοντας τα φαινόμενα ανατιμήσεων όχι τόσο σε ελλείψεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όσο στο ενεργειακό κόστος.

“Καλούμε όλους, ιδίως τους πλέον ισχυρούς παράγοντες στην αγορά, να επιδείξουν την απαιτούμενη από τις περιστάσεις ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία και τους καταναλωτές”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

“Οι έλεγχοι στην αγορά εντείνονται και τις τελευταίες ημέρες επιβλήθηκαν νέα πρόστιμα ύψους περίπου 120.000 ευρώ, σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης, όπου διαπιστώθηκε ότι πωλούσαν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους, από αυτό που ο νόμος -που εμείς θεσπίσαμε- επιτρέπει”, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση των επωνυμιών των επιχειρήσεων, στις οποίες επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα για λόγους αισχροκέρδειας, ανέφερε ότι αυτή θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή της αναγκαίας διάταξης.

“Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι, για να προστατεύσουμε την κοινωνία που βάλλεται, που δοκιμάζεται, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια. Θα είμαστε αμείλικτοι και οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς”, δήλωσε επίσης ο κ.Οικονομου.

Επισήμανε ότι για αυτό μπήκε ήδη σε εφαρμογή η πλατφόρμα για την καταγραφή των αποθεμάτων ώστε να λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την επάρκεια αγαθών, αλλά και για να μην υπάρχουν δικαιολογίες για αυξήσεις τιμών. “Φαίνεται, μάλιστα, από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής της χώρας, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας, ενώ η άνοδος και -σε κάποιες περιπτώσεις η εκτόξευση- της τιμής δεν οφείλεται στις διαθέσιμες ποσότητες, αλλά κυρίως στο ενεργειακό κόστος”, πρόσθεσε.

Ο κ.Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι:

“Σε εθνικό επίπεδο από το Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα διαθέσαμε πάνω από 4 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,2 δισ. ευρώ τον μήνα αυτό, τον μήνα Απρίλιο. Αφορούν:

  • Την αυξημένη επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου.
  • Την επιδότηση κατά 15 λεπτά το λίτρο της τιμή του πετρελαίου κίνησης.
  • Τη επιδότηση της βενζίνης με 22 λεπτά ανά λίτρο στην ηπειρωτική χώρα και στα 28 λεπτά στα νησιά μας.
  • Την έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.
  • Τη χορήγηση έκτακτης ενίσχυσης 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Την καταβολή διπλή δόσης σε 250.000 δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • Την καταβολή μιάμιση επιπλέον δόσης επιδόματος στους δικαιούχους επιδόματος παιδιού.
  • Την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου με σειρά μέτρων, όπως:
  • Την αναστολή και φέτος του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται σε κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.
  • Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2022.
  • Την επιδότηση του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Την μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο 6%.
  • Την περαιτέρω στήριξη των κτηνοτρόφων, με βάση το τζίρο του 2021 που θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. Ευρώ.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα