Οικονόμου: Δε διαφαίνεται κίνδυνος μη επάρκειας φυσικού αερίου

Οικονόμου: Δε διαφαίνεται κίνδυνος μη επάρκειας φυσικού αερίου
Γιάννης Οικονόμου EUROKINISSI

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι δεν θα διαταραχθεί η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα διανομής φυσικού αερίου ακόμη και στην περίπτωση που η Gazprom κλείσει την κάνουλα.

Για την επάρκεια της χώρας σε φυσικό αέριο, τόσο άμεσα όσο και εν όψει του χειμώνα, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, την ώρα που οι ενεργειακοί εκβιασμοί της Ρωσίας αναγκάζουν όλη την Ευρώπη να εξετάζει σενάρια για κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικού ρεύματος με δελτίο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, διαβεβαίωσε καταρχήν ότι δε διαφαίνεται κίνδυνος άμεσα, απαντώντας στις ανησυχίες για ενεργειακό μπλακάουτ εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Ο κ. Οικόνομου εμφανίστηκε επίσης καθησυχαστικός και για το μέλλον, λέγοντας ότι με την επεξεργασία όλων των πιθανών σεναρίων από τις αρμόδιες αρχές, υπάρχει η αισιοδοξία ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει κίνδυνο σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα στο φυσικό αέριο.

Δήλωσε επίσης ότι αυτή τη στιγμή ειναι ομαλός ο εφοδιασμός της χώρας με ρωσικό φυσικό αέριο.

Τα σενάρια του τρόμου αφορούν στην περίπτωση που η Gazprom κόψει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 στις κεντρικές χώρες είτε κλείσει την κάνουλα του αγωγού Turk Stream από όπου εφοδιάζεται η Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, όπως έχει γράψει το News 24/7, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει πως η χώρα μας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου θα αντιμετωπίσει τον μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς έχει διασφαλισμένες εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας (LNG, λιγνίτης και αέριο από τον αγωγό TAP).

Εντούτοις, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης από το συνέδριο του Economist, σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο κοπεί σε όλη την Ευρώπη θα επικρατήσει χάος.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, ίσως χρειαστεί να περιορίσει την κατανάλωση στους βιομηχανικούς χρήστες προκειμένου να είναι επαρκής η ηλεκτροδότηση των νοικοκυριών και των μικρότερων επιχειρήσεων.

Την πιθανότητα διακοπής της παροχής του ρωσικού αερίου δεν αποκλείει και ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο οποίος παρουσιάζοντας το Plan B της χώρας είναι προσεκτικός στις διατυπώσεις του. Κάνει λόγο για δυνατότητα ικανοποιητικής ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο σενάριο.

Πάντως, η ΔΕΗ έχει θέσει σε λειτουργία και τις επτά λιγνιτικές μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 2,3 Γιγαβάτ, τέλος του μήνα το πλωτό δεξαμενόπλοιο που έφτασε στον τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας θα μπορεί να αποθηκεύει πρόσθετες ποσότητες υγροποιημένου αερίου, ενώ και οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με διπλό καύσιμο είναι έτοιμες, αν χρειαστεί, να λειτουργήσουν με ντίζελ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα