Οικονόμου: Εάν ο Λιγνάδης δικαζόταν με τον Ποινικό Κώδικα της ΝΔ θα έμπαινε ισόβια

Οικονόμου: Εάν ο Λιγνάδης δικαζόταν με τον Ποινικό Κώδικα της ΝΔ θα έμπαινε ισόβια
Γιάννης Οικονόμου INTIME NEWS

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αποφυλάκιση Λιγνάδη δεν είναι πολιτικό θέμα αλλά ποινικό και επικαλείται ότι δικάστηκε με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ

Η αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της κάθε υποψία για πολιτική διάσταση πίσω από την απόφαση, επικαλούμενη ότι ο βιαστής ανηλίκων δικάστηκε με τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ.

Βροχή ερωτήσεων για το θέμα δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος καταρχήν υποστήριξε ότι: “Το να γίνεται μία δικαστική απόφαση για μία υπόθεση βιασμού θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να θεωρείται κανονικό σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, σε μια ευρωπαϊκή δημοκρατία. Είναι μία επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε είτε να κοιτάξει να καπηλευτεί, είτε να αναγάγει σε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης μία δικαστική απόφαση, και μάλιστα για ένα θέμα που δεν έχει πολιτική διάσταση αλλά ποινική διάσταση.”

Πρόσθεσε ότι: “Από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη αποφάσισε με βάση τον ποινικό κώδικα που ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ. Εάν η δικαιοσύνη είχε τη δυνατότητα να αποφασίσει με βάση την αλλαγή που έκανε η Νέα Δημοκρατία στον ποινικό κώδικα το 2021, τότε με βάση αυτή την αλλαγή, η ποινή θα ήταν ισόβια. Και το αδίκημα του βιασμού ανηλίκων, που ορίστηκε με αυτό τον τρόπο στον ποινικό κώδικα στην αλλαγή που φέραμε το Νοέμβριο του 2021, θα τιμωρούταν με ισόβια. Με βάση τα όσα ίσχυαν στον ποινικό κώδικα επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έχουμε αυτά τα αποτελέσματα και την απόφαση της Δικαιοσύνης, εάν δικαζόταν με βάση τον ποινικό κώδικα που έφερε η κυβέρνηση ΝΔ ο βιασμός ανηλίκων θα τιμωρούταν με ισόβια.”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι: “Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης οφείλουν να είναι σεβαστές” και πρόσθεσε: “Από εκεί και πέρα η κοινωνία και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κρίνουν και να αξιολογούν τις αποφάσεις, πρώτα και πάνω απόλα όμως, εκείνο που πρέπει να έχουμε κατα νου όλοι, είναι ότι η δικαιοσύνη δεν αποφασίζει εν κενώ. Αποφασιζει με βάση τους νόμους, τον ποινικό κώδικα, το πλαίσιο το θεσμικό που ισχύει και χαρακτηρίζει κάθε υπόθεση.”

Υποστήριξε μάλιστα ότι: “Σε ότι αφορά τα αδικήματα του βιασμού ανηλίκων, η κυβέρνηση της ΝΔ με την αλλαγή που έκανε κατέστησε το έγκλημα αυτό του βιασμού των ανηλίκων τέτοιον ώστε να τιμωρείται με ισόβια. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε επί της προηγούμενης διακυβέρνησης. Από εκεί και πέρα, οι δικαστές αποφασίζουν με βάση τα κριτήρια που πρέπει να αποφασίζει η δικαιοσύνη και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο που έχουν στη διάθεσή τους.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα