Οικόνομου για πλειστηριασμούς: Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα κοράκια ήταν τότε περιστέρια

Οικόνομου για πλειστηριασμούς: Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα κοράκια ήταν τότε περιστέρια
Γιάννης Οικονόμου ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Στη γραμμή “φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ” και για τους πλειστηριασμούς συνεχίζει το Μαξίμου, επιμένοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει "πάγωμα".

Η αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου φέρνει σε δύσκολη πολιτικά θέση την κυβέρνηση, η οποία συνεχίζει τη μετάθεση ευθυνών στο ΣΥΡΙΖΑ και αποκλείει “πάγωμα” με ΠΝΠ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έσπευσε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο briefing να παραθέσει τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξη των ευάλωτων δανειοληπτών και να εξαπολύσει επίθεση στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το ζήτημα με όρους προπαγάνδας και εντυπώσεων, με σκοπό την καπηλεία των συναισθημάτων των πολιτών. Είναι επιτομή του πολιτικού φαρισαϊσμού”, δήλωσε ο κ. Οικονόμου, σχολιάζοντας ότι: “Επί ΣΥΡΙΖΑ οι πλειστηριασμοί ξεπέρασαν τις 30.000. Τα κοράκια για τα οποία μιλά σήμερα, προφανώς την περίοδο εκείνη ήταν περιστέρια”.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ειδικότερα ότι η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας το Φεβρουάριο του 2019 έχει την υπογραφή του τότε υπουργού Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος δήλωνε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί και για αναπτυξιακούς και κοινωνικούς λόγους.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δε νομοθέτησε το δικαίωμα των δανειοληπτών να εξαγοράζουν το δάνειο τους στην τιμή που το αγοράζουν τα funds, αναφέροντας ότι ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε ότι δεν θα το έθετε στους πιστωτές, γιατί δεν είναι λογικό, ενώ ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου υποστήριζε ότι κάτι τέτοιο θα ενθάρρυνε τη δημιουργία στρατηγικών κακοπληρωτών.

Ο κ.Οικονόμου κατηγόρησε επίσης το ΣΥΡΙΖΑ ότι έδωσε τη δυνατότητα πώλησης κόκκινων δανείων σε funds και καταργησε την υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν το δανειολήπτη 12 μήνες πριν. Επικαλέστηκε επιπλέον ότι ο νομος 4354/15 προέβλεπε ότι εταιρείες διαχείρισης νομιμοποούνται να χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο και εξώδικο μέσο, άρα και πλειστηριασμούς.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε το αδίκημα παρεμπόδισης πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας σε ιδιώνυμο. Έφερε αυτόφωρο για όσους εμποδίζουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, όσους εμπόδιζαν τα κοράκια που τότε ήταν περιστέρια”, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κατηγόρησε τέλος το ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε στην κυβέρνηση της ΝΔ το ιδιωικό χρέος πάνω από 238 δισ ευρώ, καθώς και ότι “άφησε τους δανειολήπτες επί ξύλου κρεμάμενους αφού πρώτα τους είχε δημιουργησει αίσθηση απαλλαγής από όλα τα χρεη”.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι ενδιαφέρει τους πολίτες που αγωνιούν για τα σπίτια τους αυτό το παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

“Οι πολίτες ενδιαφέρονται για το τι κάνουμε εμείς. Δημιουργήσαμε πλαίσιο που δίνει δυνατότητες στους πολίτες να ρυθμίσουν το ιδιωτικό χρέος τους και να προστατευθούν από τον κίνδυνο να βρεθούν στο δρόμο. Η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει τα εργαλεία, αυτά λειτουργούν, άλλωστε και τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Όταν πάνω από 590 χιλιάδες δανειολύπτεςς έχουν ρυθμίσει χρέος, όταν το προηγούμενο διάστημα έχουν ολοκληρωθεί πλειστηριασμοί για 3.300 οικήματα αντιλαμβάνεται κανείς ότι η τάση δεν είναι να βγαίνουν σε πλειστηριασμό πρώτες κατοικίες ευάλωτων. Εχετε αμφιβολία ότι αν αυτό γινόταν, δεν θα υπήρχαν συνθήκες έντασης και κοινωνικής αναταραχής;”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε στη συνέχεια ότι: “Δεν πρέπει να προσεγγίζουμε το θέμα με όρους σπέκουλας, καπηλείας της αγωνίας των ανθρώπων ή να κρύβουμε πρόβλημα κάτω από το χαλί. Οο πολίτες προφανώς δεν ενδιαφέρονται τι κάνει ο προηγούμενος, αλλά τι κάνεις εσύ. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα αναδεικνύουμε την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που έβλεπε τα funds ως κοράκια ή περιστέρια ανάλογα με τη συγκυρία”.

Σε διευκρινιστικό ερώτημα εάν αποκλείει επομένως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης “να πάρει πάνω του” το θέμα με ΠΝΠ που θα “παγώνει” τους πλειστηριασμούς μέχρι τις εκλογές, ο κ. Οικονόμου σχολίασε:

“Το ζήτημα του να μη βγαίνει κόσμος στο δρόμο δεν είναι θέμα χρονικού ορίζοντα. Δηλαδή το θέμα είναι να μη γίνονται μέχρι τις εκλογές πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας; Και μετά τι; Το ζήτημα είναι να διαμορφώνεται μία σταθερή βάση, που να δίνει τη δυνατότητα – ιδίως σε πιο ευάλωτους – να μη φτάνουν στο στάδιο του πλειστηριασμού. Όλο το υπόλοιπο είναι σπεκουλα και σα να πας να κοροϊδεψεις ή να υφαρπάξεις την ψήφο απελπισμένων ανθρώπων. Το προβλημα δε λύνεται με συνεχείς αναστολές και με το να το κρύβεις κάτω από το χαλί. Η εμπειρία δείχνει ότι το θεσμικό πλαισιο της κυβέρνησης λειτουργεί”.

Άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνουν και επιμέρους βελτιώσεις στο πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού, τονίζοντας ότι η κατεύθυνση που έχει δοθεί σε όλους είναι να γινονται ρυθμίσεις δανείων.

“Έτσι αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, όχι με διαρκείς αναστολές και με την πλαστή αντίληψη ότι θα μηδενιστούν τα χρέη και δε θα απολπληρωθούν ποτέ, γιατί αυτή η κουλτούρα που καλλιεργήθηκε από ορισμένους έφερε πολλούς πολίτες σε πιο δύσκολη θέση”, σχολίασε ο κ. Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε πάντως ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τέλος ο κ. Οικονόμου υποστήριξε ότι: “Οι εντυπώσεις που επιχειρείται να δημιουργηθούν ότι είχαν σταματήσει οι πλειστηριασμοί και θα ξεκινήσουν ξανά με την απόφαση αυτή είναι εσφαλμένες. Πλειστηριασμοί πραγμοτοποιούνταν πριν και θα πραγματοποιούνται και μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα