Οικονόμου για βιασμό 24χρονης: Θα αποδοθεί δικαιοσύνη
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε το γεγονός ότι η 24χρονη στη Θεσσαλονίκη περίμενε τρεις ημέρες για την ιατροδικαστική εξέταση. Δήλωσε βέβαιος ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί.
- 20 Ιανουαρίου 2022 13:41
Η καταγγελία του βιασμού της 24χρονης Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη ανέδειξε για μία ακόμη φορά το διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης στη χώρα μας και έχει να κάνει με τις ανεπαρκείς και χρονοβόρες κρατικές υπηρεσίες συνδρομής.
Η 24χρονη κοπέλα, που με θάρρος και δύναμη ψυχής μίλησε για τον εφιάλτη της, αναγκάστηκε να περιμένει τρεις ολόκληρες ημέρες μετά το βιασμό της χωρίς να μπορεί καν να πλυθεί, προκειμένου να εξεταστεί από ιατροδικαστή και να μην χαθούν εν τω μεταξύ όλα τα αποδεικτικά στοιχεία.
Οικονόμου: Προτεραιότητα η ενίσχυση των υπηρεσιών
Την πτυχή αυτή της τραγικής υπόθεσης έθεσε το NEWS 24/7 στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ζητώντας να απαντήσει η κυβέρνηση εάν θα λάβει και ποιες πρωτοβουλίες ώστε να υπάρχει πιο άμεση ιατροδικαστική έρευνα και διερεύνηση υποθέσεων βιασμού, με εξειδικευμένα εργαστήρια τοξικολογικών εξετάσεων και παράλληλη ψυχολογική υποστήριξη από το κράτος.
Ο κ.Οικονόμου επισήμανε καταρχάς ότι πρόκειται για μία ανοιχτή δικαστική υπόθεση και δήλωσε βέβαιος ότι θα διερευνηθεί και θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση με την αλλαγή του Ποινικού Κώδικα διασφάλισε ότι αδικήματα σαν και αυτό,που έχει καταγγελθεί εν προκειμένω τιμωρούνται με βαρύτερες ποινές.
“Από εκεί και πέρα είναι διαρκής προτεραιότητα μας η ενδυνάμωση και ενίσχυση όλων των υπηρεσιών του κράτους, που συνδράμουν στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, που βοηθούν στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης”, πρόσθεσε.
Το ζήτημα είναι βεβαίως ότι αποτελεί διαρκή προτεραιότητα η ενίσχυση των κρατικών δομών διερεύνησης υποθέσεων βιασμού και υποστήριξης των θυμάτων, ακριβώς επειδή η ανεπάρκεια τους αποτελεί διαρκές πρόβλημα…
Αναμένουμε λοιπόν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο ζήτημα.
Τρεις μέρες μετά η ιατροδικαστική εξέταση
Όπως αφηγήθηκε η 24χρονη Γεωργία το βράδυ της ίδιας ημέρας που απευθύνθηκε στην ΕΛ.ΑΣ έγιναν τοξικολογικές εξετάσεις, η ιατροδικαστική εξέταση όμως έγινε τρεις ημέρες αργότερα. Η αστυνομία την παρέπεμψε αμέσως σε ιατροδικαστή, αλλά όπως η ίδια περιγράφει, η διαδικασία καθυστέρησε τρεις ημέρες.
“Ήδη μου καθυστέρησαν τις εξετάσεις, στεναχωριέμαι πολύ και αναμένω να δω τι θα γίνει. Μου είχαν πει ότι θα μου έκαναν εξέταση αίματος, τα πάντα. Εξέταση αίματος δεν μου έχουν κάνει. Μόνο ούρα” λέει. Σημειώνεται πως οι εξετάσεις δεν έχουν προς το παρόν ενσωματωθεί στη δικογραφία.
Η ουσία λοιπόν της όλης υπόθεσης είναι κάπου εδώ. Ότι βάσει των όσων καταθέτει η Γεωργία, στην Ελλάδα του 2022 αν μια γυναίκα βιαστεί Παρασκευή θα εξεταστεί από ιατροδικαστή τη Δευτέρα. Κυριολεκτικά, όχι μεταφορικά. Για το θέμα άλλωστε είχε κάνει εκτενές ρεπορτάζ το NEWS 24/7 και η Μαρία Καούκη, χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει κάτι από τότε ως σήμερα.
Όπως ενδεικτικά έλεγε στο NEWS 24/7 ο ιατροδικαστής και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων:
“Πρέπει να εξασφαλίσει ότι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιατροδικαστή στο νομό, όπου κατοικεί. Να αντιληφθούμε ότι οι ιατροδικαστές δεν είναι χρήσιμοι μόνο στους θανάτους, αλλά και για περιστατικά όπως αυτό. Είναι σημαντικό να υπάρχει άμεση πρόσβαση του θύματος σε κατάλληλη δομή. Θα μας λύσει τα χέρια. Θα ανεβάσουν το δείκτη των καταγγελιών οι κατάλληλες δομές. Πρέπει να έχουμε επέκταση και ενίσχυση τόσο των δομών υποστήριξης των θυμάτων όσο και της ιατροδικαστικής δομής που είναι η πρώτη -η βασική δομή αν θέλετε- για την πιστοποίηση της σεξουαλικής κακοποίησης. Μην ξεχνάμε ότι μία σεξουαλική κακοποίηση πιστοποιείται μόνο από ιατροδικαστή. Χωρίς τον ιατροδικαστή μία γυναίκα ίσως να μη δικαιωθεί ποτέ παρότι έχει υποστεί ένα τόσο βίαιο γεγονός. Μία υπόθεση, για να ξεκινήσει νομικά θα πρέπει να έχει στοιχεία και το βασικότερο είναι η ιατροδικαστική πιστοποίηση.
Επιπλέον, μια δομή για καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης δεν αρκεί να έχει μόνο ιατροδικαστή. Η γυναίκα ή ο άντρας πρέπει να έχει υποστήριξη από την καταγγελία και έπειτα. Το κράτος πρέπει να δημιουργήσει δομές που θα υποστηρίξουν τα θύματα ψυχολογικά, κοινωνικά, ακόμα και με τους ξενώνες διαβίωσης των κακοποιημένων”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις