Οικονόμου: Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει κάνει περισσότερα για το testing από την Ελλάδα

Οικονόμου: Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει κάνει περισσότερα για το testing από την Ελλάδα
Γιάννης Οικονόμου. Eurokinissi

Κατόπιν κατακραυγής η κυβέρνηση βάζει πλαφόν στα μοριακά τεστ, αλλά επιμένει ότι έχουν δοθεί τα περισσότερα δωρεάν self test στον κόσμο και γίνονται δωρεάν PCR και rapid test παρά τις ουρές.

Η μετάλλαξη Όμικρον, που σαρώνει και τη χώρα μας, δημιουργεί ουρές στα σημεία δωρεάν rapid και PCR test, καθώς το κόστος του ελέγχου είναι απαγορευτικό για τη μέση οικογένεια.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και την κατακραυγή η κυβέρνηση παίρνει… ημίμετρα. Έτσι μπαίνει πλαφόν στην τιμή του μοριακού τεστ στα 50 ευρώ, χωρίς όμως να υπάρχει η δυνατότητα συνταγογράφησης, όπως συμβαίνει σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Αυστρία, η Μεγάλη Βρετανία κλπ.

Η κυβέρνηση άλλωστε επικαλείται, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ότι και στην Ελλάδα υπάρχει δυνατότητα για δωρεάν rapid και PCR test, παραγνωρίζοντας όμως το γεγονός ότι δημιουργούνται τεράστιες ουρές στα σημεία διενέργειας από τον ΕΟΔΥ και το ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση επικαλείται επίσης τα δωρεάν self test στο γενικό πληθυσμό και την εκπαιδευτική κοινότητα.

“Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο, που να έχει κάνει περισσότερα από την Ελλάδα στο κομμάτι του testing”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου.

Ανέφερε ειδικότερα ότι έχουν διανεμηθεί δωρεάν περισσότερα από 85 εκατ. self test, τα οποία βοήθησαν στον εντοπισμό ενός στα πέντε ενεργών κρουσμάτων. Ενώ στην εκπαίδευση είχαν δοθεί συνολικά 32 εκατ. self test, που βοήθησαν στον εντοπισμό του 84% των κρουσμάτων.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν διενεργηθεί πάνω από 8,5 εκατ. rapid test και μοριακά σε όλο τον πληθυσμό από τον ΕΟΔΥ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα τεστ από τις δομές του ΕΣΥ.

“Όλο αυτό το διάστημα η πολιτεία έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της”, τόνισε ο κ. Οικόνομου, επισημαίνοντας ότι και σήμερα ΕΟΔΥ και ΕΣΥ παρέχουν τη δυνατότητα για rapid ή μοριακό δωρεάν.

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες είτε να στηθούν στην ουρά για μοριακό είτε να πληρώσουν 50 ευρώ.

Σημειωτέον ότι συστήνεται στους εμβολιασμένους και με την τρίτη δόση, που εντοπίζονται θετικοί με rapid test, να μην κάνουν μοριακό. Και αυτό καθώς είναι δεδομένο ότι νοσεί κανείς, είτε εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος, εφόσον το rapid test βγει θετικό.

Λύση θα δοθεί τουλάχιστον σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι, καθώς ορισμένοι ανάλγητοι εργοδότες απαιτούν μοριακό τεστ για να δώσουν αναρρωτική άδεια μετ’ αποδοχών, παρότι στην Εργάνη γίνεται δεκτό το θετικό rapid test. Για το λόγο αυτό θα βγει ΚΥΑ σήμερα με την οποία θα αναγκάζονται οι εργοδότες να πληρώνουν τους εργαζόμενους που βγαίνουν σε αναρρωτική άδεια λόγω θετικού rapid test.

Το ζήτημα είναι βέβαια ότι στην περίπτωση που κάποιος έχει συμπτώματα αλλά το rapid test βγαίνει αρνητικό, θα πρέπει να κάνει και μοριακό τεστ για να είναι σίγουρος ότι δεν έχει γίνει κάποιο σφάλμα.

Όσον αφορά στα σχολεία, ο κ. Οικονόμου επιβεβαίωσε ότι πρόθεση και εισήγηση της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με γνώμονα “την απόλυτη εξασφάλιση της υγείας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, με ό,τι μέσο διαθέτουμε και με όποιο πρωτόκολλο απαιτηθεί”.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή συνεδριάζει στις δύο το μεσημέρι και στη συνέχεια θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Οι ανακοινώσεις θα αφορούν εκτός από τα σχολεία και τα ΑΕΙ, αλλά και τα φροντιστήρια που ήδη πάντως άνοιξαν χθες με τα παλιά πρωτόκολλα.

Ο κ. Οικονόμου διαβεβαίωσε ότι θα έχει εξασφαλιστεί επάρκεια διαγνωστικών μέσων για την επαναλειτουργία των σχολείων και ότι θα συνεχιστεί η διάθεση δωρεάν self test σε μαθητές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα