Όλα για το χρέος από το Μαξίμου

Όλα για το χρέος από το Μαξίμου

Το πολυσύνθετο ζήτημα του χρέους επεξεργάζονται ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρώντας πως μέχρι το τέλος του χρόνου είναι η μεγάλη ευκαιρία της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει η διευθέτησή του

Σήμερα το μεσημέρι αναχωρεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για την Μπρατισλάβα για το πρώτο κρίσιμο “crash test” της δύσκολης χρονιάς που ξεκινάει για την κυβέρνηση. Στο οικονομικό επιτελείο εξακολουθούν να εμφανίζονται σίγουροι πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με τα προαπαιτούμενα να έχουν ολοκληρωθεί το πολύ μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. “Μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση λίγων ημερών, αλλά όχι εβδομάδων” τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Για αυτό το λόγο από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη στραμμένο το βλέμμα στην β΄ αξιολόγηση στην οποία δεν ξεχνούν να τοποθετήσουν και το θέμα του χρέους. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, με γνώση των συζητήσεων που γίνονται με τους δανειστές, εκτιμούσε πως το πόρισμα της επιτροπής των “σοφών” θα είναι ατού στα χέρια της κυβέρνησης για την διαπραγμάτευση που ξεκινά απο την Δευτέρα. Αυτό που επεσήμανε είναι ότι μια έκθεση που θα τονίζει ότι δεν είναι παράλογο να υπάρξουν συλλογικές συμβάσεις θα δώσει επιχειρήματα απέναντι στην άκαμπτη στάση του ΔΝΤ που θέλει μη ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα πολύ μεγάλο ρόλο θα παίξει για το ζήτημα του χρέους η παραμονή ή όχι του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με το κλίμα αβεβαιότητας που υπάρχει έως τώρα να μην βοηθά την κατάσταση.

Όλοι αναγνωρίζουν πως οι μέρες που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους είναι κρίσιμες και η σύντομη ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης θα οδηγήσει και στην εφαρμογή των πρώτων μέτρων για την αναδριάρθωση του χρέους.

Μεγάλο “αγκάθι” εξακολουθεί να αποτελεί η στάση του Βερολίνου η οποία τοποθετεί χρονικά την εξειδίκευση των μέτρων μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Το καλό σενάριο για την ελληνική πλευρά είναι στο Eurogroup της Παρασκευής να τεθούν στο τραπέζι και κάποια συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Σε κάθε περίπτωση ρυθμιστής των εξελίξεων θα είναι το αν θα υπάρξει απο την πλευρά των εταίρων η διάθεση για επιπλέον μέτρα το 2018.

Το “κλειδί” για τα επόμενα βήματα φαίνεται πως κρατά στα χέρια της Ε.Ε με την ελληνική πλευρά να ευελπιστεί σε μια παρέμβαση της τόσο προς το Βερολίνο όσο και προς την Ουάσιγκτον.

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναμένουν και την άφιξη της Ντέλιας Βελκουλέσκου με τους συνεργάτες της την Δευτέρα στην Αθήνα προκειμένου να πάρουν μια πρώτη εικόνα από τις προθέσεις των ανθρώπων του Ταμείου.

Αναμφισβήτητα και σε πολιτικό επίπεδο η επίτευξη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την επίλυση του χρέους θα αποτελέσει ένα σημαντικό ¨χαρτί¨ στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα απέναντι στους αντιπάλους του.

Πολύ σημαντικές θεωρούνται οι επαφές που θα έχει με εκπροσώπους του ΔΝΤ ο Γιώργος Χουλιαράκης στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ από τις 19 Σεπτεμβρίου και μετά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα