Όλα γύρω από τον Αντώνη Σαμαρά
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολιτευση "στροβιλίζονται", στην ατζέντα που έχει καθορίσει το "θα τους πάω μέχρι τέλους" του πρώην πρωθυπουργού. Η δήλωση που έκανε το 2018 αφού παραπέμφθηκε για το σκάνδαλο Novartis.
- 23 Ιουνίου 2020 06:05
Αν και ο ίδιος δεν έκανε καμία δημόσια παρέμβαση, η πολιτική ζωή τα τελευταία 24ωρα κινείται γύρω από το πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά. Ανεξαρτήτως από την γνησιότητα του ηχητικού που κατέθεσε στην Προανακριτική Επιτροπή ο Σάμπυ Μιωνής και ανέδειξε η κυβέρνηση ,όπως και από την ορθότητα η μη των ισχυρισμών της αντιπολίτευσης περί σχέσεων του επιχειρηματία, με τον Σταύρο Παπασταύρου, ένα στοιχείο είναι εμφανές: Η αντιπαράθεση Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ μονοπωλείται από το κλείσιμο λογαριασμών του παρελθόντος, που σχετίζονται με τον πρώην πρωθυπουργό.
Η Προανακριτική
Το ηχητικό που κατατέθηκε από τον ισραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, έρχεται μερικές ημέρες πριν από την περαίωση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. “Σφραγίζοντας” έτσι εμφατικά την διαδικασία.
Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, η κατάληξη της θεωρείται, λίγο πολύ δεδομένη και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.
Οι βουλευτές – μέλη της που προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους που διαρρέουν, είναι πεισμένοι ότι οι κατηγορίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου πρέπει να οδηγηθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο. Ανάλογες απόψεις μοιράζονται και οι βουλευτές – μέλη του Κινήματος Αλλαγής.
Ακόμη και ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έχει εκτιμήσει, στην τελευταία του ομιλία στην Βουλή, ότι είναι προειλημμένη απόφαση η παραπομπή του. Έτσι, από τώρα, είναι σχεδόν βέβαιο το περιεχόμενο του πορίσματος της πλειοψηφίας της Προανακριτικής.
Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να “κλείσει” -στο κοινοβουλευτικό της σκέλος τουλάχιστον- μια υπόθεση που ξεκίνησε από την περίοδο του 2016-2018 με την διερεύνηση της υπόθεσης Novartis επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες την περίοδο εκείνη κατέληξαν στην παραπομπή 10 πολιτικών προσώπων, ανάμεσά τους και του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά Αυτό έγινε με την περίφημη ψηφοφορία της 21ης Φεβρυαρίου του 2018 στην Βουλή, σε 10 διαφορετικές κάλπες.
Με εξαίρεση τους Άδωνι Γεωργιάδη και Ανδρέα Λοβέρδο οι υποθέσεις των υπόλοιπων πολιτικών προσώπων έχουν αρχειοθετηθεί από την εισαγγελία. Με βάση όμως εκείνα τα γεγονότα, η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Αρχικά με την κατηγορία της χειραγώγησης της έρευνας για την Novartis και στην συνέχεια για σύσταση “παραδικαστικού” κυκλώματος.
Δεσμεύσεις
Η ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας φέτος το καλοκαίρι, θεωρείται δέσμευση που ανέλαβε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία, τόσο για τον αντιπολιτευτικό της λόγο αλλά κυρίως στο εσωτερικό της. Αποτιμάται πρώτα και κύρια ως απαίτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Από πολλούς ακόμη και ώς προαπαιτούμενο για την πολιτική του στήριξη στην σημερινή ηγεσία της Ν.Δ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, θυμίζουμε, το 2018 μετά τη παραπομπή του, είχε πεί το περίφημο … “θα τους πάω μέχρι τέλους”, υποστηρίζοντας την ύπαρξη σκευωρίας με στόχο την σπίλωσή του. Φράση που επανέλαβε αρκετές φορές μετέπειτα. Στην δέσμευση εκείνη, συνηγορούν ακόμη με παρησσία, στελέχη της σημερινής κυβέρνησης όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκαταλέγεται μάλιστα σε αυτούς που υπερασπίζονται σθεναρά τον Αντώνη Σαμαρά στις δημόσιες δηλώσεις τους.
Άλλωστε το έκανε και χθες στην Βουλή, όταν από τον Νίκο Παππά, τέθηκε το θέμα του γιατί ο πρώην πρωθυπουργός δεν εμφανίζεται στο κοινοβούλιο ώστε να μιλήσει για την υπόθεση που εξετάζει η Προανακριτική Επιτροπή. Όπως επίσης και το θέμα των σχέσεων του επιχειρηματία Μιωνή με τον Σταύρο Παπασταύρου , πρόσωπο που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι σχετίζεται με τον Αντώνη Σαμαρά. Υποστηρίζει μάλιστα ότι υφίσταται ζήτημα κονδυλίων 2,6 δισ. ευρώ που αξιοποιήθηκαν για την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημορκατίας, το 2015.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε αυτά, “την υπόθεση αυτή αρχειοθέτησε η κ.Τουλουπάκη επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ”. Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που μπορεί να αποτιμήσει το έργο του πρώην πρωθυπουργού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διάλογοι αυτοί μονοπώλησαν το ενδιαφέρον χθες στην Βουλή, όταν ήταν σε εξέλιξη συζήτηση επερώτησης για την οικονομία, την ανάπτυξη και τον τρόπο χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Θέματα που σαφώς βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα ενδιαφέροντα των πολιτών, από το κλείσιμο πολιτικών λογαριασμών ανοιχτών εδώ και μία 5ετία.