Ολάντ-Τσίπρας: Ποιοι Γάλλοι επιχειρηματίες βρίσκονται στην χώρα και πού σκοπεύουν να κινηθούν

Ολάντ-Τσίπρας: Ποιοι Γάλλοι επιχειρηματίες βρίσκονται στην χώρα και πού σκοπεύουν να κινηθούν
Ο ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΦΡΑΝΟΥΑ ΟΛΑΝΤ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΣΤΕΦΑΝΙ ΣΤΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΑΡΤΙΩΤΗ--ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI Eurokinissi

Μετά το Γαλλικό κρασί, την βραδιά στο Γκάζι και στο «Gazarte» στο κυρίως μενού της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ στην Ελλάδα μπαίνουν το χρέος και οι επενδύσεις. Οι Γάλλοι επιχειρηματίες, οι φήμες και η πραγματικότητα για τους στόχους τους στον τομέα των επενδύσεων

Η μεγαλειώδης υποδοχή που επεφύλαξε ο έλληνας πρωθυπουργός στον Φρανσουά Ολάντ και ο θερμός εναγκαλισμός μεταξύ των δυο ηγετών ήταν απόρροια της βούλησης του Μεγάρου Μαξίμου η επίσκεψη αυτή να μην πάει «χαμένη».

Τι μπορεί να προσδώσει μια τέτοια επίσκεψη πέρα από τον καθαρά επικοινωνιακό της χαρακτήρα;

Κορυφαία στελέχη γνωρίζουν καλά και τονίζουν πως ο Φρανσουά Ολάντ είναι ο πρώτος ηγέτης μεγάλης Ευρωπαϊκής χώρας που έρχεται στη χώρα μας από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν η Ελλάδα πέρασε μια περίοδο «απομόνωσης», απειλούμενη και απειλώντας ακόμα και για την έξοδό της από το ευρώ. Και αυτό επιθυμούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο να είναι μόνο η αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το επόμενο διάστημα και οι επισκέψεις του Έλληνα πρωθυπουργού σε ομολόγους του αναμένεται να συνεχιστούν, αλλά και οι προσκλήσεις προς τα μέλη του Συμβουλίου της Συνόδους Κορυφής προς τη χώρα μας να ενταθούν.

Το θέμα του χρέους, ακόμα και με τον αστερίσκο των μεταρρυθμίσεων, μπήκε χθες στο τραπέζι με τον πιο ηχηρό τρόπο από τον Γάλλο πρόεδρο και το ίδιο ευελπιστούν να γίνει και σήμερα από την κυβέρνηση. Όχι μόνο στις δηλώσεις που θα γίνουν, αλλά και στην ωριαία περίπου συνάντηση που θα έχουν οι δυο ηγέτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει την αναγκαιότητα η συζήτηση να ξεκινήσει ακόμα και μέσα στον Δεκέμβριο ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες και στις λεπτομέρειες για την απομείωση του, που είναι το χαμηλότερο επιτόκιο που επιθυμεί η ελληνική πλευρά, μια παράταση στην ωρίμανση των ομολόγων σε συνδυασμό με μια ρήτρα ανάπτυξης.

Αναμένεται να υπάρξουν οι αντίστοιχες διαβεβαιώσεις από τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν θα επαναληφθούν οι σπατάλες του παρελθόντος, που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

Οι σιδηρόδρομοι στο επίκεντρο

Όσον αφορά το θέμα των επενδύσεων οι καλά γνωρίζοντες την Γαλλική στρατηγική στην επιχειρηματικότητα επιβεβαίωναν τις χθεσινές πληροφορίες του NEWS 247, πως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Φρανσουά Ολάντ και της συνοδείας του είναι πέρα από την ενέργεια ο τομέας των σιδηροδρόμων.

Σε αυτό τον τομέα άλλωστε η τεχνογνωσία των Γάλλων έχει ιστορικές καταβολές και σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους επιθυμούν το επόμενο διάστημα  να κάνουν  μια μεγάλη αντεπίθεση. Δεν είναι τυχαία η παρουσία στην Ελλάδα του Φιλίπ Ντελέρ, κολοσσού στον συγκεκριμένο τομέα.

Όπως είχε επισημάνει από χθες το NEWS 247, η θρυλούμενη επίσκεψη των 70 Γάλλων επιχειρηματιών που θα έφταναν στην Αθήνα ήταν απλώς μια φήμη και στην Αθήνα έχει φτάσει όντως ένα μικρός αριθμός σημαντικών επενδυτών.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η αντιπροσωπεία αποτελείται από τους:

– Φιλίπ Ντελέρ: Πρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Alstom. Έχει ως αντικείμενο μεταφορικά μέσα, τραίνα, μετρό και μέσα παραγωγή ενέργειας.

– Πιέρ Κοπέ: Γενικός εκπρόσωπος της VINCI που είναι εταιρεία κατασκευών, αυτοκινητόδρομων, πάρκινγκ κλπ.

– Ερίκ Γκεμπαλί: Διευθυντής του τμήματος διεθνούς ανάπτυξης της SUEZ Environnement, που είναι εταιρεία διαχείρισης υδάτων.

– Πάρις Μουράτογλου, πρόεδρος EREN  που ασχολείται με φυσικούς πόρους και ανανεώσιμες πηγές.

Αποτιμώντας θετικά όλη τη χθεσινή εικόνα από την παρουσία του Γάλλου προέδρου, αλλά και τα μηνύματα που έστειλε ιδιαίτερη σημασία δίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου στην ομιλία του Φρανσουά Ολάντ στο ελληνικό κοινοβούλιο σήμερα το μεσημέρι. Ο συμβολισμός θα είναι ιδιαιτέρως δυνατός και ευελπιστούν οι δηλώσεις του να αφήσουν ένα θετικό αντίκτυπο σε διεθνές επίπεδο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα