Όλο και πιο κοντά το πλήρες μπλόκο σε ανεμβολίαστους
Τον πλήρη αποκλεισμό όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο από την εστίαση εξετάζει η κυβέρνηση εάν τα νέα μέτρα δεν αποδώσουν άμεσα τα αναμενόμενα. Ποια σενάρια εξετάζονται.
- 11 Νοεμβρίου 2021 09:45
Το αυστριακό μοντέλο με πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων από την εστίαση και ενδεχομένως όλους τους κλειστούς χώρους εξετάζει η κυβέρνηση.
Και αυτό καθώς αφενός διαπιστώνει ότι τα νέα μέτρα έχουν οδηγήσει ήδη περισσότερους πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, αφετέρου όμως εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να μην επαρκούν για να αναχαιτίσουν το τέταρτο κύμα του κορονοϊού.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χθες άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα “εάν η κατάσταση γίνει πολύ χειρότερη”. Ειδικότερα εξετάζεται το σενάριο να αποκλείονται εντελώς από την εστίαση και τους κλειστούς χώρους του λιανεμπορίου οι ανεμβολίαστοι ή να υποχρεώνονται σε καθημερινά rapid test για να προσέρχονται στην εργασία τους.
Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικόνομου τη Δευτέρα δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.
Δύσκολα πάντως η κυβέρνηση θα έφτανε σε ακραία μέτρα όπως για παράδειγμα απαγόρευση βραδυνής κυκλοφορίας μόνο για τους ανεμβολίαστους, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν και δύσκολο να εφαρμοστεί. Αντίθετα με την υποχρέωση πχ επίδειξης πιστοποιητικού για να μπει κανείς σε κλειστούς χώρους εστίασης ή διασκέδασης, το βάρος του ελέγχου μαζί με την απειλή των προστίμων, πέφτει στους καταστηματάρχες.
Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο καθολικού lockdown και διαμηνύει ότι τα όποια μέτρα στο εξής δεν θα επηρεάσουν τη ζωή των εμβολιασμένων.
Οι επιχειρηματίες της εστίασης όμως ήδη αντιδρούν στα νέα μέτρα, ενώ τα εμπορικά καταστήματα διαμαρτύρονται για αθέμιτο ανταγωνισμό από τα σουπερμάρκετ.
Επισήμως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει εν τω μεταξύ αποκλείσει την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζομένων πέραν των υγειονομικών, όμως ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης άφησε ανοιχτό το θέμα. Σημειωτέον ότι ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Αλιβιζάτος, εκτίμησε ότι θα έπρεπε να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για δημοσίους υπαλλήλους που έρχονται σε επαφή με το κοινό, καθώς και ότι θα μπορούσαν να δοθούν κίνητρα πχ να μπορούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ μόνο εμβολιασμένοι.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις