Όλοι εναντίον όλων στη ΝΔ και στη μέση ο Σαμαράς

Όλοι εναντίον όλων στη ΝΔ και στη μέση ο Σαμαράς
ΜΑΔΡΙΤΗ- ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΚ ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ-ΣΑΜΑΡΑΣ-ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ-ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ(Eurokinissi-ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

«Ταύρος εν υαλοπωλείο» κατά του Μεϊμαράκη ο Άδωνις. Δυσφορία και στο στρατόπεδο Τζιτζικώστα. Α. Σαμαράς: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε τα επιτεύγματα της κυβέρνησής μου

Η παρουσία της ΝΔ και η επιστροφή της αντιπροσωπείας της από το διήμερο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη επιβεβαίωσε αλλά και διεύρυνε το χάσμα που χωρίζει τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους της ΝΔ. Παράλληλα στο προσκήνιο των τεκταινόμενων στη ΝΔ πρόβαλε και πάλι δυναμικά ο παράγοντας που ακούει στο όνομα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Η επιστροφή από την ισπανική πρωτεύουσα βρίσκει τη ΝΔ με ένα νέο μέτωπο να έχει ανοίξει ανάμεσα στο Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τα στρατόπεδα των άλλων υποψηφίων προέδρων οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πλέον οξύνουν την κριτική τους αμφισβητώντας το βασικό χαρτί του πρόεδρου της ΝΔ ότι είναι ο εγγυητής της ενότητας της παράταξης.

Τους τόνους κατά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σήκωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτηρίζοντας προσχηματικές τις προτάσεις που κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ στο όνομα της ενότητας της ΝΔ, ενώ έβαλε στο κάδρο της προεκλογικής κούρσας και τον Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι εκφράζονται μόνο με πολύ καλά λόγια. Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν κρύβει την πλήρη διαφωνία του με τη στάση της ΝΔ να μη δεχτεί τη σκληρή κριτική του ΕΛΚ προς την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Μάλιστα το θέμα προκάλεσε πολύ μεγάλη ενόχληση στην πλευρά Μεϊμαράκη και ειδικότερα η διαρροή που έγινε για τα όσα διημείφθησαν ανάμεσα στον ίδιο και τον Άδωνι Γεωργιάδη το πρωί της Πέμπτης όπου, ο πρώην υπουργός υγείας απευθυνόμενος στον κ. Μειμαράκη τον επέκρινε ότι η αντιπροσωπεία της ΝΔ δεν λειτουργεί συλλογικά ως μια αποστολή, συζήτηση που έγινε σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον της Ντόρας Μπακογιάννη, του Ευρυπίδη Στυλιανίδη, του Γιώργου Κουμουτσάκου και του Θόδωρου Αμπατζόγλου.

Στελέχη της αποστολής της ΝΔ στην Μαδρίτη σχολίαζαν ότι θα ήταν μια «πρόκληση και ευκαιρία» για τους υποψηφίους προέδρους η παρουσία τους στο συνέδριο του ΕΛΚ να κλείσουν συναντήσεις με Ευρωπαίους παράγοντες. Σ’ αυτό το κλίμα ο Γιώργος Κουμουτσάκος, φωτογραφίζοντας τον Άδωνι Γεωργιάδη με tweet ανέφερε ότι «επειδή ορισμένοι λένε πολλά και φλύαρα, να ξεκαθαρίσουμε ότι παράπονα κάνουν εκείνοι που δε γνωρίζουν πως να κινηθούν σε διεθνές περιβάλλον. Αυτά!».

Κλίμα ενόχλησης για ότι δεν υπήρχε συνεννόηση και διάθεση για «ομαδικό παιχνίδι» από την πλευρά Μεϊμαράκη επικρατεί και στις τάξεις του στρατοπέδου του Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος πάντως πραγματοποίησε ατομικό πρόγραμμα επαφών με παράγοντες της Ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. Ενώ μάλλον και στο στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν φαίνεται να αισθάνονται ότι έχασαν και πολλά πράγματα που τελικά ο κ. Μητσοτάκης για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί χτες κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου του ΕΛΚ στη Μαδρίτη.

Πάντως η κίνηση Γεωργιάδη είχε και μια ιδιαίτερη πολιτική πλευρά που αγγίζει τη συζήτηση που άπτεται της ιδεολογικοπολιτικής ταυτότητας της ΝΔ στο πλαίσιο της παρούσας συγκυρίας, όπου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κυρίαρχη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό. Αυτή η πλευρά αφορά στο πως στέκεται η ΝΔ μετά από συνεχείς εκλογικές ήττες απέναντι στο πρόσφατο κυβερνητικό της παρελθόν και κατ’ επέκταση στο πως τοποθετείται απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, συζήτηση η οποία προσωποποιείται στο πως τοποθετείται κανείς απέναντι και στον Αντώνη Σαμαρά ως πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του κόμματος.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου του ΕΛΚ από την πλευρά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εστίασε αποκλειστικά στις δημόσιες τοποθετήσεις του στην προσφυγική κρίση ενώ για τα υπόλοιπα ζητήματα της οικονομίας απέφυγε οποιαδήποτε συγκεκριμένη νύξη.

Απεναντίας ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος σημειωτέον δεν συμπεριλαμβανόταν στο επίσημο δελτίο τύπου της ΝΔ για την αντιπροσωπεία του κόμματος που θα ταξίδευε στη Μαδρίτη για τις εργασίες του συνεδρίου του ΕΛΚ, μίλησε σε ειδική εκδήλωση για το λαϊκισμό και υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής του θητείας ασκώντας οξεία κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπονόμευσε πολλά από τα επιτεύγματα της δικής του κυβέρνησης.

Από εκεί και πέρα πάντως δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ που εκτιμούν ότι οι τελευταίες αναφορές του Άδωνι Γεωργιάδη υπέρ του Αντώνη Σαμαρά εκτός του ότι ανταποκρίνονται στις αντιλήψεις του γενικά, εμφορούνται και από αμιγώς εκλογικά κίνητρα, από τη στιγμή που ο Απόστολος Τζιτζικώστας επιχείρησε να πάρει αποστάσεις από τον πρώην πρωθυπουργό. Μάλιστα αυτό το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει και ένα σχετικό κλίμα αμηχανίας σε αρκετούς βουλευτές που κατατάσσονται στο σαμαρικό στρατόπεδο και στηρίζουν την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα