Ολόκληρο το πόρισμα της Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επί υπουργίας Χαρίτση
Η Εισηγητική Έκθεση, η αιτιολογική έκθεση προσχεδίου νόμου και το προσχέδιο νόμου. Ποιοι Έλληνες του εξωτερικού προτείνεται να ψηφίζουν, σε ποιο μέρος και πώς θα προσμετράται η ψήφος τους. Οι προτάσεις που μειοψήφισαν στην Επιτροπή, το πόρισμα της οποίας θεωρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως βάση συζήτησης για συμφωνία στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
- 07 Σεπτεμβρίου 2019 08:20
Ολόκληρο το πόρισμα της Επιτροπής για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επί υπουργίας του Αλέξη Χαρίτση παρουσιάζει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα το Νews 24/7.
Στα τρία βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στην Επιτροπή αποφασίστηκαν τα εξής:
-Η Επιτροπή θεωρεί ομόφωνα ότι δεν μπορεί να τεθούν προϋποθέσεις και περιορισμοί ουσίας (όπως π.χ. χρόνος κατοικίας εντός Ελλάδας). Αντίθετα, θεώρησε επίσης ομόφωνα ότι η υποχρέωση εγγραφής σε ειδικό εκλογικό κατάλογο, και δη αυτοπροσώπως, η οποία μάλιστα θα πρέπει εν συνεχεία να ανανεώνεται (ηλεκτρονικά) κάθε τέσσερα (4) χρόνια, αποτελεί ένα εύλογο διαδικαστικό «βάρος» που θα λειτουργεί ως ένδειξη της ενεργής βούλησης του εκλογέα να μετάσχει στην πολιτική ζωή της χώρας.
-η Επιτροπή προτείνει κατά πλειοψηφία τη διαφοροποίηση του αριθμού των εδρών που θα κατανέμονται βάσει των αποτελεσμάτων των εκλογικών τμημάτων του εξωτερικού, ανάλογα με τον αριθμό των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, με κατώτατο όριο τις τρεις (3) έδρες και ανώτατο τις δώδεκα (12). Οι δε λοιπές έδρες Επικρατείας θα κατανέμονται με βάση το γενικό αποτέλεσμα της Επικράτειας.
-Η Επιτροπή προτείνει ομόφωνα να ακολουθηθεί η αυτοπρόσωπη ψήφος των εκλογέων του εξωτερικού σε ειδικά εκλογικά τμήματα ανά πρεσβεία ή προξενείο, καθώς η εν λόγω διαδικασία παρέχει τα περισσότερα εχέγγυα για την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας, εξ ου και, πιθανότατα, αποτελεί την επικρατέστερη επιλογή διεθνώς.
Το Νews 24/7 παρουσιάζει σήμερα την Εισηγητική Έκθεση, την αιτιολογική έκθεση προσχεδίου νόμου και το προσχέδιο νόμου, ενώ στο πόρισμα καταγράφονται και οι προτάσεις που μειοψήφισαν στην Επιτροπή, το πόρισμα της οποίας θεωρείται από την αξιωματική αντιπολίτευση ως βάση συζήτησης για συμφωνία στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.