O Μητσοτάκης έθεσε το Κυπριακό στον Ερντογάν

Διαβάζεται σε 5'
O Μητσοτάκης έθεσε το Κυπριακό στον Ερντογάν
EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας. Ικανοποίηση Μητσοτάκη για μεταναστευτικό, αλλά και μηνύματα για Κύπρο.

Η συνάντηση που είχαν, το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, διήρκεσε τελικά 45 λεπτά.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Στόχος της συνάντησης ήταν κυρίως να επιβεβαιωθεί η επαναπροσέγγιση των δυο χωρών και να διατηρηθούν τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο. Οι δύο ηγέτες πράγματι συμφώνησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση του κλίματος ηρεμίας και άφησαν τα δύσκολα θέματα, όπως τον πολιτικό διάλογο, για το επόμενο ραντεβού τους το Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έθεσε πάντως στον πρόεδρο της Τουρκίας το Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός τόνισε ειδικότερα ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία της εισβολής δεν μπορεί η Κύπρος, ένα κράτος- μέλος της ΕΕ, να παραμένει διαιρεμένη. Και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ από την Ουάσινγκτον στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ο Ερντογάν προτού αναχωρήσει από την Τουρκία για την Ουάσινγκτον έστειλε μήνυμα για ενσωμάτωση των κατεχόμενων ως πλήρες μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας για άρση της διεθνούς απομόνωσης και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

EUROKINISSI

Με ανακοίνωσή της για τη συνάντηση η τουρκική Προεδρία αναφέρει ότι: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, με βάση την αρχή της καλής γειτονίας, και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο». Ενώ στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους πολέμους στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη. επισημαίνοντας πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης.

Και η ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, στον κ.Ερντογάν την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό. Ενώ συμφώνησαν να ενταθούν οι προσπάθειες για διπλασιασμό του όγκου των εμπορικών συναλλαγών.

EUROKINISSI

Το ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου για τη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν:

“Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στην Ουάσιγκτον, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.

Συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.”

Η ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν:

«Ο Πρόεδρός μας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου μετέβη για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, περιφερειακά και παγκόσμια θέματα.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της να καλλιεργήσει το πνεύμα αλληλεγγύης προς την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι αυτές θα συνεχιστούν ολοένα και περισσότερο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε, επίσης, ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την ειρήνης σε αυτές τις περιοχές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα