Ομιλία Κουβέλη με εγκώμια στον Καραμανλή για τα 15 χρόνια από το θάνατό του

Ομιλία Κουβέλη με εγκώμια στον Καραμανλή για τα 15 χρόνια από το θάνατό του
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών για τα προβλήματα των αγροτών, την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κώστα Καραμανλή

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας εκ των κορυφαίων ελλήνων πολιτικών της νεώτερης ιστορίας της Ελλάδας, στα 60 χρόνια της πολιτικής του διαδρομής, επηρέασε καθοριστικά την πορεία της χώρας. Η συμβολή του στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της Ελλάδας υπήρξε αποφασιστική.

Έτσι ξεκίνησε η ομιλία του Φώτη Κουβέλη για τα 15 χρόνια από το θάνατο του Κ. Καραμανλή, για να αναφερθεί μετά στα κατά τον ίδιο σημαντικότερα επιτεύγματα του ιστορικού ηγέτη.

Δικό του το σημαντικό και σπουδαίο επίτευγμα, η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση, όραμα ζωής του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του οποίου τη διορατικότητα οφείλουμε να εξάρουμε.

Δεν ήταν ωστόσο το μοναδικό. Η εντυπωσιακή οικονομική ανάπτυξη τη δεκαετία του 1950, κατά την πρώτη πρωθυπουργική του θητεία, η επιστροφή της χώρας στην ομαλότητα και τη δημοκρατία μετά την περιπέτεια της επταετούς χούντας, η εκπόνηση και ψήφιση Συντάγματος, η νομιμοποίηση του Κομμουνιστικού Κόμματος είναι έργα που φέρουν τη σφραγίδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Η πορεία του, η ζωή του ολόκληρη, είναι σχεδόν ταυτισμένη, με την πορεία της χώρας μας.

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε επίσης:

Η παρακαταθήκη που άφησε ο ηγέτης της φιλελεύθερης παράταξης στην πολιτική τάξη της χώρας είναι τεράστια: Για κάθε δημοκρατικό πολιτικό χώρο, για κάθε δημοκρατική ιδεολογία που μετουσιώνεται σε πολιτικό λόγο και πράξη από τους πολιτικούς φορείς, είναι απαραίτητες οι ξεκάθαρες απόψεις, ο πολιτικός πολιτισμός, ο σεβασμός στις θέσεις του άλλου, η συμφωνία ότι η πολιτική υπηρετεί το γενικό καλό. Αυτό πίστευε σταθερά και έκανε πράξη ο Καραμανλής επί 60 χρόνια.

Σε σχέση με τη σταθερή αυτή θέση του Κ.Καραμανλή, επιτρέψτε μου να έχω την άποψη ότι είναι αναγκαία για το πολιτικό σύστημα της χώρας μας, το οποίο πάσχει από ποικίλες παθογένειες, η διεξαγωγή ενός δημόσιου διαλόγου μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων σχετικά με τα όρια του πολιτικού και κομματικού συστήματος, το εύρος της πολιτικής παρέμβασης, τον ρόλο του πολιτικού προσωπικού, τις εναλλακτικές μορφές πολιτικής και κοινωνικής παρέμβασης, τη συστηματική και διεισδυτική παρακολούθηση των δυνατοτήτων της ίδιας της πολιτικής. Ειδικά σήμερα, ειδικά υπό τις έκτακτες και δραματικές οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα.

Μια δημόσια συζήτηση για να απελευθερώσουμε το δημόσιο πολιτικό διάλογο από τις πελατειακές σχέσεις, τη στείρα πολιτική αντιπαράθεση που δεν αφορά στην ουσία των προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας και να κατακτήσουμε την πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και θέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα