“Όνειρα” σαμαρικών για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Και τέταρτο “χτύπημα” σαμαρικού βουλευτή που δηλώνει ότι επιθυμεί τον Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ενώ οι καραμανλικοί προφανώς και θα προτιμούσαν να είναι ξανά υποψήφιος ο Προκόπης Παυλόπουλος
- 21 Νοεμβρίου 2019 07:21
Η αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία περιλαμβάνει και την αλλαγή στον τρόπο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας, ψηφίζεται τη Δευτέρα και από εκεί και πέρα αρχίζει και τρέχει ο χρόνος προκειμένου να λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τις οριστικές αποφάσεις για το πρόσωπο το οποίο θα προτείνει.
Εν τω μεταξύ όμως οι σαμαρικοί έχουν αρχίσει τις πιέσεις με δημόσιες δηλώσεις προκειμένου να είναι υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς, αν και ο ίδιος φυσικά δημόσια δεν έχει τοποθετηθεί για το θέμα.
Η δήλωση του βουλευτή Αχαϊας της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη χθες (Ant1) πως “ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας” ήταν το τέταρτο… σαμαρικό χτύπημα. Είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη (που δήλωσε “μέγας φαν και φίλος του Αντώνη Σαμαρά”), του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Καραγκούνη και του ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου. Ειναι προφανές επομένως πλέον ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες “τουφεκιές”.
Και όσο πλησιάζει η ώρα της απόφασης, οι πιέσεις θα εντείνονται, καθώς στο σαμαρικό στρατόπεδο διαπιστώνουν πως καμία τέτοια πρόθεση δεν υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου. Σκιά άλλωστε στις σχέσεις Μητσοτάκη- Σαμαρά είχε ρίξει το γεγονός ότι δεν προτάθηκε ο πρώην πρωθυπουργός για επίτροπος στην ΕΕ, με το σκεπτικό ότι η χώρα δε θα λάμβανε θέση αντιπροεδρίας, πλην όμως ο Μαργαρίτης Σχοινάς εν τέλει έγινε αντιπρόεδρος. Το “ουδέν σχόλιον” συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού τότε ήταν γεμάτο νόημα…
Οι πιέσεις των σαμαρικών έχουν και ένα άλλο στόχο: Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος δεν είναι διόλου αγαπητός στο σαμαρικό στρατόπεδο. Έχει όμως ένθερμους υποστηρικτές στο καραμανλικό στρατόπεδο, αλλά και γενικότερα μέσα στη ΝΔ, όπου πολλοί θα έβλεπαν θετικά μία νέα υποψηφιότητα του, έστω και εάν ο κ.Μητσοτάκης το 2015 δεν τον είχε ψηφίσει όταν προτάθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση ανήκει στον κ.Μητσοτάκη, ο οποιος μετά την αναθεώρηση μπορεί να επιλέξει όποιο πρόσωπο επιθυμεί καθώς η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αποσυνδέεται από εθνικές εκλογές.
Ο πρωθυπουργός πάντως, καίτοι η ΝΔ μπορεί να εκλέξει μόνη της πλέον Πρόεδρο Δημοκρατίας, φέρεται κατά τη συνάντηση με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά να συμφώνησαν στη γενική πρόθεση να υπάρχει συναίνεση και συνεννόηση στο πρόσωπο του υποψηφίου Προέδρου. Κυβερνητικές πηγές στη συνέχεια διέψευδαν ότι μίλησαν για πρόσωπα, όχι όμως και μία γενικότερη διάθεση συναίνεσης. Σε αυτή την περίπτωση όμως το πρόσωπο αυτό δε θα μπορούσε να είναι ο κ.Παυλόπουλος, που αποτελεί “κόκκινο πανί” για το ΚΙΝΑΛ. Εκτοτε πάντως το Μαξίμου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός σε εκδηλώσεις ήταν ιδιαίτερα θερμοί προς τον κ.Παυλόπουλο, καθώς εξάλλου τα σενάρια να μην προταθεί ξανά προκάλεσαν θόρυβο.
Θα μπορούσε όμως το ΚΙΝΑΛ να ψήφιζε τον κ.Σαμαρά; Με δεδομένο ότι η κ.Γεννηματά έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας θα πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά, μάλλον κι αυτό ειναι απίθανο. Πολλοί μάλιστα στη ΝΔ εκτιμούν ή υποπτεύονται ότι ο κ.Μητσοτάκης θα προτιμούσε ένα μη πολιτικό πρόσωπο, προερχόμενο από την κεντροαριστερά αλλά που να μην προκαλεί εσωκομματικές αντιδράσεις στη ΝΔ, ει δυνατόν και γένους θηλυκού.