Οπαδική βία: Μία από τα ίδια, με ευχολόγια και ολίγη παραπάνω ΕΛΑΣ

Οπαδική βία: Μία από τα ίδια, με ευχολόγια και ολίγη παραπάνω ΕΛΑΣ
Οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ο Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Τσέφεριν και ΠΑΕ ανακοίνωσε νέα και... παλιά μέτρα κατά της οπαδικής βίας, με κυριότερο τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας από την ΕΛΑΣ στους οργανωμένους 

Σε μία προσπάθεια να διαχειριστεί επικοινωνιακά την οργή της κοινής γνώμης για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτες νεοναζί χούλιγκαν, που ανενόχλητοι είχαν διασχίσει τη μισή χώρα, η κυβέρνηση προβάλλει τα νέα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, τα οποία συμφωνήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και τις τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ.

Ορισμένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες πάντως δεν είναι και τόσο νέα, καθώς για παράδειγμα ήδη από τη δολοφονία του Άλκη Καμπανου είχε εξαγγελθεί η διάλυση των λεσχών οπαδών. Θα πρέπει όμως και στην πράξη να γίνει η χαρτογράφηση τους, να επιβεβαιωθεί πως έκλεισαν και να δημιουργηθεί μόνο ένας επίσημος σύνδεσμος φιλάθλων με έδρα την κάθε ΠΑΕ.

Από την κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στο ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας για τον έλεγχο της εισόδου των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες τους.

Η ΕΛΑΣ θα πραγματοποιεί ειδικότερα αιφνιδιαστικούς ελέγχους ταυτοπροσωπίας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών σε ορισμένους αγώνες, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο ανάλογα με τον κίνδυνο επεισοδίων. Το μέτρο αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ότι σήμερα συχνά οι σύνδεσμοι αγοράζουν και διαθέτουν εισιτήρια σε άτομα που προκαλούν επεισόδια, χωρίς όμως να έχουν εκδοθεί τα εισιτήρια αυτά στα ονόματα τους.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η ΕΛΑΣ θα διενεργεί πριν από κρίσιμους αγώνες και ελέγχους στις κερκίδες των οργανωμένων θυρών για τον εντοπισμό αντικειμένων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόκληση επεισοδίων όπως πχ φωτοβολίδες.

Κατά τη σύσκεψη διαμηνύθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στις ΠΑΕ ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του μέτρου ακόμη και εάν υπάρξουν – όπως αναμένεται – αντιδράσεις από όσους θεωρούν τις θύρες των οργανωμένων οπαδών “άβατα” για την Αστυνομία.

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια μάλιστα δήλωσε ότι με το μέτρο αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ “διότι αντιλαμβάνονται και αυτές ότι μπορεί πολλές φορές ο έλεγχος τέτοιων φαινομένων βίας να ξεφεύγει από τις δικές τους δυνατότητες”.

Ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με Τσέφεριν απείλησε δε ακόμη και με κλείσιμο των θυρών οργανωμένων οπαδών ή και με αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, εάν δεν συμμορφωθούν με τα συμφωνηθέντα μέτρα οι ΠΑΕ. Απειλές βεβαίως που απλώς αιωρούνται και μοιάζουν… θεωρητικές.

Το ζήτημα βέβαια, που αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, είναι ότι η οπαδική βία έχει μεταφερθεί από τις κερκίδες στο δρόμο. Και ο Μιχάλης Κατσούρης και ο Άλκης Καμπανός έπεσαν άλλωστε νεκροί εκτός γηπέδων. Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε πάντως επιχειρησιακές μόνο αστοχίες από την ΕΛΑΣ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ενώ έκανε λόγο για “αντίδραση συνολική μέσα και έξω από τα γήπεδα”, με “έγκαιρη πρόληψη και αποτελεσματική καταστολή”.

Το δε ευρωπαϊκό παρατηρητήριο οπαδικής βίας, ώστε η UEFA να προειδοποιεί και ενδεχομένως και να απαγορεύει μετακινήσεις οπαδών, αποτελεί ένα μέτρο με το οποίο δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει, τίθεται όμως το ερώτημα εάν θα αλλάξει κάτι, δεδομένου ότι και πριν τα τραγικά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια είχαν υπάρξει προειδοποιήσεις από το εξωτερικό προς τις ελληνικές αρχές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα