Ως τον “αδύναμο κρίκο” βλέπει την Λίνα Μενδώνη ο ΣΥΡΙΖΑ
Εκτέθηκε η υπουργός Πολιτισμού στην υπόθεση Λιγνάδη καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση. Εκτιμά πως αν δεν αποπεμφθεί οι ευθύνες μεταβαίνουν αυτόματα στον πρωθυπουργό
- 15 Φεβρουαρίου 2021 06:06
Σε (αρνητικό) πρόσωπο των ημερών αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έχοντας ήδη θέσει θέμα αποπομπής της. Αφορμή η παραίτηση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη που φέρεται να σχετίζεται με εμπλοκή του σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης. Η αξιωματική αντιπολίτευση μέμφεται την υπουργό για υποκριτική στάση στο ζήτημα αυτό με πρόθεση συγκάλυψης. Παράλληλα όμως υπαινίσσεται σαφώς ότι το θέμα σχετίζεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρεί μάλιστα ως οι ευθύνες μεταβιβάζονται αυτούσιες στον πρωθυπουργό εφόσον δεν θέσει εκτος κυβέρνησης την υπουργό Πολιτισμού.
Η κυβέρνηση από πλευράς της κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για χυδαία πολιτική εκμετάλλευση του πόνου των θυμάτων και ετοιμάζεται να απαντήσει με θεσμικές πρωτοβουλίες στο ελληνικό #meToo, καθώς και στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας
Ξεκάθαρη ως προς αυτό άλλωστε ήταν και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα που επισήμανε σε ανάρτησή του ότι «ο κος Μητσοτάκης οφείλει και να πάρει θέση αλλά και να δώσει εξηγήσεις. Για ποιο λόγο η κα Μενδώνη, ενώ γνώριζε, επί δυο εβδομάδες παρείχε πλήρη κάλυψη στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού; Αν ο λόγος δεν είναι οι εντολές του, τότε οφείλει να ζητήσει αμέσως την παραίτηση της Υπουργού του.Αν όμως ο λόγος είναι ότι ο ίδιος έσπευσε να δώσει λίγο από την κάλυψη της δικής του εξουσίας σε κάποιον που καταγγέλλεται για τόσο απεχθή εγκλήματα, να ξέρει ότι διέπραξε ασυγχώρητο ατόπημα».
Εκκρεμεί ερώτηση στην Βουλή
Αξίζει να θυμίσουμε ότι για το ζήτημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθυνθεί στη υπουργό Πολιτισμού μέσω της κοινοβουλευτικής οδού. Ζητώντας συγκεκριμένες εξηγήσεις και εμπλέκοντας το όνομα του πρωθυπουργού.
Χαρακτηριστικά σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή η τομεάρχης πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου θέτει στην Λίνα Μενδώνη το εξής ερώτημα: Αν «η απόφασή σας επί δύο εβδομάδες να επιβληθεί η σιωπή για την υπόθεση αυτή και άρα η ευθύνη της συγκάλυψης, παρά την κραυγή των σπουδαστών και σπουδαστριών της Ανώτατης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, ήταν αποκλειστικά δική σας ή ενεργήσατε κατόπιν συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό του οποίου, ως γνωστόν, επιλογή ήταν ο κ. Λιγνάδης;».
Σχολιάζοντας συνολικά την υπόθεση η Σία Αναγνωστοπούλου επισημαίνει: «Οι σπουδαστές και σπουδάστριες της Ανώτατης Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου είχαν εκδώσει ανακοίνωση με την οποία ανέφεραν πως έχουν βιώσει περιστατικά βίας τα οποία λόγω φόβου δεν έχουν καταγγείλει, η παραμικρή σκιά που πέφτει πάνω σε πρόσωπα που κατέχουν υψηλές θέσεις και που μάλιστα έχουν διοριστεί απευθείας από το επιτελικό κράτος, πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και ακαριαία».
Στο βάθος το πρωθυπουργικό περιβάλλον
Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης ήταν επιλογή του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ήδη από τον Μάιο του 2019 όταν στην Νέα Δημοκρατία εκτιμούσαν ότι θα κερδίσουν την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου. Επικαλείται μάλιστα εκδήλωση στην οποία είχε προαναγγελθεί -ως δημοσιογραφική εκτίμηση- ότι η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου θα καλυφθεί από τον Δημήτρη Λιγνάδη.
Επίσης συνδέει την υπόθεση αυτή με την ανάκληση της προκήρυξης για την πλήρωση της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου από την Λίνα Μενδώνη. Με το σκεπτικό ότι η προκήρυξη αυτή – όπως και άλλες – ήταν ασύμβατη με την νομοθεσία για το επιτελικό κράτος. Δηλαδή το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία μετά την ανάδειξή της σε κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου του 2019.
Παράλληλα πηγές της αντιπολίτευσης μνημονεύουν οτι η Λίνα Μενδώνη από το 1999 έχει θητεύσει αρκετές φορές γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Ώς εκ τούτου βρίσκεται δεκαετίες στον χώρο και γνωρίζεις πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι ώστε να μην μπορεί να επικαλεστεί άγνοια σε θέματα που ήταν ευρέως γνωστά στον καλλιτεχνικό χώρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέει την υπόθεση Λιγνάδη συνολικά με το καθεστώς «σιωπητήριου» που επιχειρεί να επιβάλλει η κυβέρνηση στην προβολή ειδήσεων που «αγγίζουν» το Μέγαρο Μαξίμου.
Επικαλείται μάλιστα το περίφημο σημείωμα που αναρτήθηκε στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ. Εκεί καταγράφονταν οδηγίες όχι μόνον για το πώς το ειδησεογραφικό τμήμα της ΕΡΤ θα χειριστεί το ζήτημα με το γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία αλλά και ότι αφορά τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Αναφέρεται ότι δεν πρέπει να προβάλλεται φωτογραφία του Δ.Λιγνάδη με άλλα πρόσωπα.
Το θέμα αυτό έθιξε σε αρθρογραφία του και ο Κώστας Ζαχαριάδης βουλευτής και τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναρωτώμενος: «Αλήθεια, κε Πρωθυπουργέ, ποιοι είναι αυτοί οι «άλλοι» που ξαφνικά δεν έπρεπε να παίζουν δίπλα στον κ. Λιγνάδη; Τον οποίο επίμονα, επί πολλές εβδομάδες κάλυπτε η κα Μενδώνη; Κυνισμός, υποκρισία, ιδιοτέλεια! Το μείγμα της κυβέρνησης των αρίστων».
Συνολικά πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εκτιμούν ότι είναι «απανωτά» τα χτυπήματα το τελευταίο διάστημα στο προφίλ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνουν και την πρακτική που ακολούθησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Όπως άλλωστε αναγράφεται σε πρωτοσέλιδο θέμα της «Αυγής» ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχει η εκτίμηση πως «η μέχρι πρότινος άριστα περιφρουρημένη εικόνα του πρωθυπουργού δεν λειτουργεί πλέον αντισταθμιστικά στις «αστοχίες και τους ερασιτεχνισμούς» των υπουργών».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr