Όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα δικαιοσύνης, δικαιωμάτων και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 241 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 71 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 60, το ΚΙΝ.ΑΛ με 42, η ΝΔ με 24, το ΜέΡΑ25 με 23 και το ΚΚΕ με 21.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 176 ερωτήσεις, 22 Επίκαιρες ερωτήσεις, 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ και 39 Αναφορές.

Δευτέρα 28.6.2021

ΜέΡΑ25: Τηλεοπτικά ρεπορτάζ από το κελί του συζυγοκτόνου πιλότου και ενώ τηλεφωνεί

Η βουλευτίνα του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα καταθέτει ερώτηση προς τον αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Θοδωρή Λιβάνιο και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τους τηλεοπτικούς σταθμούς που με ρεπορτάζ έδειξαν εικόνες από το εσωτερικό του κελιού στις φυλακές Κορυδαλλού που κρατείται ο συζυγοκτόνος Μπάμπης Αναγνωστόπουλος για την δολοφονία της συζύγου του, Καρολάιν. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά αφενός στους δημοσιογράφους που αποκαλούν φερόμενο τον καθ’ ομολογία δολοφόνο και αφετέρου στα πρόσωπα με δημόσιο βήμα που εμμένουν είτε στην εξωτερική εμφάνιση του δολοφόνου είτε στον πρότερο έντιμο βίο του. Οι αρμόδιοι πρόκειται να απαντήσουν στο εάν υπάρχει η δικαιοδοσία από τα τηλεοπτικά μέσα να δρουν με τέτοιο τρόπο και να δίνουν στην δημοσιότητα τέτοιες εικόνες και στο ποιές ενέργειες θα γίνουν ώστε να διασφαλιστεί πως η συγκεκριμένη υπόθεση δεν θα συνεχίσει να είναι βορά για λόγους τηλεθέασης ώστε να προστατευθεί η ψυχική υγεία του παιδιού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Δυνατότητα κατ΄εξαίρεσης χορήγησης ασφαλιστικής ικανότητας και σε όσους δεν έχουν καταβάλει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Ο Γεώργιος Κωτσός, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη αναφορικά με την μη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας όπως προβλέπεται με τα όσα ορίζονται στο Ν.4670/2020 (Α΄43), άρθρο 37, παρ. 8. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση σε αυτές τις δύσκολες ώρες, στάθηκε σύμμαχος στις επιχειρήσεις σχεδόν όλων των κλάδων, όμως τονίζεται πως πρέπει να προστατευθούν και οι οικονομικά ασθενέστεροι που πλήγηκαν από την κρίση του κορωνοϊού, η οποία οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις επιχειρηματίες να αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές τους εισφορές. Ο υπουργός θα κληθεί να απαντήσει στο εάν θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε να χορηγηθεί κατ’ εξαίρεση στους μη μισθωτούς, η ασφαλιστική ικανότητα και οι παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: Καθυστέρηση της πληρωμής της δεύτερης δόσης της προγραμματισμένης ενίσχυσης υπέρ των νέων αγροτών

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μπούμπας Κων/νος υποβάλλει ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό αναφορικά με την τα παράπονα νέων αγροτοπαραγωγών για την καθυστέρηση της πληρωμής της δεύτερης δόσης, στα πλαίσια του σχετικού προγράμματος ενισχύσεων για νέους αγρότες, όπου οι εν λόγω εντάχθηκαν, το 2017. Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι εμπλεκόμενοι στο συγκεκριμένο πρόγραμμα από διάφορες περιοχές της χώρας ισχυρίζονται, πως δεν έχουν φύγει καν οι σχετικοί με τις άνω πληρωμές «φάκελοι» των νέων αγροτών για την αρμόδια επί του θέματος. Η ερώτηση αφορά το εάν υπάρχει επιδίωξη να μεριμνήσει το Υπουργείο, άμεσα, ώστε να διευθετηθεί το πρόβλημα και να λάβουν οι δικαιούχοι νέοι αγρότες την αναμενόμενη δεύτερη δόση της προγραμματισμένης ενίσχυσης που δικαιούνται.

Δείτε την ερώτηση εδώ.


Τρίτη 29.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Πρωτοφανής παρεμπόδιση μαθητών να επισκεφθούν το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, λόγω εθνικότητας

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτουν ερώτηση στα Υπουργεία Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού και τους Παναγιώτη Μηταράκη, Νίκη Κεραμέως και Στέλλα Μενδώνη αντιστοίχως, με θέμα την άρνηση δωρεάν εισόδου ανηλίκων προσφύγων μαθητών που επισκέφθηκαν τον συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο με το ελληνικό σχολείο τους. Συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στο ότι η στοχοποίηση των μεταναστών και προσφύγων ως επικίνδυνης κοινωνικής ομάδας έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας τον τελευταίο καιρό, με ευθύνη κυρίως της κυβέρνησης και των ΜΜΕ. Οι αρμόδιοι θα κληθούν να απαντήσουν στο τί πρόκειται να συμβεί για το συγκεκριμένο γεγονός και για το πώς θα αποτραπούν τέτοιου είδους συμπεριφορές στο μέλλον.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Λογιάδης Γεώργιος, καταθέτει ερώτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Στέλλα Μενδώνη σχετικά με την άρνηση της αποδοχής της πρότασης και την ένταξη της Σπιναλόγκας στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Αναφέρεται ότι ενώ η Σπιναλόγκα είχε ενταχθεί στο προκαταρκτικό κατάλογο της UNESCO, η απόρριψη της έχει προκαλέσει απογοήτευση σε όλη την κοινωνία της Κρήτης καθώς είναι πάρα πολύ σημαντική όχι μόνο για την περιοχή του Αγίου Νικολάου και του Λασιθίου αλλά και για την Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα. Η ερώτηση αφορά το εάν θα υπάρξει επαρκής ενημέρωση για την αλλαγή της απόφασης και της τελικής απόρριψης αποδοχής της πρότασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.


Τετάρτη 30.6.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών

Ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, με θέμα τις τεράστιες καθυστερήσεις σε χειρουργεία απαραίτητα για τη θεραπεία ασθενών, στα νοσοκομεία της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στο παρόν υγειονομικό προσωπικό καθώς στην γενική αδυναμία των πολιτών να στηρίξουν οικονομικά ιδιωτικά νοσοκομεία εν μέσω πανδημίας. Οι ερωτήσεις τους προς τους αρμόδιους προσδιορίζονται στο εάν θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να επιδιωχθεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων σε όλη την επικράτεια, προκειμένου να συνεχιστούν τα χειρουργεία που επείγουν και στο εάν θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις που θα δώσουν μία ανάσα στον τομέα της υγείας δεδομένης της κατάστασης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Δυσοίωνο το μέλλον για τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Λογιάδης Γεώργιος, καταθέτει ερώτηση προς του υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις που υφίστανται ισχυρότατους κλυδωνισμούς. Όπως επισημαίνεται, ο αποκλεισμός του λιανεμπορίου από τα προγράμματα επανεκκίνησης της αγοράς, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα και ένα αβέβαιο μέλλον ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η στήριξη που έχει λάβει ως τώρα ο κλάδος δεν καλύπτει τα ιδιαίτερα προβλήματα και χαρακτηριστικά με αποτέλεσμα πολλοί να βρίσκονται σε αδιέξοδο με πολλά χρέη. Το ερώτημα αφορά το εάν θα δοθεί οικονομική ενίσχυση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και το εάν θα υπάρξει άμεσα ένα Πρόγραμμα Επανεκκίνησης του Λιανεμπορίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝ.ΑΛ: Διαλεύκανση της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη

Ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος του ΚΙΝ.ΑΛ απευθύνεται με ερώτηση στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ιωάννη Πλακιωτάκη σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του Σήφη Βαλυράκη. Συγκεκριμένα, το περιεχόμενο της ερώτησης αφορά την επί πέντε και πλέον μήνες υπόθεση που εξακολουθεί να παραμένει στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης μέσα στα στενά όρια των τοπικών υπηρεσιών του λιμενικού σώματος του Νομού Ευβοίας. Ο αρμόδιος Υπουργός θα κληθεί να απαντήσει στο εάν η έρευνα εξελίσσεται κατά νόμιμο τρόπο και στο εάν ο ίδιος αναλαμβάνει εκ της θέσεώς του τις ευθύνες προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση, να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη και στο ποιές γενικά ενέργειες πρόκειται να γίνουν για τον παραπάνω σκοπό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.


Πέμπτη 1.7.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ποια η στάση του Υπουργείου Πολιτισμού όταν το 2019 εμφανίστηκαν τα ίχνη του κλεμμένου σχεδίου του Moncalvo;

Στην Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Στέλλα Μενδώνη και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απευθύνουν ερώτηση οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Σία Αναγνωστοπούλου και Νικόλας Ηγουμενίδης σχετικά με το θέμα της κλοπής των 3 περίφημων πινάκων της Εθνικής Πινακοθήκης. Συγκεκριμένα, η συζήτηση αφορά τον 3ο πίνακα του Guglielmo Caccia (Moncalvo) που εκλάπη και ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2019, εμφανίστηκε σε ηλεκτρονικό κατάλογο γνωστού οίκου δημοπρασιών με έδρα τη Φλωρεντία, ο οποίος μετά την γνωστοποίηση αυτού του γεγονότος κατέβηκε από τον κατάλογο. Οι ερωτήσεις που τίθενται αφορούν στο ποιές ενέργειες προχώρησαν τα 2 Υπουργεία το επίμαχο διάστημα του 2019 όταν επισημάνθηκε η ομοιότητα του κλεμμένου πίνακα με τον πίνακα που αναρτήθηκε σε κατάλογο ξένου οίκου δημοπρασιών και στο γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητο να αποσταλεί άμεσα ειδικός να εξετάσει το ζήτημα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Πλήρης διδακτική απασχόληση των εκπαιδευτικών του κλάδου ΠΕ_ 78 των κοινωνικών επιστημών.

Ο Άγγελος Τσιγκρής, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, καταθέτει ερώτημα στην Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως αναφορικά με τις αλλαγές που συνέβησαν στα διδασκόμενα μαθήματα του Γενικού Λυκείου και συγκεκριμένα σε εκείνα του τομέα των κοινωνικών επιστημών. Γίνεται αναφορά στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και στην αφαίρεση του από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου, καθώς και στην μείωση των ωρών διδασκαλίας ή και στην πλήρη διακοπή άλλων παρόμοιων μαθημάτων που εντάσσονται στο συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο, στην Β’ και στην Α’ Λυκείου. Η ερώτηση που τίθεται αναζητά απάντηση σχετικά με το τί πρόκειται να συμβεί με την απασχόληση των εκπαιδευτικών του τομέα ΠΕ-78 των κοινωνικών επιστημών και πότε υπάρχει πρόβλεψη να εφαρμοστούν οι ληφθείσες αποφάσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.


Παρασκευή 2.7.2021

ΚΚΕ: Λήψη μέτρων για τους επαγγελματίες της εστίασης που δεν διαθέτουν υπαίθριους χώρους

Πέντε βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας απηύθυναν ερώτημα προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη και στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα σχετικά με τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες της εστίασης που έχουν αμιγώς κλειστούς ή περιορισμένους εξωτερικούς χώρους. Ταυτόχρονα, γίνεται αναφορά στην αδυναμία των επαγγελματιών αυτών που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα αστικά κέντρα, να στηρίξουν τα χρέη λόγω της πανδημίας και των τωρινών συνθηκών καθώς οι μεγάλες πόλεις θα ερημώσουν εξαιτίας των καλοκαιρινών διακοπών. Οι αρμόδιοι βουλευτές καλούνται να απαντήσουν ποιό είναι το μέλλον αυτών των επιχειρήσεων και τί μέτρα υποστήριξης προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει προκειμένου να τους βοηθήσει έμπρακτα και έγκαιρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής στο λεκανοπέδιο Αττικής

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Πέτρος-Βασίλης Σπανάκης ερωτά τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κων/νο Καραμανλή καθώς και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρεται σε κεντρικούς δρόμους που αντιμετωπίζουν σοβαρή κυκλοφοριακή συμφόρηση καθημερινά. Η ζέστη των τελευταίων ημερών και τα έργα που διενεργούνται σε μεγάλες λεωφόρους εμποδίζουν την σωστή λειτουργία κίνησης των αυτοκινήτων. Η ερώτηση αφορά την πρόθεση της Κυβέρνησης και των βουλευτών να ασχοληθούν με την επίλυση αυτού του ζητήματος και την παράλληλη συνεννόηση με τους Δήμους ώστε να δοθεί ένα οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Άμεση διόρθωση σχολικών συγγραμμάτων που διαδίδουν κακοποιητικό και αντιεπιστημονικό λόγο

Ο βουλευτής του κόμματος ΜέΡΑ25, Ηλίας-Κρίτων Αρσένης καταθέτει ερώτηση προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με την περίπτωση του αντιεπιστημονικού και ομοφοβικού περιεχομένου ενός σχολικού εγχειριδίου. Συγκεκριμένα, δηλώνεται ξεκάθαρα πως πλέον έγκριτοι επιστημονικοί φορείς παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), έχουν προχωρήσει εδώ και δεκαετίες σε αποχαρακτηρισμό των σεξουαλικών επαφών μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου ως παράγοντα εξάπλωσης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Λοιμώξεων. Η αναγραφή στο σχολικό βιβλίο στο κεφάλαιο που αφορά την υγιεινή, πληροφοριών αντίθετων αυτής της κυρίαρχης και επιστημονικά τεκμηριωμένης άποψης, δηλώνει ο βουλευτής, προκαλεί αγωνία αναφορικά με το εάν στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συγγράμματα με αναχρονιστικό περιεχόμενο. Οι ερωτήσεις που τίθενται είναι αφενός εάν τα σχολικά εγχειρίδια όλων των τάξεων και όλων των βαθμίδων θα ευθυγραμμιστούν με πλέον σύγχρονα δεδομένα και εάν θα αποκατασταθεί στο μέγιστο η επιστημονική αλήθεια με την ακύρωση της εξέτασης των μαθητών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα