Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
vouliwatch.gr

Ποια επίκαιρα ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας, παιδείας και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 186 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 59, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 41, η Νέα Δημοκρατία και το Κ.Κ.Ε. με 27, η ΜέΡΑ25 με 26 και το Κίνημα Αλλαγής με 6.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 113 Ερωτήσεις, 47 Αναφορές, 1 Α.Κ.Ε., 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 22 Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Δευτέρα 06.12.2021

Νέα Δημοκρατία: Λήψη συμπληρωματικών μέτρων στήριξης για τους εργαζόμενους στο χώρο της εστίασης

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Ευθυμίου Άννα, θέτει ερώτημα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σταϊκούρα Χρήστο και Γεωργιάδη Σπυρίδων-Άδωνι, αντίστοιχα, αναφερόμενη στην μειωμένη επισκεψιμότητα στους χώρους εστίασης, λόγω των αυστηρότερων υγειονομικών μέτρων.

Πιο αναλυτικά, η επιβολή rapid test σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, για να καθίσουν σε εξωτερικούς χώρους στα κέντρα εστίασης και διασκέδασης, οδήγησαν σε πτώση των εσόδων των επιχειρήσεων αυτών, με αποτέλεσμα να έρχονται αντιμέτωπες με την ενεργειακή ακρίβεια.

Οι συναρμόδιοι, λοιπόν, Υπουργοί ερωτώνται αν προτίθενται να λάβουν συμπληρωματικά μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων αυτών, όπως με την επέκταση της αποπληρωμής των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ή και με την παράταση της έναρξης εξόφλησης οφειλών κατά την περίοδο αυτής της κρίσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Αδυναμία έκδοσης βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου Covid -19 για εργαζομένους, οι οποίοι για λόγους υγείας, έχουν απαλλαγεί από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης έναντι αντιτίμου

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υποβάλλουν ερώτημα προς τους Υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πλεύρη Αθανάσιο και Πιερρακάκη Κυριάκο, αντίστοιχα, σχετικά με την πληρωμή διαγνωστικών ελέγχων απο τους εργαζόμενους που έχουν απαλλαχθεί από την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού κατά του covid-19, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Συγκεκριμένα, δεν εκδίδεται η βεβαίωση αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου των εν λόγω εργαζομένων, όταν αυτοί έχουν υποβληθεί σε δωρεάν διαγνωστικό έλεγχο, αντιθέτως εκδίδεται όταν απευθυνθούν σε ιδιωτική δομή επί πληρωμή. Ως εκ τούτου, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται για ποιο δεν εκδίδονται οι εν λόγω βεβαιώσεις για τους εργαζόμενους που έχουν απαλλαγεί από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό λόγω υγείας, καθώς και την υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου νόσησης έναντι αντιτίμου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Περιορισμός προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό έως και 80%

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μυλωνάκης Αντώνιος, καταθέτει ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, αναφορικά με τον περιορισμό των τακτικών προγραμματισμένων χειρουργείων, εκτός των πολύ σοβαρών, έως και 80%. Αποτέλεσμα της αναβολής των χειρουργείων είναι ο αυξημένος κίνδυνος επιδείνωσης της κατάστασης των ασθενών ή και πιθανές αποτυχίες των χειρουργείων, λόγω της μακράς αναμονής, ενώ παράλληλα οι ειδικευόμενοι χειρουργοί στερούνται πρακτικής εκπαίδευσης. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται σε τι ενέργειες θα προβεί για τον έγκαιρο προγραμματισμό των αναβληθέντων χειρουργείων και για την μη επιπλοκή κατά τη διάρκεια της επέμβασης λόγω της μακράς προεγχειρητικής αναμονής των ασθενών, αλλά και για την κάλυψη των κενών στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων χειρουργών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 07.12.2021

ΜέΡΑ25: Πόσοι από τους εκλιπόντες καθημερινά συνανθρώπους μας παθαίνουν διασωληνωμένοι μηχανικά αεριζόμενοι εκτός ΜΕΘ;

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μπακαδήμα Φωτεινή, διαμορφώνει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, με την οποία τονίζει ότι οι περισσότεροι θάνατοι που καταγράφονται στον ΕΟΔΥ είναι αποτέλεσμα κυβερνητικής ανευθυνότητας.

Συγκεκριμένα, αρκετοί βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι μηχανικά αεριζόμενοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ βρίσκονται σε κοινούς θαλάμους, με πρόχειρους αναπνευστήρες περιμένοντας εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο αρμόδιος, λοιπόν, Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, πόσοι από τους εν λόγω ασθενείς έχουν χάσει την ζωή τους από 1/11/2021, με ποια κριτήρια επιλέγονται ποιοι ασθενείς θα μπουν σε ΜΕΘ καθώς και πόσοι ασθενείς έχασαν την ζωή τους λόγω του ότι βρίσκονταν σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ενημέρωση και κατάρτιση για έμφυλα ζητήματα και θέσπιση μηχανισμού καταγγελιών έμφυλης βίας στις Ένοπλες Δυνάμεις

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καταθέτουν ερώτημα προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Παναγιωτόπουλο Νικόλαο, με το οποίο επικεντρώνονται στο εργασιακό περιβάλλον που επικρατεί στα Σώματα Ένοπλων Δυνάμεων, το οποίο ευνοεί σχέσεις προσωπικής εξουσίας ανάμεσα σε εργαζόμενους, άντρες και γυναίκες και κατ’ επέκταση παρενοχλητικές συμπεριφορές.

Για το λόγο αυτό συνίσταται η δημιουργία συνολικού θεσμικού πλαισίου εναντίον των διακρίσεων και των παρενοχλήσεων, η διαρκής και συστηματική ενημέρωση όλων των στελεχών των βαθμών των Ενόπλων Δυνάμεων για θέματα ισότητας, καθώς και η σύσταση μηχανισμού αναφοράς περιστατικών παρενόχλησης. Έτσι, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται πως θα εφαρμοστεί ο νόμος 4808/2021 περί εξάλειψης της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, καθώς και αν θα οργανωθούν ημερίδες ή εκδηλώσεις όπου θα τις παρακολουθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 08.12.2021

Νέα Δημοκρατία: Νομοθετική ρύθμιση για τη μη επιβολή προστίμων και τόκων στα αναδρομικά ποσά συντάξεων

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Σπανάκης Βασίλειος-Πέτρος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, σχετικά με τις δηλώσεις για αναδρομικές αποδοχές (συντάξεις) προηγούμενων ετών. Ειδικότερα, λόγω του ότι οι δηλώσεις αυτές είναι προσυμπληρωμένες και δεδομένου ότι ο φορολογούμενος συνταξιούχος δεν έχει την απαραίτητη εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, έχει την πεποίθηση ότι εκπλήρωσε τις φορολογικές του υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα να μην υποβάλλουν εγκαίρως τις δηλώσεις για τις αναδρομικές αποδοχές που καταβλήθηκαν πριν το ημερολογιακό έτος 2020 και έτσι να τους επιβάλλονται πρόστιμα των 100 ευρώ για κάθε δήλωση και τόκοι. Ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει αν προτίθεται να προβεί στην μη επιβολή προστίμου και στην μη καταβολή τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει πρόγραμμα μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης («foundation year»)

Πλειάδα βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υποβάλλουν ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, σχετικά με την θεσμοθέτηση του προγράμματος μεταπτυχιακής βασικής κλινικής εκπαίδευσης, το λεγόμενο «foundation year», ως προϋπόθεση για πρόσβαση στην θητεία υπαίθρου («αγροτικό»), των αποφοίτων Ιατρικών Σχολών.

Τα ζητήματα που εγείρονται είναι ότι θα δημιουργηθούν θέσεις στα νοσοκομεία, τις οποίες δεν θα καλύψουν ούτε ειδικευόμενοι, ούτε αγροτικοί, αλλά μαθητευόμενοι πρακτικής άσκησης, με αποτέλεσμα οι προσλήψεις γιατρών να παραμένουν σε λίστα αναμονής.

Παράλληλα υποβαθμίζεται το πτυχίο και η επάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας που παρέχει η Ιατρική Σχολή. Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν υπάρχει σχετική εισήγηση από το ΚΕΣΥ, αν έχουν ερωτηθεί οι Ιατρικές Σχολές για το εν λόγω ζήτημα, καθώς και ποιος ο στόχος αυτού του σχεδιασμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Μείωση συντελεστών Φ.Π.Α. στα νησιά

Τέσσερις βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, θέτουν ερώτηση στα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομικών και Τουρισμού, αναφερόμενοι στην συμφωνία της Ecofin για την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α. έως και κατά 30%, στα νησιά του Αιγαίο, από την 01.01.2025 και ύστερα.

Ο προβληματισμός που γεννάται είναι για ποιο λόγο εξαιρούνται τα υπόλοιπα νησιά της χώρας, όπως τα νησιά του Ιονίου, εφόσον και αυτά αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και τις ίδιες προκλήσεις από την πανδημία, αλλά και τις ίδιες συνθήκες νησιωτικότητας, αλλά και γιατί η Κυβέρνηση δεν επιδίωξε την διαβούλευση με τις υποεπιτροπές των νησιωτικών και ορεινών περιοχών για το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης αυτών.

Έτσι, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν θα επεκταθεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου και στα υπόλοιπα νησιά της χώρας και αν στοχεύουν με το εν λόγω μέτρο στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 09.12.2021

ΜέΡΑ25: Πρακτικά των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για θέματα δημόσιας υγείας εν μέσω πανδημίας

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μπακαδήμα Φωτεινή, απευθύνει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε., προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, με την οποία ζητάει την κατάθεση στην Βουλή των πρακτικών και των Εισηγήσεων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, των Γνωμών της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του Covid-19 και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολίων, ώστε να αρθούν οι όποιες αμφιβολίες για την εγκυρότητα των αποφάσεων της κυβέρνησης, σχετικά με την χορήγηση δόσεων εμβολιασμού.

Όμως η δημοσιοποίηση των πρακτικών αυτών θα έπληττε «την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της Επιτροπής». Γι’ αυτό το λόγο, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν θα δοθούν τα εν λόγω πρακτικά με πλήρως καλυμμένα τα ονόματα των συμμετεχόντων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Υπάρχουν κλίνες “VIP” ΜΕΘ COVID _19 ; Τί απαντά το Υπουργείο Υγείας; Να κατατεθούν στην Βουλή όλα τα στοιχεία για τον αριθμό των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και τον αριθμό των θανάτων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. διατυπώνουν ερώτηση & Α.Κ.Ε., προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, επίκεντρο της οποίας είναι οι κλίνες ΜΕΘ που προορίζονται για «VIP» ασθενείς.

Πιο ειδικά, υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, ενώ παράλληλα non covid ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ. Ο αρμόδιος, λοιπόν, Υπουργός καλείται να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων, όπως στο πόσοι ασθενείς covid παρέμεναν διασωληνωμένοι εντός και εκτός ΜΕΘ, πόσοι ήταν σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ, ποιο είναι το ποσοστό θνητότητας αυτών, ποια είναι η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid από το Σεπτέμβριο του 2021 και πόσες έχουν διατεθεί από ιδιωτικές κλινικές και κυρίως αν υπήρχε προτεραιοποίηση ασθενών με βάση την ιδιότητά τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Πρόβλημα με τη πιστοποίηση του εμβολιασμού για τη COVID _ 19 που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού

Οι βουλευτές του Κ.Κ.Ε., Λαμπρούλης Γιώργος, Γκιόκας Γιάννης και Συντυχάκης Μανώλης, καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Εξωτερικών, Πλεύρη Αθανάσιο και Δένδια Νικόλαο-Γεώργιο, αντίστοιχα, σχετικά με την μη αποδοχή από το ελληνικό σύστημα των δύο πρώτων δόσεων εμβολιασμού αν αυτές έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Πιο αναλυτικά, αν οι Έλληνες του εξωτερικού κάνουν την τρίτη δόση στην Ελλάδα, τότε αυτή θα καταγραφεί ως πρώτη. Δεδομένου του παραπάνω προβλήματος, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να αναγνωρίζεται η πιστοποίηση του εμβολιασμού για την Covid-19 των Ελλήνων του εξωτερικού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 10.12.2021

ΜέΡΑ25: Η ισοπεδωτική μονοφωνία των Ολιγαρχών πλήττει βάναυσα τη Δημοκρατία μας

Τέσσερις βουλευτές του ΜέΡΑ25, απευθύνουν ερώτημα προς τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με αφορμή ένα περιστατικό, όπου έγινε απόπειρα διακοπής σατιρικής παράστασης από άτομα που εργάζονται, αλλά και που διάκεινται θετικά στον επιχειρηματία κ. Μαρινάκη.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για μια στρεβλή μονοφωνία, καθώς οι εν λόγω υπάλληλοι και επιχειρηματίες πιστεύουν πως έχουν την δυνατότητα να διακόπτουν παραστάσεις που θεωρούν πως τους προσβάλλουν ή δεν είναι της αρεσκείας τους, περιθωριοποιώντας έτσι την δημοκρατία και ενισχύοντας την λογοκρισία.

Ο πρωθυπουργός ερωτάται πως σκοπεύει να εξασφαλίσει πως δεν θα συμβούν αντίστοιχα περιστατικά στο μέλλον, καθώς και αν είναι ικανοποιημένος από την ποιότητα ενημέρωσης και ελευθερίας έκφρασης στην χώρα μας.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του NEWS 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα