Όσα είδαμε στην ομιλία του Ράμα – Το Κλειστό Γαλατσίου δεν ήταν αρκετό για τους Αλβανούς

Διαβάζεται σε 14'
Όσα είδαμε στην ομιλία του Ράμα – Το Κλειστό Γαλατσίου δεν ήταν αρκετό για τους Αλβανούς
Χιλιάδες κόσμου στο Κλειστό Γαλατσίου για την ομιλία του Έντι Ράμα EUROKINISSI

Χιλιάδες κόσμου βρέθηκαν μέσα και έξω από το Christmas Theatre στο Γαλάτσι για να υποδεχτούν τον Αλβανό πρωθυπουργό, να ανταμώσουν και να… ξεφαντώσουν με χορούς, τραγούδια και συνθήματα για τη χώρα τους. Το NEWS 24/7 ήταν εκεί.

Η άφιξη του Έντι Ράμα στην Ελλάδα αποδείχτηκε ιστορικό γεγονός για τους χιλιάδες Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα -και όχι μόνο- και οι οποίοι συνέρρευσαν και κατέκλυσαν το Κλειστό Γαλατσίου, το πρωί της Κυριακής. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που… δεν χώραγαν.

Το NEWS 24/7 ήταν εκεί, σε μία εκδήλωση που κράτησε περισσότερες από 5 ώρες και έμοιαζε με ένα άνευ προηγουμένου αντάμωμα και ξεφάντωμα 6.000 και πλέον ανθρώπων.

Το Christmas Theatre βάφτηκε κόκκινο, με εκατοντάδες σημαίες της Αλβανίας, αλλά και της Ελλάδας, ακόμη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα χέρια μικρών παιδιών, μέχρι και μπλουζάκια για τον Έντι Ράμα.

 

Προσέλευση κόσμου στην ομιλία του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι
Προσέλευση κόσμου στην ομιλία του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι NEWS 24/7

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

 

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

 

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

 

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

“Ο Ράμα θέλει να γυρίσουμε στην Αλβανία”

Χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας άρχισαν να συγκεντρώνονται λίγο μετά τις 9 το πρωί της Κυριακής (12/05) στο Κλειστό Γαλατσίου, όπου ήταν προγραμματισμένη η ομιλία του Αλβανού πρωθυπουργού, σε μία επίσκεψη που ήρθε έναν χρόνο μετά τη φυλάκιση του Φρέντυ Μπελέρη και έφερε την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

Πούλμαν από όλη την Ελλάδα, αλλά και Αλβανοί υπήκοοι από κάθε περιοχή της Αθήνας βρέθηκαν στο κλειστό Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου, ενώ ο Έντι Ράμα από νωρίς το πρωί -όπως άλλωστε και τις προηγούμενες ημέρες- φρόντισε να τους βάλει στο κλίμα με μια ανάρτηση στο Facebook με… συρτάκι.

NEWS 24/7

Φτάνοντας στο Κλειστό Γαλατσίου, όσο οι μεγάλες ουρές άρχισαν να σχηματίζονται έξω από το Christmas Theatre, μία ηλικιωμένη κυρία, με τη σημαία της Αλβανίας τυλιγμένη γύρω της, φώναζε: “Ράμα σ’ αγαπάμε”. Στον εξωτερικό χώρο, η ατμόσφαιρα ήταν από νωρίς γιορτινή, δικαιώνοντας τον αρχικό στόχο του Έντι Ράμα: Να φέρει τους Αλβανούς της Ελλάδας κοντά, με απώτερο στόχο “Να μας πείσει να γυρίσουμε στην χώρα μας“, όπως μάς είπε μία άλλη παρευρισκόμενη.

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

“Είμαι περήφανη που είμαι Αλβανίδα, είμαι περήφανη για τον Ράμα και πιστεύω ότι θα μας στηρίξει” ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο NEWS 24/7.

Αλβανοί υπήκοοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του πρωθυπουργού της χώρας, αναφέροντας πως “έχει πάει πολλά βήματα μπροστά την Αλβανία”, ενώ άλλοι δήλωσαν πως σημαίνει πολλά το γεγονός ότι ήρθε στην Ελλάδα. “Μας δείχνει ότι είναι εδώ για εμάς“, είπε ένας από τους παρευρισκόμενους.

Δεν έλειψαν όμως και οι αντίθετες φωνές. Λίγα μέτρα μακριά, μία γυναίκα μαζί με τον σύζυγό της, δεν έμπαινε με τα ίδια συναισθήματα στον χώρο. Η ίδια ζει στην Ελλάδα τα τελευταία 32 χρόνια και έδωσε το “παρών” στο Κλειστό Γαλατσίου για να δει “τι θα μας πει και τι θα μας υποσχεθεί”, όπως χαρακτηριστικά είπε στο NEWS 24/7.

Σε ερώτηση μάλιστα για το τι σημαίνει για εκείνη το ότι ο Έντι Ράμα επισκέφθηκε την Ελλάδα για να μιλήσει στους ομοεθνείς του, η ίδια έκανε λόγο για “κοροϊδία” από την πλευρά του, αφού όπως εξήγησε, “μάς ζητάει να γυρίσουμε πίσω για να φτιάξουμε την Αλβανία. Θα αφήσουμε αυτό που έχουμε χτίσει εδώ για να πάμε πίσω; […] Η Αλβανία ό,τι έφτιαξε, έφτιαξε. Δεν κάνει για εμάς πια”.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που, μιλώντας στο NEWS 24/7, έμοιαζαν να γυρίζουν την πλάτη στο “κάλεσμα” του Έντι Ράμα: “Έχουμε στήσει τη ζωή μας εδώ. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω πια”, μας είπε ένας 50χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ ένας 23χρονος, δήλωνε μεν “περήφανος Αλβανός”, χωρίς όμως να κρύψει τη χαρά του για το γεγονός ότι “ευτυχώς έχω καταφέρει να κάνω τα χαρτιά μου στην Ελλάδα. Δεν γυρίζω πίσω”.

Στην ομιλία του Έντι Ράμα βρέθηκαν, επίσης, πολλοί δημοσιογράφοι. Ανάμεσά τους και -ίσως- ο πιο γνωστός δημοσιογράφος της Αλβανίας, ο Blendi Fevziu. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να βγάλουν φωτογραφίες μαζί του στην κατάμεστη από κόσμο και οχήματα Λεωφόρο Βεΐκου.

Σε συζητήσεις με Αλβανούς δημοσιογράφους, η κοινή συνισταμένη έδειχνε τη βασική επιδίωξη του Αλβανού πρωθυπουργού μέσω της ομιλίας του στην Αθήνα: “Θέλει να δώσει ένα κίνητρο στους Αλβανούς να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Είναι πολύ δύσκολο αυτό που θέλει να πετύχει”.

“Έπρεπε να έχουν δώσει μεγαλύτερο χώρο”

Αρκετοί ήταν εκείνοι, πάντως, που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον συγκεκριμένο χώρο, δεδομένης της αλβανικής κοινότητας που ζει στην Ελλάδα, που αποτελεί την πολυπληθέστερη και πιο ενσωματωμένη ομάδα μεταναστών στη χώρα.

Προσέλευση κόσμου στην ομιλία του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι
Προσέλευση κόσμου στην ομιλία του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι NEWS 24/7

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, άλλωστε, το γεγονός ότι δεν δόθηκε μεγαλύτερος χώρος για τις ανάγκες της ομιλίας, τροφοδότησε σκέψεις για πραγματοποίησή της στην Πλατεία Συντάγματος. Εν τέλει, παραχωρήθηκε το κλειστό του Γαλατσίου, το οποίο ωστόσο αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει τις χιλιάδες κόσμου.

Η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη που το Κλειστό Γαλατσίου γέμισε, με αρκετό κόσμο να αναγκάζεται να μην μπορεί να παρακολουθήσει την ομιλία, αλλά ούτε και την εκδήλωση, με αποτέλεσμα αρκετοί να μείνουν εκτός του χώρου και να στρέφουν το βλέμμα τους στην μεγάλη οθόνη που είχε στηθεί και μετέδιδε όσα εκτυλίσσονταν στο Κλειστό.

“Έπρεπε να έχει δοθεί μεγαλύτερος χώρος”, δήλωσαν πολλοί από τους ανθρώπους που βρέθηκαν στην ομιλία, ενώ την ίδια δυσαρέσκεια λάβαμε ακόμη και από ανθρώπους ασφαλείας τόσο του Έντι Ράμα όσο και του ίδιου του Κλειστού.

Γλέντι με παραδοσιακά και… ραπ

Μολονότι έξω από το Κλειστό Γαλατσίου τα μέτρα ασφαλείας ήταν από νωρίς το πρωί αυξημένα, καθώς αστυνομικοί με πολιτικά και περιπολικά ήταν ακροβολισμένα σε όλους τους χώρους περιμετρικά του γηπέδου, δεν συνέβη το ίδιο και στο εσωτερικό, όπως φαίνεται σε βίντεο που καταγράψαμε.

Αλβανικές σημαίες κυμάτιζαν στις κατάμεστες -πια- εξέδρες και κάποια “Έντι, Έντι” ακούγονταν τακτικά από το πλήθος, για να δονήσουν τον χώρο, όσο ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα για τη στιγμή που ο Αλβανός πρωθυπουργός θα ανέβαινε στη σκηνή.

Η αναμονή “έσπασε” όταν στήθηκε πραγματικό γλέντι στο γήπεδο, με παραδοσιακή μουσική και χορό μπροστά από τη σκηνή, με τη συμμετοχή ατόμων όλων των ηλικιών, κυρίως νέων, ακόμη και πολιτιστικών συλλόγων που έδωσαν τον ρυθμό, φορώντας παραδοσιακές στολές.

Την αρχή στις live εμφανίσεις έκανε ο Yli Baka, ένας από τους πιο γνωστούς λαϊκούς τραγουδιστές της Αλβανίας.

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκε ο ράπερ Noizy, προκαλώντας πανικό στους νεαρότερους παρευρισκόμενους. Πρόκειται για τον πιο διάσημο ράπερ της Αλβανίας. “Φανταστείτε κάτι σαν τον Light στην Ελλάδα, αλλά πολύ καλύτερο και γνωστό στην Ευρώπη”, είπε ένας 18χρονος που τον βιντεοσκοπούσε όσο βρισκόταν στη σκηνή. Οι 2 εκατομμύρια followers που έχει ο Noizy στο Instagram επιβεβαίωσαν τον πιτσιρικά για τον ράπερ που προκάλεσε χαμό στο κλειστό του Γαλατσίου.

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

“Η πιο όμορφη επίσκεψη” και το μήνυμα Μπελέρη

Μόλις ανέβηκε στη σκηνή ο Έντι Ράμα, ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Αλβανίας, την ώρα που το κοινό παραληρούσε.

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

Ο Αλβανός πρωθυπουργός απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους ζητώντας τη στήριξή τους στις εκλογές του επόμενου έτους, ενώ παράλληλα κάλεσε τους επιχειρηματίες συμπατριώτες του να επενδύσουν στην Αλβανία. Στη διάρκεια της ομιλίας του πάντως, η οποία διήρκησε μια περίπου ώρα, δεν έλειψαν και οι αντιδράσεις από αρκετούς παρευρισκόμενους.

 

Στον απόηχο της δήλωσης του Φρέντυ Μπελέρη, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη φυλάκισή του, έρχεται στην Αθήνα για να προκαλέσει και να φοβίσει τα ελληνικά χωριά, ο κ. Ράμα υπογράμμισε πως “δεν ήρθε να προκαλέσει”.

Χαρακτήρισε την επίσκεψή του στην Αθήνα “την πιο όμορφη”, ενώ στη συνέχεια ζήτησε και συγνώμη για τα όποια λάθη του.

Συγκεκριμένα, είπε: “Ζητώ συγγνώμη για οποιοδήποτε λάθος νομίζετε ότι έχω κάνει, αλλά ποτέ δεν πρόδωσα αυτούς που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, έστω και μια φορά για αυτήν την εξαιρετική τιμή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν άνδρα στη ζωή του να ηγείται της χώρας του. Δεν υπάρχει καμία υλική, οικονομική δύναμη, άτομο ή κράτος που να μπορεί να με δελεάσει ή να με πιέσει να λειτουργήσω πίσω από την πλάτη σας και να παραβιάσω τα συμφέροντα. Αυτή ήταν η πιο όμορφη επίσκεψή μου στην Αθήνα και δεν το πιστεύω θα υπάρξει ομορφότερη“.

Στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία και στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Θα ήθελα επίσης να στείλω εκ μέρους σας ένα μήνυμα στον φίλο μου που εκλέχτηκε από τον λαό αυτής της χώρας για να ηγηθεί της Ελλάδας, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 1886 ο ποιητής μας Naim Frasheri έγραψε το ποίημά του στα ελληνικά “Ο αληθινός πόθος των Αλβανών”. Ας ζήσουμε με όλους τους γείτονες με τάξη και ειρήνη, ας μην γίνουμε εχθροί και ας πολεμήσουμε. Πολλά ευχαριστώ από εμένα και τους Αλβανούς της Ελλάδας”.

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

Δείτε τα… highlights της ομιλίας του Έντι Ράμα στο Γαλάτσι

Το Christmas Theatre όπου πραγματοποιείται η ομιλία του Έντι Ράμα
Το Christmas Theatre όπου πραγματοποιείται η ομιλία του Έντι Ράμα NEWS 24/7

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

 

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7
NEWS 24/7
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7
 
Ομιλία του Έντι Ράμα στο κλειστό του Γαλατσίου NEWS 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα