Όταν η ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ “αγάπησε” το Ισραήλ
Διαβάζεται σε 6'Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς, με “μπροστάρηδες” στελέχη που έχουν αντισημιτικό παρελθόν, όπως Γεωργιάδης και Πλεύρης
- 15 Οκτωβρίου 2023 08:24
Στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα από την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, στην Εβραϊκή Συναγωγή Αθηνών, την περασμένη Πέμπτη, το παρόν έδωσαν μεταξύ άλλων οι Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης. Κάτι που μερικά χρόνια πριν θα φάνταζε αδιανόητο.
Οι υπουργοί Επικρατείας και Εργασίας, όπως και ο συνοδοιπόρος τους από το ΛΑΟΣ στη ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ξεκίνησαν βέβαια την πολιτική τους καριέρα από την άκρα δεξιά, “πουλώντας” μεταξύ άλλων και αντισημιτισμό. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης άλλωστε κατηγορούσε τους Εβραίους για την 11η Σεπτεμβρίου και μετά την επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα το 2008 έλεγε πως “οι Εβραίοι μυρίζουν αίμα”.
Ο κ. Γεωργιάδης έγινε ως γνωστόν διάσημος από τις τηλεπωλήσεις βιβλίων. Ένα από τα βιβλία που διαφήμιζε με το χαρακτηριστικό του στυλ το 2006 είχε τίτλο: “Οι Εβραίοι: Όλη η αλήθεια”. Το αντισημιτικό αυτό βιβλίο είχε γράψει ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, πατέρας του Θάνου Πλεύρη.
Ο νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ βέβαια εσχάτως “αποκήρυξε” τον πατέρα του, όταν ως δικηγόρος του Γιάννη Λαγού, χαιρέτησε ναζιστικά ενώπιον της Μάγδας Φύσσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής.
Η αρχή της κωλοτούμπας
Ο Πλεύρης ο νεότερος όμως, όπως και ο κ. Γεωργιάδης και ο κ. Βορίδης έχουν εδώ και καιρό επιδοθεί σε μία προσπάθεια να λειάνουν τον πολιτικό τους λόγο, διατηρώντας όμως την ακροδεξιά ουσία των πολιτικών τους απόψεων. Και ειδικότερα έχουν επιδοθεί από το 2014 και μετά σε μία προσπάθεια να αποτινάξουν την ταμπέλα του αντισημίτη και να πάρουν τα “εύσημα” του κράτους του Ισραήλ.
Προφανώς δεν αγάπησαν βέβαια ξαφνικά τον εβραϊκό λαό. Αλλά διαπίστωσαν, όταν εγκατέλειψαν το ΛΑΟΣ για τη σαμαρική τότε ΝΔ, πως δεν θα μπορούσαν να κάνουν πολιτική καριέρα ως στελέχη κόμματος εξουσίας με αντισημιτικές σκιές πάνω τους. Εξάλλου και οι τρεις υπήρξαν θαυμαστές του Ντόναλντ Τραμπ και επιθυμούσαν γενικότερα καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Τα ταξίδια Γεωργιάδη στο Ισραήλ
Το 2017 λοιπόν ο κ.Γεωργιάδης είχε ζητήσει συγγνώμη από την Εβραϊκή κοινότητα με αφορμή την Ημέρα Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το Μάρτιο του 2018 ο κ. Γεωργιάδης επισκέφθηκε μάλιστα το Ισραήλ, προκειμένου όπως ο ίδιος δήλωσε να βγάλει από πάνω του την κατηγορία του αντισημιτισμού.
Κατά την επίσκεψη εκείνη στο Ισραήλ, ο κ. Γεωργιάδης έκανε λόγο για “την ανάγκη στενών σχέσεων με το Ισραήλ”, για “τα κοινά γεωπολιτικά μας συμφέροντα” και “τις απειλές που δέχεται το Ισραήλ και η Δύση γενικότερα”. Επιτέθηκε μάλιστα στους Παλαιστίνους, υποστηρίζοντας ότι καπηλεύονται το όνομα Παλαιστίνη “όπως οι Σκοπιανοί το όνομα της Μακεδονίας”!
Σημειωτέον ότι την περίοδο εκείνη γενικότερα η ΝΔ, υπό τη νέα τότε ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήθελε να συσφίξει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, προσβλέποντας σε ενεργειακή και αμυντική συνεργασία στο μέλλον.
Τα γαλάζια ανοίγματα στο Ισραήλ
Έτσι ουκ ολίγα γαλάζια στελέχη είχαν κάνει ανοίγματα στο Ισραήλ (το οποίο είχαν επισκεφθεί ο Βασίλης Κικίλιας ως τομεάρχης Άμυνας, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ως τομεάρχης Εξωτερικών, αλλά και ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης) , με αποκορύφωμα την επίσκεψη του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο του 2018.
Και αυτό καθώς με αιχμή την αναζήτηση στρατιωτικών συμμαχιών ενάντια στην Τουρκία, στη ΝΔ έβλεπαν ως αναγκαιότητα την εμβάθυνση της συνεργασίας με το Ισραήλ και τη δημιουργία ενός άξονα δυνάμεων σε αυτή την κατεύθυνση με χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, ενδεχομένως η Σαουδική Αραβία και κάποιες χώρες των Βαλκανίων.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι από τότε είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τον αγωγό East Med με τις ευλογίες των ΗΠΑ. Συζήτηση την οποία πρόσφατα επανέφερε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά την τριμερή Ελλάδας- Κύπρου- Ισραήλ στη Λευκωσία.
Οι συγνώμες Βορίδη στους Εβραίους
Πίσω στο 2018, στην Αθήνα ο κ.Βορίδης προσπαθούσε και εκείνος να αποτινάξει το αντισημιτικό και ακροδεξιό παρελθόν του ως επικεφαλής της φασιστικής νεολαίας της ΕΠΕΝ, όπου υπενθυμίζεται ότι τον διαδέχθηκε ο μετέπειτα αρχηγός της ΧΑ και πλέον καταδικασθείς για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, Νίκος Μιχαλολιάκος.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο κ. Βορίδης χαρακτήριζε “σωστή και δίκαιη” την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ήδη βέβαια από το 2014 όταν η εβραϊκή κοινότητα είχε διαμαρτυρηθεί για τον ορισμό του ως υπουργού Υγείας το 2014 επί κυβερνήσεως Σαμαρά, ο κ. Βορίδης είχε αρχίσει τις συγνώμες. Με επιστολή του είχε εκφράσει τη δέσμευσή του να δώσει τέλος στην αντισημιτική ρατσιστική προκατάληψη, η οποία παραδέχθηκε ότι “είναι ξεκάθαρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας”.
Δεν κατάφερε πάντως να πείσει για τις προθέσεις του, καθώς το 2019 ανώτατο διπλωματικό στέλεχος δήλωνε ότι το κράτος του Ισραήλ δε θα συνεργαζόταν μαζί του ως υπουργού τότε Αγροτικής Ανάπτυξης.
Πλεύρης κατά Πλεύρη
Όπως προαναφέρθηκε, ο Θάνος Πλεύρης αποκήρυξε τον πατέρα του για το ναζιστικό χαιρετισμό μέσα στο δικαστήριο τον περασμένο Μάρτιο. Έκανε μάλιστα λόγο για αποκτήνωση. Βέβαια ο νεότερος Πλεύρης είχε όπως και οι Βορίδης- Γεωργιάδης προ πολλού ξεκινήσει την προσπάθεια να καθαρίσει την εικόνα του.
Το 2014 έκανε ένα πρώτο βηματάκι αναφερόμενος, με αφορμή την επέτειο της εισβολής των ναζί στην Αθήνα, στο Ολοκαύτωμα. Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών του επιτέθηκαν όμως γιατί δεν προσδιόρισε ως κύρια θύματα του Ολοκαυτώματος τους Εβραίους. Αλλά και ζήτησε να αποδοκιμάσει το αντισημιτικό βιβλίο του πατέρα του.
Το 2017 ο κ. Πλεύρης μιλούσε πλέον για Ολοκαύτωμα των Εβραίων, ακολουθώντας στο δρόμο της.. μετάνοιας Βορίδη και Γεωργιάδη. Όταν δε ανέλαβε υπουργός Υγείας το 2021 και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, με ανακοίνωση του δήλωσε την αντίθεση του σε κάθε μορφή αντισημιτισμού και διαχώρισε τη θεση του από τις απόψεις του πατρός του.
Τι λένε σήμερα για τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημερα μάλιστα έχει φτάσει στο σημείο να ζητά αναθεώρηση του καθεστώτος ασύλου για τους Παλαιστίνιους που ζουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα, εφόσον πανηγύρισαν για το χτύπημα της Χαμάς όπως είπε.
Ο δε κ. Γεωργιάδης φρόντισε να τονίσει σε δηλώσεις του ότι έκλαιγε στην επιμνημόσυνη τελετή. Υποστήριξε επίσης ότι: “Το Ισραήλ είναι υποχρεωμένο να κάνει αυτή την εισβολή. Ο ισραηλινός Πρωθυπουργός ή υπουργός Άμυνας τι θα πουν στον λαό τους; Ότι θα μπαίνουν στα σπίτια και θα σφάζουν τα μωρά και δεν θα αντιδράσουμε; Η Χαμάς χρησιμοποιεί τον πληθυσμό της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδα για να εμποδίσει τις στρατιωτικές επεμβάσεις”.
Ενώ ο κ. Βορίδης δήλωσε υπερήφανος για τη στάση της κυβέρνησης υπέρ του Ισραήλ, ως “καθαρη θέση απέναντι σε άθλιες τρομοκρατικές ενέργειες”.