Όταν ο Κλίντον ‘τα άκουσε’ από τον Κωστή Στεφανόπουλο
Η ιστορική ομιλία του Κωστή Στεφανόπουλου ενώπιον του Μπιλ Κλίντον την 19η Νοεμβρίου 1999 (Vid)
- 20 Νοεμβρίου 2016 22:46
Το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου 1999, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος παραθέτει γεύμα προς τιμήν του Μπιλ Κλίντον. Η ομιλία του Έλληνα Προέδρου που απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών, έμεινε στην ιστορία καθώς μίλησε με σκληρή αλλά δίκαιη γλώσσα.
Ο Κωστής Στεφανόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις – οι οποίες την εποχή εκείνη ήταν ιδιαιτέρως τεταμένες – και στο Κυπριακό. Είπε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν επιτρέπεται να εξαρτηθεί από την προηγούμενη λύση του κυπριακού προβλήματος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για τη Συνθήκη της Λωζάνης. Είπε πως «οι διεκδικήσεις επί διαφόρων νήσων και νησίδων του Αιγαίου δεν θα έπρεπε ούτε ως σκέψεις να διατυπωθούν, αν η Τουρκία θυμάται τις υποχρεώσεις της, που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 16 της οποίας παρητήθη παντός δικαιώματος και οποιουδήποτε τίτλου επί νήσων κειμένων πέραν των τριών μιλλίων από τις ακτές της, με εξαίρεση την Ιμβρο, Τένεδο και τη νήσο των Λαγωών».
Αν και είχαν περάσει μόλις λίγοι μήνες από την έναρξη των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, ο Κωστής Στεφανόπουλος απέφυγε να αναφερθεί στον πόλεμο. Συνεργάτες του έλεγαν ότι δεν ήθελε να αποδυναμώσει την όλη διατύπωση των ελληνικών θέσεων για τα εθνικά θέματα. Οι εφημερίδες έγραφαν την επόμενη ημέρα πως ο λόγος του Στεφανόπουλου είχε μεγάλη απήχηση και ενόχλησε εμφανώς τον Κλίντον. Οι αναφορές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό ικανοποίησαν τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Οι εφημερίδες ειδικά όσες στήριζαν τη ΝΔ έπλεξαν το εγκώμιο του Προέδρου αναφέροντας πως «οι Αμερικανοί ενοχλήθηκαν». Ακόμα και τα μικρότερα κόμματα όπως ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ εκφράστηκαν θετικά για τον λόγο του Προέδρου. Μόνο το ΚΚΕ σχολίασε ελαφρώς επικριτικά. Ο Ριζοσπάστης έγραφε ότι ο Στεφανόπουλος «δεν ζήτησε ευθέως λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αλλά με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης». Υποστήριξε ότι επί της ουσίας η ομιλία Στεφανόπουλου ήταν μια ομολογία αποδοχής και συναίνεσης στα εγκλήματα της νέας τάξης πραγμάτων.
Πηγή: mixaniotouxoronou.gr