Όταν ο Τσιόδρας “κρύφτηκε” πίσω από τον Κικίλια
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας παρείχε στη Βουλή αναλυτικότατη ενημέρωση. Όταν όμως ρωτήθηκε –προσωπικά- για σημαντικά ζητήματα διαφάνειας, "το άφησε" στον Βασίλη Κικίλια.
- 04 Φεβρουαρίου 2021 06:04
Μια παράξενη εξέλιξη επιφύλαξε το «κλείσιμο» της συζήτησης για την πανδημία που πραγματοποιήθηκε χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με την παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Στο τέλος της συνεδρίασης άπαντες περίμεναν τις απαντήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα στις δεκάδες ερωτήσεις που τέθηκαν -προσωπικά γι αυτόν- από την αντιπολίτευση. Αντί αυτού όμως άκουσαν τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να δηλώνει ότι θα απαντήσει εκ μέρους όλων καθήμενων στα κυβερνητικά έδρανα
Η στάση σιωπήρής αποδοχής του Σωτήρη Τσιόδρα προκάλεσε – και συνεχίζει να προκαλεί – εκτός από εντύπωση και ερωτήματα. Ιδίως αφού κατά την διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή έκανε μία αναλυτική παρουσίαση της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα επισημαίνοντας τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς έως τον Μάρτιο. Αξιοποίησε πολλούς πίνακες και διαγράμματα και ανέλυσε την μεθοδολογία που ακολουθούν οι επιστημονικές επιτροπές που έχουν συσταθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η ομιλία του όμως δεν «έμεινε» αποκλειστικά σε επιστημονικό επίπεδο, αφού εκτός από τις εκτιμήσεις του για τις μεταλλάξεις του ιού και τα εμβόλια ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε και πολιτικές διαπιστώσεις. Όπως για παράδειγμα ότι «η ισορροπία μεταξύ οικονομίας και πανδημίας γίνεται εύθραυστη». Έκλεισε μάλιστα την παρέμβαση του με εξόχως πολιτικές αναφορές.. Αναφέρθηκε στην «επιστημονική με την πολιτική αντιπαράθεση, αυτή η διάκριση των δύο ρόλων» εκτιμώντας ότι «τα πήγαμε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες και θεωρώ ότι έτσι πρέπει να παραμείνουμε, με συναίνεση και ομόνοια». Μίλησε επίσης για το «παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μεγαλύτερο περιοδικό στον κόσμο το «New England Journal of Medicine» έγραψε τα εξής για τους πολιτικούς τους ηγέτες: «Οι ηγέτες μας απέτυχαν. Το μέγεθος της αποτυχίας τους είναι εκπληκτικό. Ήταν επικίνδυνα ανίκανοι».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν αποτελεί μια εξειδικευμένη επιτροπή, επιστημονικών επεξεργασιών, όπως άλλες που λειτουργούν στο κοινοβούλιο. Αντιθέτως πρόκειται για μια επιτροπή εξέτασης «καθαρόαιμων» πολιτικών ζητημάτων λογοδοσίας. Για τον λόγο αυτό άλλωστε σε αυτήν μετέχουν κορυφαία στελέχη των κομμάτων.
Με απλά λόγια ο Σωτήρης Τσιόδρας μετείχε οικειοθελώς σε μία πολιτική διαδικασία, δίχως όμως να επιλέξει να απαντήσει σε πολιτικές ερωτήσεις. που είχαν άμεση σχέση με το αντικείμενό του αλλά και το θεσμικό του ρόλο. Επίσης αφορούσαν ζητήματα διαφάνειας. Αντιθέτως αποδέχθηκε να εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος – όπως ήταν αναμενόμενο- εξέφρασε τις κυβερνητικές θέσεις για τα ζητήματα της διαχείρισης της πανδημίας.
Τα αναπάντητα ερωτήματα
Τα στελέχη της αντιπολίτευσης – ιδίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ – έθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία αφορούσαν το ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις επιστημονικές επιτροπές που έχουν συσταθεί. Μάλιστα επέλεξαν να απευθυνθούν κατά κύριο λόγο στον Σωτήρη Τσιόδρα με την θεσμική και επιστημονική του ιδιότητα. Όπως χαρακτηριστικά είπε άλλωστε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος «σήμερα θα απευθύνω ερωτήσεις στον καθηγητή κ. Τσιόδρα, γιατί τους Υπουργούς μπορούμε να τους ρωτήσουμε και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου». Εννοώντας τις ερωτήσεις που έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν οι βουλευτές στο κοινοβούλιο.
Ανάμεσα στα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το αν η κυβέρνηση έλαβε υπόψιν της τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων όταν προχώρησε στο «άνοιγμα» του τουρισμού το περασμένο καλοκαίρι. Επίσης το γιατί δεν δίνονται – και αν πρέπει να δίνονται- στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Πιο ειδικά ο Γιώργος Κατρουγκαλος ζήτησε απαντήσεις στο αν ζητήθηκε η όχι η γνώμη των ειδικών όταν αποφασίστηκε η απαγόρευση των συγκεντρώσεων για το Πολυτεχνείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε και αυστηρά προσωπικό ερώτημα στον Σωτήρη Τσιόδρα για την δημόσια θέση που πήρε όσον αφορά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Όπως είπε «έχετε τοποθετηθεί ορισμένες φορές σε θέματα εκτός της ειδικότητας σας. Λόγου χάρη, στις 26 Οκτωβρίου είχατε δηλώσει πως είναι αδύνατον να επενδύσουμε αυτή τη στιγμή σε μεγαλύτερα και περισσότερα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πως το θέμα του συνωστισμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία. Είναι αυτό ένα θέμα που ανάγεται στη γνώμη των εμπειρογνωμόνων;».
Στον Σωτήρη Τσιόδρα απευθύνθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Σημείωσε πως «ο κ. Τσίοδρας μίλησε για την ανάγκη συναίνεσης, ομόνοιας και εθνικής στρατηγικής. Θέλω να είμαι ευθύς: Προϋπόθεση για να πάμε σε μια τέτοια συναντίληψη είναι η ειλικρίνεια, να μην υπάρχει αποσιώπηση στοιχείων και κυρίως να υπάρχει πολιτική βούληση της κυβέρνησης, που βεβαίως δεν επεδείχθη ούτε σε μια στιγμή αυτής της δραματικής κατάστασης που ζούμε.Αντίθετα φιλοτεχνείτε μια μαγική εικόνα με αποκρύψεις και κυρίως με την επίκληση της επιτροπής των ειδικών». Πρόσθεσε πως «ζητήθηκε η δημοσιότητα των πρακτικών της Επιτροπής, με την έννοια να δοθούν στα κόμματα. Περνάμε στο τρίτο κύμα και υπάρχει ακόμα άρνηση. Με ποιο δικαίωμα;».
Ανάλογα ερωτήματα έθεσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής Γιώργος Λαμπρούλης. Τόνισε ότι εξαρχής έπρεπε«η κυβέρνηση χωρίς καμία καθυστέρηση και με διαφάνεια να ενημέρωσει για την διαδικασία που ακολουθείται». Αναφέρθηκε επίσης στην «ανάγκη δημοσιοποίησης των πρακτικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με βάση την οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται οι πολιτικές αποφάσεις» όπως και στην «ενημέρωση για τα κρούσματα σε κρίσιμους χώρους όπως είναι οι χώροι εργασίας».
Επιφυλάξεις είχε και η Σοφία Σακοράφα από την πλευρά του Μέρα 25. Σημείωσε ότι η ενημέρωση που παρέχεται «έχει τις αναφορές κυρίως στα κρούσματα, όμως τέτοιου είδους αναφορές στα κρούσματα περισσότερο συσκοτίζουν διότι ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων εξαρτάται από τα τεστ που έχουν διενεργηθεί και τα τεστ διεξάγονται συγκυριακά μετά την εμφάνιση κάποιων κρουσμάτων».
Aκολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr